loader
Foto

Un nou sezon ″Vorbește corect!″

″Vorbeste corect!″, cel mai logeviv program de limbă română din mass-media românească, a început un nou sezon de luni, 2 octombrie! În fiecare zi, de luni până vineri, la ora 13,55, la TVR 1!

 

Vorbeşte corect!

Să învăţăm împreună să vorbim corect!

Comunicarea scrisă, verbală şi non-verbală şi limbajele pe care le folosim  au multe faţete.

Realizatorii emisiunii au invitat şi în acest sezon specialişti din diverse domenii ale limbii şi comunicării, pentru a ne ajuta să „descifrăm” dicţionarele, să ne construim în mod corect exprimarea (atât în scris, cât şi în vorbire), dar şi să înţelegem sensurile cele mai ascunse ale cuvintelor.

(w882) doom 3

În această toamnă părintele Iustin Marchiş, duhovnicul Mănăstirii Stavropoleos, ne va tălmăci în continuare semnificaţiile limbajului bisericesc şi nu numai...

„Aş vrea să vorbesc şi despre tăcere” ne-a spus părintele Iustin Marchiş, adăugând că unii dintre noi vor fi probabil surprinşi la ideea că vorbirea ar însemna mai puţin decât tăcerea.

(w882) Parintele

Răsfoim din nou cea mai recentă ediţie a Dicţionarului ortografic, ortoepic şi morfologic, DOOM 3, dar aflăm mai multe şi despre DEX, Dicţionarul explicativ al limbii române şi alte dicţionare.

Invitaţi: Cristiana Aranghelovici - cercetător ştiinţific la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al.Rosetti” al Academiei Române şi coautoare DOOM3, Andreea Dinică - cercetător ştiinţific la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al.Rosetti” al Academiei Române, Anca Şurian Caproş - licențiată în științe filologice, jurnalist şi realizator Radio România Actualităţi şi prof. univ. Cristian Moroianu - Departamentul de lingvistică, Facultatea de Litere, Universitatea din București, cercetător în cadrul Departamentului de lexicografie și etimologie, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Alexandru Rosetti” din București al Academiei Române.

(w882) Cristiana

Cristiana Aranghelovici

(w882) Anca Suria

Anca Șurian

(w882) Andreea Di

Andreea Dinică

(w882) Cristian M

Cristian Moroianu

Şi pentru că limbajul nostru s-a îmbogăţit mult în ultimul timp şi în ceea ce priveşte domeniul gastronomic, dezbatem acest subiect alături de conf. univ. dr. Ionuţ Geană - cercetător ştiinţific la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al.Rosetti” al Academiei Române.

(w882) Ionut Gean

Ionuţ Geană

Însă vorbirea, cuvintele şi comunicarea pot fi privite din mai multe unghiuri. Ne-o dovedesc prof. dr. univ. Mihai-Gruia Sandu - actor, voice-over şi dascăl, şi comedianţii Costel Bojog şi Claudiu Teohari.

(w882) Mihai Grui

Gruia Sandu

(w882) Costel Boj

Costel Bojog

(w882) Claudiu Te

Claudiu Teohari

***

Emisiunea are în continuare un caracter interactiv – specialiştii lingvişti invitaţi în emisiune răspund mesajelor primite de la telespectatori pe adresa de e-mail vorbestecorect@tvr.ro.

 

<>

 

Echipa emisiunii „Vorbeşte corect”:

Cristina şi Radu Dănilă - realizatori şi producători, Andreea Dinică - cercetător ştiintific la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al.Rosetti” al Academiei Române, consultantul de specialitate al emisiunii, Ionuţ Andrei - editor imagine, Dan Creţa - voice-over.

 

16:45 Fiica regelui

Fiica regelui (THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014) .

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

* Dramă istorică. La începutul secolului VI, pe vremea celor trei vechi regate coreene, generalul Yung devine conducătorul regatului Baekje, după ce fostul rege este ucis în urma unui complot de la curte. Împrejurări dramatice îl despart pe Yung-devenit regele Mu-ryeong-de femeia pe care o iubeşte şi care îi poartă copilul. Mica Seol-nan se naşte şi creşte într-o casă modestă, împreună cu sora ei vitregă Seol-hee, fără să-şi cunoască adevărata identitate. Cele două fete sunt diferite ca ziua şi noaptea: Seol-nan, veselă şi blândă, se bucură de viaţa ei simplă în mijlocul naturii, în timp ce ambiţioasa Seol-hee visează la averi şi titluri importante. Pe patul de moarte, mama lor mărturiseşte secretul identităţii lui Seol-nan, dar singura care o aude este Seol-hee, iar aceasta profită de ocazia nesperată şi fuge în capitala regatului, dându-se drept prinţesă. Între timp, adevărata fiică a regelui crede că sora ei a fost răpită şi jură că va face orice pentru a o regăsi. Soarta îi îndreaptă paşii tot către palatul regal, unde va deveni o mare luptătoare, înainte să-şi descopere trecutul şi adevăratul nume: Soo Baek-hyang.

Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

18:00 Sissi

( Austria, 1955)

Regia Ernst Marischka

Cu: Romy Schneider, Karlheinz Bohm, Magda Schneider

* Dramă. În 1853, foarte tânăra prinţesă Elisabeta de Bavaria-care avea să rămână în istorie drept „Sissi”-călătoreşte împreună cu mama şi sora ei mai mare, Helene, într-o staţiune balneară din Austria. Totul a fost pus la cale de arhiducesa Sofia, mătuşa celor două fete, care are de gând să-şi însoare fiul, pe tânărul împărat Franz Iosif al Austriei, cu Helene. Adolescentei Sissi, în vârstă de doar 16 ani, nu i se permite să asiste la întâlnirea cu capetele încoronate, fiind considerată prea impulsivă şi necunoscătoare a protocolului imperial. Dar soarta dă peste cap planul arhiducesei; Franz Iosif şi Sissi se întâlnesc întâmplător la o plimbare prin pădure, atracţia reciprocă este instantanee, iar împăratul se îndrăgosteşte de frumuseţea şi prospeţimea fetei, fără măcar să ştie cine este. Mai târziu, cunoscând-o oficial, îşi declară hotărât intenţia de a o lua de soţie, în ciuda rezervelor mamei sale şi a ezitărilor lui Sissi. În aprilie 1854, la nici 17 ani, Sissi devine împărăteasa Austriei, începând o nouă viaţă pe care nu şi-o imaginase niciodată.

Filmul „Sissi” este primul din trilogia romanţată dedicată tinerei împărătese şi a transformat-o pe Romy Schneider, ea însăşi în vârstă de 17 ani la momentul filmărilor, într-un star mondial. Redactor Cristina Crăciun

 
Anul Nou începe cu stil! Concertul de Anul Nou 2025 al Filarmonicii din Viena, în direct la TVR 1

Ca de obicei, în prima zi a noului an, Concertul de Anul Nou de la Viena este transmis în direct de principalul post al Televizounii Române. Ne ...

Consumatori nemulţumiţi, comercianţi vinovaţi

Consumatori nemulţumiţi, comercianţi vinovaţi

publicat: luni, 23 decembrie 2024

Ți se refuză repararea produsului în perioada de garanție? Ai comandat on-line și magazinul refuză returul acestuia în perioada legală? ...

Divorţul şi cererile accesorii

Divorţul şi cererile accesorii

publicat: luni, 23 decembrie 2024

Cine poate cere divorțul în instanță și care ar fi motivele legale invocate? Cât durează procedura și ce sunt cererile accesorii? Când se poate ...

 

#tvr1