loader
Foto

Galerie foto

Universul credinţei: documentarul "Andrei Scrima în Liban"

Duminică, 8 martie,  Universul credinţei a difuzat documentarul despre visul teologului Andrei Scrima de a păstra pacea, înţelegerea şi respectul pentru religia celuilalt.

 

Universul credinţei

UPDATE: Edițiile de duminică, 8 martie, sunt disponibile pe TVR+: Partea I și Partea a II-a.

Sfinţii 40 de Mucenici

"Un om a mers la câmp – spune o legendă - să semene mazăre, chiar în ziua sărbătoririi Sfinţilor 40 de Mucenici. Sfinţii l-au văzut şi au mers să-i spună lui Dumnezeu. Domnului I s-a făcut milă şi le-a cerut sfinţilor să fie îngăduitori, să-l ierte, ba mai mult, fiecare să-i sporească recolta. Omului i s-a înmulţit recolta de 40 de ori şi s-a bucurat. Al doilea an, în aceeaşi zi, lăcomia îl trimite din nou pe câmp. Sfinţii îl văd şi merg din nou la Dumnezeu cu plângere. Acum Dumnezeu le spune să nu-l mai ierte şi fiecare să-i dea pentru păcatul lăcomiei câte o săptămână de boală. A bolit omul timp de 40 de săptămâni. Nici n-a putut să-şi culeagă mazărea.”

Pe 9 martie, Biserica Ortodoxa îi prăznuieşte pe Sfinţii 40 de Mucenici. Despre aceşti mărturisitori ai credinţei şi despre tradiţiile „de mucenici”, aflăm mai multe în rubrica "Din bătrâni".

Andrei Scrima în Liban

Unul dintre cei mai importanţi teologi ai contemporaneităţii, părintele Andrei Scrima a contribuit în mod esenţial la revigorarea tradiţiei monahale răsăritene în patriarhia Antiohiei, la mănăstirea Deir El Harf din munţii Libanului, în deceniile şase-opt ale veacului din urmă.

Fusese chemat la această lucrare de întâi-stătătorii acestei biserici şi de Mişcarea Tineretului Ortodox din ţara cedrilor. Darul său spiritual pentru monahii din Mitropolia Muntelui Liban, dar şi pentru toţi cei însetaţi de cuvântul viu al textelor biblice, a fost un extraordinar Comentariu la Evanghelia după Ioan, publicat în arabă şi în română, după 2003.

În anii cât a stat în Liban, Andrei Scrima a cunoscut în profunzime mozaicul confesional şi religios din această ţară şi s-a considerat „trimis” pentru a realiza un „creuzet al noii umanităţi”, fundamentat pe dialogul fertil între oamenii diferitelor credinţe şi în care pacea, înţelegerea şi respectul pentru religia celuilat să fie normativul asumat de toată lumea.

Din nefericire, izbucnirea războiului civil libanez şi dezvoltările complexe ale geopoliticii Orientului Apropiat după Al Doilea Război Mondial au anulat aceste deziderate ale părintelui Andrei Scrima şi ale prietenilor săi din Liban, intelectuali aparţinând diferitelor denominaţiuni confesionale şi religioase de aici.

„Vara trecută (na. 2014) când am realizat filmările în Liban, situaţia se încălzise din nou la propriu. Aproximativ 800.000 de refugiaţi veniţi din Siria se aflau acolo. Şi cifra lor a crescut mereu. La începutul lunii august 2014, în localitatea Ersal, la graniţa dintre Siria şi Liban, 13 soldaţi libanezi au fost executaţi în urma unei provocări specifice noii situaţii conflictuale din zonă. Am urmărit la posturile de televiziune libaneze procesiunile lugubre şi impresionante prin tragismul lor, ale înmormântărilor efectuate după rituri creştine şi musulmane, pentru că soldaţii armatei libaneze aparţin acestor religi”, povesteşte Radu Găină, realizatorul documentartului.

Filmul „Andrei Scrima în Liban” este povestea acestor dramatice încercări de a descoperi formula potrivită pentru a salvgarda pacea şi înţelegerea într-un teritoriu disputat de urmaşii religiilor născute din trunchiul abrahamic.

„Filmând în acele zile muntele sfânt Harissa dinspre golful Jounieh, în apropiere de Byblos, am fost reţinuţi şi noi de soldaţi ai armatei libaneze pentru că în acea zonă erau obiective ale flotei militare din această ţară. Un ofiţer libanez ne-a şters imaginile realizate în acel loc şi ni s-a recomandat să evităm filmările în spaţii deschise. Prietenul nostru Dan Stoenescu, oficial al Ambasadei Romaniei din Liban (instituţie care ne-a sprijinit în realizarea acestui documentar), ne-a precizat că a fost răul cel mai mic de care am avut parte. Era mai complicat pentru noi, dacă am fi fost reţinuţi de barajele Hezbollah sau al-Nusra. În cele din urmă, am reuşit să filmăm şi exterioare cu obiective din răsăritul şi munţii Libanului, dar am evitat zona de la frontiera cu Siria”, adaugă realizatorul TVR.

După mărturia unuia dintre invitaţii acestui film, Andrei Scrima a fost extrem de afectat de experienţa hâdă a războiului civil din Liban dintre 1975 şi 1990. Asta nu l-a împiedicat să spere că totuşi oamenii pot găsi o cale de dialog şi în cele mai dificile situaţii cu putinţă. Astăzi, când norii negri ai conflictelor şi ultimele atrocităţi generate de intoleranţă însângerează Orientul şi ne îngrozesc, sperăm că raţiunea va învinge şi că visul lui Andrei Scrima se poate împlini.

„Andrei Scrima în Liban” un documentar de Radu Găină, cu sprijinul Blom Bank şi al Ambasadei României din Liban.

 

12:30 Gala umorului (R)

Ediţie specială de Paşte

Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Jurnalist Iulia Ioanitoaia

Producător Cosmin Dumitru

(Reluare)

13:55 Vorbeşte corect!

* „Vorbeşte corect!” este cel mai longeviv proiect de televiziune dedicat limbii române. În 2024 se împlinesc 25 de ani de la debutul proiectului original „Corect", prima emisiune-concurs de limbă română din mass-media românească

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

 
„Profesioniştii

O ediție In Memoriam este programată la TVR1 sâmbătă, 11 mai, de la ora 23.30. Puteți urmări dialogul Eugeniei Vodă cu Bernard Pivot, în ...

„Petrecere... cu cântec!”, ediţie specială de Paşti! Nicolae Furdui Iancu aniversează 45 de ani de carieră

Iuliana Tudor ne-a invitat să sărbătorim cele patru decenii şi jumătate de cântec ale vocii Ţării Moţilor împreună cu Mariana Ionescu ...

Ediţie de colecţie „Tezaur folcloric”, de Paşti la TVR 1 | VIDEO

Vasilica Dinu, Elena Mimiș Trancă, Aurelia Popescu Preda, Leontina Fărcaș, Gheorghe Roșoga, Polina Gheorghe, dat şi alţi tineri și talentați ...

 

#tvr1