loader
Foto

Valea Doftanei - un loc cu suflet. Îl descoperim la „Exclusiv în România”, pe TVR 1 | VIDEO

Am pornit pe şoseaua care şerpuieşte prin impresionantele Chei ale Doftanei, pe lângă Lacul Paltinul şi oprim în satele Teșila și Trăisteni... Pe 5 noiembrie, am călătorit într-o zonă spectaculoasă şi plină de poveşti: Valea Doftanei. Alături de Cristian Tabără, gazda emisiunii și Ilinca Ciobanu, reporterul de serviciu. Duminică, ora 17.00, la TVR 1.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Toamna aceasta, echipa „Exclusiv în România” ajunge pe Valea Doftanei, o zonă spectaculoasă și plină de povești. Deși aproape de București, Valea Doftanei este mai puțin cunoscută. Gazda emisiunii, Cristian Tabără și Ilinca Ciobanu, reporterul de serviciu ne propun să o descoperim duminică, 5 noiembrie, de la ora 17.00, la TVR 1.

​ Călătorii pornesc pe șoseaua care trece prin impresionantele Chei ale Doftanei, pe lângă Lacul Paltinul și se opresc în satele Teșila și Trăisteni. În secolele XVII - XVIII, în aceste locuri s-au așezat români din Depresiunea Brașovului și din zona Sibiului, plecați din cauza persecuțiilor autorităților austro-ungare. La „Exclusiv în România” cunoaștem câțiva dintre urmașii lor, dar și oameni care s-au mutat mai recent în zonă.

 

(w882)

La Trăisteni, locuiește singura femeie din România care face sculptură… cu drujba - ‘chainsaw carving’. Soții Roxana Lucaci și Gabriel Cernat au venit în Valea Doftanei pentru că aici trăiesc viața pe care și-o doresc.

(w500)

(w500)

Ca să înţelegem mai multe despre lemn și viața lui, împreună cu echipa „Exclusiv în România” vizităm una dintre puținele păduri cvasi-virgine care mai există astăzi - Rezervația Glodeasa. O cunoaştem într-o excursie pe bicicletă, împreună cu Raul Buzatu, un tânăr ghid local. „Traseul prin pădurea seculară e un bun prilej de a vorbi despre biodiversitate, despre fauna și flora existente și cum putem avea grijă ca aceste locuri să nu dispară, mai ales că majoritatea din Europa au fost distruse”, spune Ilinca Ciobanu.

(w882)

Cine vine în Valea Doftanei și vrea să afle cum se păstrează tradiția, trebuie să îi vadă dansând pe cei din Ansamblul Asociației Tinerilor din Valea Doftanei. Cum se împarte viața lor între TikTok și folclor, cum își imaginează viitorul și ce li se pare că este mai frumos în zonă, află de la ei Cristi Tabără. Și pentru că unul dintre răspunsuri este „cașcaveaua”, produsul local cel mai cunoscut și apreciat, vedem și în ce rețete îl putem folosi.

(w500)

Fost maistru instructor și administrator la liceul din Teșila, Constantin Clinci este un pasionat colecționar. Îl întâlnim la Teșila, la Muzeul Sătesc Constantin Clinci, cel care îi poartă numele. Fie că sunt de la prieteni, vecini, târguri sau din familie, obiectele sale sunt păstrate cu mare dragoste pentru a fi arătate vizitatorilor. În camera-muzeu, nea Costică primește pe oricine este curios să descopere istoria. Când Cristi Tabără îl întreabă care este cel mai drag lucru, mărturisește că ține la fotografia de nuntă a părinților săi.

(w500)

Sunt opt ani de când a deschis un atelier unde face țesături, cusături și broderii cu multă bucurie și suflet. E felul ei de a rămâne legată de cei care nu mai sunt. Tot în Teșila o întâlnim pe Loredana Clinci, tânăra care țese povești pe Valea Doftanei.

În 5 noiembrie, haideţi cu „Exclusiv în România” pe Valea Doftanei, un loc cu suflet! Ediția e realizată de Ilinca Ciobanu - jurnalist, Marian Oprea - director de imagine, Gheorghe Dincă - asistent imagine, Radu Paraschivescu - sunetist, Marian Brândușescu - conducător auto, Vlad Nedelcu - editor imagine, Cristian Tabără - realizator, Marin Găbudean - producător.

(w882)

De 10 ani, Cristi Tabără şi echipa sa ne arată la TVR 1 unicatele, frumuseţile şi oamenii acestei ţări! Sezonul 21 „Exclusiv în România” a început pe 22 octombrie şi, duminică de duminică, ne vom bucura să primim noi recomandări de călătorie... prin ţara noastră. Povestea observatorului de urşi de la Borzont (Harghita), premiere mondiale din Mica Romă (Blaj), Valea Doftanei şi Brebu, cu tinerii lor pasionaţi de tradiţii populare, viaţa piloţilor SMURD şi a salvamontiştilor din Măgura (Braşov), ugocenii şi oşenii din Sătmar sau tătarii şi turcii tulceni, pe toate şi pe toţi îi vom descoperi alături de Cristian Tabără şi echipa sa în noul sezon „Exlusiv în România”. Duminica, de la ora 17.00, la TVR 1.

 

13:00 Ora regelui

Unitatea Specială de Aviație din București a Inspectoratului General al Ministerului Afacerilor Interne a primit de curând vizita Familiei Regale. Profund atașată de Crucea Roșie și implicit de activitățile de salvare a vieții, Majestatea Sa Margareta a dorit să cunoască echipele medicale de urgență și pe piloții care le transportă în misiunile lor, luptând cu timpul, pentru o nouă șansă la viață.

Volumul "Pictorii români şi Franţa (1834-1939)" care a reunit figurile fondatoare ale picturii româneşti influenţate de Franţa, a fost publicat la Paris cu câțiva ani în urmă. Extrem de valoros chiar și prin faptul că prezintă francezilor Şcoala de pictură românească, acesta a fost punctul central al interviului de colecție cu istoricul de artă Gabriel Badea-Păun.

Plin de culoare și de seninătate, târgul ”Suflet de România” aduce an de an, pe Domeniul Regal din Săvârșin, savorile copilăriei, rețetele vechi din gospodăria bunicilor și bucuria lucrurilor autentice. Producători ai locului sau de departe și artiști din Republica Moldova s-au adunat pentru a bucura mii de oaspeți cu un festival de tradiții, meșteșuguri și bunătăți românești.

Producător Lidia Voicu

Sezon nou

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

publicat: vineri, 16 mai 2025

Televiziunea Română regretă dispariţia actriţei Cristina Deleanu, care a încetat din viaţă la vârsta de 84 de ani, şi îşi modifică programele, ...

Sfânta Liturghie de inaugurare solemnă a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, în direct la TVR

Duminică, 18 mai, la ora 11.00, în Piața Sfântul Petru, papa Leon al XIV-lea va prezida Sfânta Liturghie pentru inaugurarea solemnă a ...

„Zlatna, Abrud, Brad - Tot ce-a fost şi ce va fi”, un film despre oraşele din patrulaterul aurifer al Munţilor Apuseni

La „Dosar România”, Gabriel Geamănu ne propune un documentar despre viaţa a trei dintre localităţile din Apuseni unde se exploata minereu. ...

 

#tvr1