loader
Foto

„Valea Prahovei - istorie și istorii”. Un traseu celebru, încă insuficient cunoscut, la „Exclusiv în România”

O călătorie prin fermecătoarea istorie a Văii Prahovei, cu povești tainice și cu personajele care le-au țesut. Urmărim o nouă ediţie a emisiunii prezentate de Cristi Tabără la TVR 1 pe 26 noiembrie, de la ora 17.00.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Prea frecventată? Poate. Prea cunoscută? Deloc.

Valea Prahovei, una dintre destinaţiile preferate ale turiştilor din toată ţara, are încă secretele ei. În ediția „Exclusiv în România” de săptămâna aceasta, Cristi Tabără şi echipa sa ne invită să descoperim Valea Prahovei altfel decât o știam, să-i aflăm poveştile nespuse, să-i călcăm drumurile mai puţin bătute, să cunoaştem oamenii care şi-au pus amprenta asupra ei. În ultima duminică de noiembrie, la ora 17.00, pornim în drumeţie cu echipa „Exclusiv în România”, la TVR 1.

(w882)

Vedere asupra Văii Prahovei de pe Stâncile lui Franz Joseph

(w882)

Călătoria începe la cazinoul din Sinaia, clădire a cărei frumusețe este întrecută doar de istoriile petrecute între zidurile ei, istorii vesele, picante sau triste, cu momente de glorie și de decădere, exuberante, dar și tragice.

(w882)

Cristi Tabără și ghidul echipei „Exclusiv în România”, povestitor neîntrecut, Costin Dumitru, istoric de artă

(w882)

Cazinoul din Sinaia, Sala Baccara

(w882)

Sala de teatru a cazinoului, în care a avut loc inaugurarea acestuia, dar și locul unde s-au ținut, mai târziu, ședințe ale CC al PCR - interviu cu istoricul de artă Costin Dumitru

Tot la Sinaia, facem o drumeție (la îndemâna oricărui turist) până la Stâncile lui Franz Joseph, dincolo de Poiana Stânii Regale. Un loc în care s-a petrecut o întâlnire mai puțin cunoscută, cea dintre regele Carol I și împăratul Austriei, dar și un spectaculos punct de belvedere asupra Văii Prahovei.

(w882)

Ajungem și la Bușteni, la baza pârtiei Kalinderu, unde aflăm cine a fost cel al cărui nume îl poartă: Ion Kalinderu, primul administrator al Domeniilor Coroanei, personaj care a marcat nu doar România vremii, ci și amintirile Reginei Maria.

(w882)

La baza pârtiei Kalinderu aflăm, alături de la Cristian Tabără, cine a fost Ion Kalinderu

Ceva mai departe, în fața gării, depănăm povestea eroului pe lângă a cărui statuie ne-am obișnuit să trecem grăbiți, spre tren sau la volan: caporalul Constantin Mușat. Aflăm și felul în care se leagă ea de istoria familiei care a trasformat localitatea Bușteni dintr-un sat modest în orașul industrializat și, mai apoi, turistic, pe care îl știm: familia Schiel.

(w882)

Cantonul Schiel, în așteptarea unui proiect turistic care să îl readucă la viață

(w882)

Copiii de la Clubul Schiel Sport, ași în schi - alpinism

Ajungem, apoi, pe platoul Bucegilor, în căutarea cantonului care veghea cândva funicularul construit de frații Schiel, o premieră a vremii lui. Iar călăuzele noastre competente sunt copiii din clubul Schiel Sport, numit astfel în onoarea celor pe care mulți dintre contemporanii noștri i-au uitat.

(w882)

La poveşti cu antrenorul copiilor de la Clubul Schiel Sport, pe platoul Bucegilor, chiar lângă cantonul Schiel

(w882)

Minunații ghizi ai echipei „Exclusiv în România” spre cantonul Schiel - copiii de la clubul Schiel Sport

Îi găsim, cu mic, cu mare, tot la baza pârtiei Kalinderu, antrenându-se pentru disciplina, şi ea puțin cunoscută, la care au obținut deja rezultate remarcabile: schi-alpinism. Aflăm mai multe despre acest sport deloc uşor şi descoperim ce presupun antrenamentele pentru el.

(w882)

Schi pe role, la Bușteni. Antrenament de vară la schi - alpinism, cu antrenorul de suflet al celor mici, Radu Stanciu

(w882)

Aruncăm o ultimă privire, de sus, spre Valea Prahovei și înapoi, în timp, spre oamenii care i-au adus prosperitatea cândva. Posibile modele pentru cei care ar putea să o facă și astăzi, dacă ar vrea. Pe 26 noiembrie, de la ora 17.00, îi însoţim din nou pe Cristi Tabără şi echipa sa într-o călătorie „Exclusiv în România”.

(w882)

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

18:55 Teleenciclopedia

* PAOLO VERONESE-NUNTA DIN CANA (ep.2)

Paolo Veronese, pe numele său real Paolo Caliari, obişnuia să picteze în ulei chiar şi lucrările de mari dimensiuni, știind că umezeala și aerul marin degradau frescele murale. Artistul patrona un atelier cu peste 30 de angajați, săvârşind un număr impresionant de tablouri. Lucra repede și-spre deosebire de Tintoretto sau de Tiţian-schimba rareori forma inițială. Făcea schițe precise, pe care ucenicii le transpuneau apoi pe pânză. Tot ei procurau materialele şi preparau culorile, iar Veronese se consacra desăvârșirii compoziției. La Nunta din Cana, pictorul veronez a folosit întâi o pensulă mare, pentru a contura fiecare personaj, apoi una mai fină, pentru finisarea detaliilor. De ajutor i-a fost chiar fratele său, Benedetto, despre care se spune că a definitivat elementele arhitecturale şi cerul din registrul superior.

MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-LEA. DEZINFORMAREA ŞI ÎNŞELĂCIUNEA. NIKITA HRUŞCIOV

La 5 mai 1946, într-un discurs ţinut la Fulton, Missouri, Winston Churchill vorbea despre Războiul Rece dintre Occident şi URSS folosind, pentru prima oară, sintagma Iron Curtain (Cortina de Fier). Aproape 20 de ani mai târziu, în 1962, comuniștii sovietici aveau să instaleze rachete de luptă pe cea mai mare insulă din Caraibe, la nici 160 km de coasta Americii. Diversiunea, numită de istorici Criza rachetelor cubaneze, i-a aparţinut lui Nikita Hrușciov și a fost pe cale să distrugă nu doar America, ci întreaga omenire.

MITURILE GRECIEI ANTICE: APOLLON, ZEUL LUMINII (ep.2) (Premieră)

După ce colindă lumea în carul primit cadou de la Zeus, tânărul Apollon își construiește templul mult visat şi îl numeşte Delphi. Credincioşi din toată Elada vin acolo să afle, de la faimosul Oracol omonim, lămuriri despre viitorul lor. Răspunsurile, oferite de preoteasa Pythia, sunt deseori evazive sau cu tâlc. După ce şi-a ales „reşedinţa”, Apollon începe să-şi consolideze poziția în Olimp. În spatele acestui zeu al luminii şi protector al artelor, care farmecă pe toţi cu lira sa, se ascunde însă un arcaș însetat de sânge.

ECOSISTEME: CHINA (ep.10)

Peste platoul tibetan, cel mai vast și mai înalt din lume, se așterne zăpada. Turme de antilope Pontholops hodgsonii sau Chiru -adulți și pui născuți în iunie-iulie-migrează spre sud. În această lungă călătorie de 7.000 de km, prin Asia Centrală, vor întâlni şi lupi himalayeni (Canis lupus chanco). La final de noiembrie, antilopele încep rutul-perioadă în care masculii se înfruntă direct ori se fugăresc cu până la 70 de km pe oră, pentru a-şi disputa haremuri compuse, uneori, din peste zece femele.

Producător Oana Haşegan

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Duminică seară, ne relaxăm la „Popasuri muzicale cu Junii Sibiului”, pe TVR 1

La aniversarea celor 80 de ani de existenţă a Junilor, Televiziunea Română difuzează o serie de recitaluri muzical coregrafice ale acestora şi ...

Cum văd ucrainenii pacea? Aflăm sâmbătă, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre listele de cuvinte şi expresii interzise în America administraţiei Trump, dar şi despre cei 76 de ani de existență ai ...

“Bucuria credinței”: Biserica Universității Gheorghe Asachi | VIDEO

Biserica din campusul Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iași reprezintă mult mai mult decât o simplă structură arhitecturală. Este un ...

 

#tvr1