loader
Foto

Galerie foto

Viforel Dorobanțu - „Director de şcoală nouă” | VIDEO

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 29 noiembrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne-au prezentat două noi reportaje-portret ale unor eroi de lângă noi. Telespectatorii îşi pot vota favoriţii timp de o săptămână.

 

Ultimii, dar nu cei din urmă! Vineri seară, Mădălina Dobrovolschi și Bogdan Muzgoci au dezvăluit ultimele două portrete dintre cele 40 propuse anul acesta în campania „Omul anului”. Alături de ei - Camelia Șucu, recunoscută pentru implicarea sa în domeniul umanitar, antreprenor de succes, președintele Crucii Roșii Române și Adrian Halpert - jurnalist, fost analist politic, acum director general al Crucii Roșii Române.

Cei patru au discutat despre puterea de a face bine, dar și despre faptele extraordinare ale eroilor săptămânii: doi eroi în calea apelor, dar și un director de școală nouă, care construiește pentru elevii săi un viitor european. I-am cunoscut pe 29 noiembrie, începând cu ora 18.15, la TVR 1.

(w882) Omul anulu

(w882) Viforel Do

Cel de-al doilea portret al ediției este al lui Viforel Dorobanțu - „Director de şcoală nouă”. Inspirat de sistemul educațional european, un profesor a reușit să mobilizeze comunitatea și să îi convingă pe copii că educația înseamnă un viitor mai bun pentru ei. Viforel Dorobanțu este „Director de școală nouă” într-o comună din județul Călărași, unde 80% dintre părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Acest lucru spune totul despre provocările pe care acești oameni le au în comunitate și implicit în școală: probleme emoționale ale copiilor, demotivare, abandon școlar. Abandonul școlar este cea mai mare provocare pentru educație. Înseamnă pierderea unui viitor om educat.

(w882) Viforel Do

Profesorii de la școala din comuna Curcani, județul Călărași, nu au mai așteptat pe nimeni să vină să îi salveze, să le dea, să îi mângâie pe creștet. Și-au luat soarta în mâini și au bătut la sute de uși și și-au scris singuri dosare pentru finanțări europene. Și - mai ales - i-au ascultat pe copii. Pe elevi. Directorul școlii, Viforel Dorobanțu a reușit să mobilizeze comunitatea și să miște lucrurile, făcându-i pe copii să fie atrași de școală și să își dorească să fie acolo. Vorbim despre o școală care are 600 de copii. De la ei a început totul. S-au încăpățânat să găsească soluții pentru ei, să fie atrași de școală, să vină relaxați la ore, să își dorească să fie acolo. Să iasă la final din această școală cu competențe care să le folosească în viață. Și să fie un pic mai fericiți. Iar asta se poate întâmpla numai aducând modul de predare la nivelul anului 2024. Au reușit să includă școala într-un program pilot al Ministerului Educației, care le-a permis profesorilor să regândească orele de curs pentru ca informațiile să ajungă în cel mai eficient mod la copii. Prin tehnologie. Ne place sau nu, în ziua de azi nu se mai poate face educație cu creta pe tablă când copiii lucrează de acasă cu roboți și cu inteligența artificială. Au introdus jocuri, teste care se pot face pe tabletă sau pe telefon, au regândit și coordonat conținutul între materii, pe baza experienței profesorilor, dar și ținând cont de sugestiile elevilor. Au adus în școală tehnologia, ca să țină elevii aproape. Pentru că dacă nu reușesc să-i țină, ei trec dincolo de gardul școlii. Și atunci apare o problemă socială. Abandonul școlar este cea mai mare provocare pentru educație. Înseamnă pierderea unui viitor om educat.

(w882) Omul anulu

Transformarea în școală pilot nu a venit însă și cu fonduri. Au contactat toate asociațiile care activează în educație, au atras donații, au făcut economii extreme. Au obținut tablete pentru elevi, laptop-uri second hand pentru profesori, scaune donate de o companie. Dar adevărata transformare s-a produs prin fondurile europene. Pentru atragerea lor au făcut o echipă de întocmire a dosarelor cu profesorii de matematică, limba română și limba engleză. Și sunt mândri că această echipă a reușit să obțină până acum aproape 500 de mii de euro! Bani pe care nici în 20 de ani nu îi primea școala de la primărie ori de la minister. Primul proiect câștigat a fost pentru reducerea abandonului școlar și lupta lor pentru fiecare copil. Au colaborat cu primăria pentru ca să depună dosarul pentru o finanțare europeană ce privește dotarea școlii. Un proiect de 240 de mii de euro! Acum școala este dotată la cel mai înalt nivel. Calculatoare performante, tabel inteligente, ochelari VR, roboți, printer 3D, un laborator multimedia care poate să fie folosit la diverse materii. O asociație le-a transformat laboratorul de chimie în unul de vis. Au cursuri remediale pentru ca elevii să recupereze materia, iar în scurt timp o să le asigure copiilor și o masă caldă. Dar nu este vorba doar de dotări. Că ele nu înseamnă nimic fără oameni pregătiți. Ei, profesorii, au ieșit din școală și au vorbit despre ea, au participat la tot felul de proiecte de educație, au fost la cursuri, seminarii și specializări, au realizat lecții de la distanță transmise cu drona. Efectele transformărilor sunt cuantificabile. Au redus numărul elevilor care abandonează școala și a celor care au corigențe. Mulți dintre copiii cu părinții la muncă în străinătate au parte de consiliere psihologică, iar prin catalogul online au întărit legătura părinților cu școala și cu copiii lor. Acum știu în orice moment ce fac, cum sunt, iar copiii nu se mai simt atât de singuri. Și asta este extraordinar.

(w882) Viforel Do

Eroii nu sunt doar în povești sau în filme! Sunt și în jurul nostru. Ei sunt cei despre care noi toți trebuie să aflăm. Oamenii simpli care nu au pretenția de a fi numiți supereroi. Cei care, oriunde ar fi și orice ar face, își găsesc mereu timp pentru a da o mână de ajutor celor aflați în nevoie. Toți își dăruiesc bucuria și bunătatea celor care nu au avut șansa unei vieți ușoare. Sunt niște eroi în adevăratul sens al cuvântului!

Vă îndemnăm să votați poveștile săptămânii pe pagina omulanului.tvr.ro! Fiecare vot contează!

În urma voturilor, cei 7 clasați pe primele locuri se califică în gala „Omul Anului 2024”, care va fi difuzată pe 31 decembrie, chiar înainte de intrarea în noul an. Lor li se vor adaugă încă 5 finaliști aleși de juriu. Toți cei 12 eroi vor fi anunțați pe 7 decembrie în cadrul principalului jurnal de știri al TVR 1, iar în ediția din 13 decembrie vom revedea împreună portretele eroilor calificați în gala „Omul Anului 2024”.

(w882) Omul anulu

***

După ce, în primăvară, am aflat 20 de poveşti incredibile şi i-am cunoscut pe protagoniştii acestora, alți 20 de eroi vor fi prezentați în sezonul de toamnă al campaniei „Omul anului”. Din 27 septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18.30, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă noi portrete ale campaniei: oameni-poveste și întâmplări impresionante, oameni care inspiră și care devin adevărate modele pentru comunitățile lor. Telespectatorii pot vota protagoniştii fiecărei ediţii timp de o săptămână, până la următoarea ediţie şi, în acelaşi timp, pot transmite propuneri pentru a fi înscrise în cursa pentru „Omul anului”.

Lansată în 2023, campania „Omul anului” a fost primită cu bucurie de telespectatorii TVR. Oameni obişnuiţi, mulţi dintre ei necunoscuţi publicului larg, au avut ocazia să fie apreciaţi de o ţară întreagă pentru fapte deosebite, pentru realizări personale de excepţie, pentru felul în care au reacţionat într-o situaţie limită, pentru modelul pe care îl oferă comunităţii lor.

17:00 Fiica regelui

Fiica regelui (THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014) .

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

* Dramă istorică. La începutul secolului VI, pe vremea celor trei vechi regate coreene, generalul Yung devine conducătorul regatului Baekje, după ce fostul rege este ucis în urma unui complot de la curte. Împrejurări dramatice îl despart pe Yung-devenit regele Mu-ryeong-de femeia pe care o iubeşte şi care îi poartă copilul. Mica Seol-nan se naşte şi creşte într-o casă modestă, împreună cu sora ei vitregă Seol-hee, fără să-şi cunoască adevărata identitate. Cele două fete sunt diferite ca ziua şi noaptea: Seol-nan, veselă şi blândă, se bucură de viaţa ei simplă în mijlocul naturii, în timp ce ambiţioasa Seol-hee visează la averi şi titluri importante. Pe patul de moarte, mama lor mărturiseşte secretul identităţii lui Seol-nan, dar singura care o aude este Seol-hee, iar aceasta profită de ocazia nesperată şi fuge în capitala regatului, dându-se drept prinţesă. Între timp, adevărata fiică a regelui crede că sora ei a fost răpită şi jură că va face orice pentru a o regăsi. Soarta îi îndreaptă paşii tot către palatul regal, unde va deveni o mare luptătoare, înainte să-şi descopere trecutul şi adevăratul nume: Soo Baek-hyang.

Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

18:15 Punctul critic

* Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

Jurnalişti: Dana Rusu, Delia Apostol Hanzelik

Producator Florenţa Dăscălescu. Regia artistică Dan Manoliu

Transmisiune directa

Sezon nou

 
O călătorie cu Andrei Pleşu, la TVR 1

O călătorie cu Andrei Pleşu, la TVR 1

publicat: marţi, 10 decembrie 2024

Sâmbătă, Andrei Pleşu e invitatul Eugeniei Vodă la „Profesioniştii”: o emisiune despre trecerea timpului şi fragilitatea vieţii, despre ...

Victimele infracțiunilor. Dreptul la compensații financiare din partea statului

Ați fost victima unei infracțiuni? Știți că există un act normativ care reglementează acordarea unor compensații financiare de către stat în ...

Uzucapiunea, un drept de proprietate

Uzucapiunea, un drept de proprietate

publicat: sâmbătă, 07 decembrie 2024

Cum putem dobândi dreptul de proprietate prin uzucapiune sau prin posesia de lungă durată? De câte feluri este uzucapiunea și de ce probe avem ...

 

#tvr1