La „Dosar România”, Gabriel Geamănu ne propune un documentar despre viaţa a trei dintre localităţile din Apuseni unde se exploata minereu. Urmărim filmul documentar „Zlatna, Abrud, Brad - Tot ce-a fost și ce va fi” luni, 19 mai, ora 21.00, la TVR 1.
Zlatna, Abrud și Brad sunt, alături de Roșia Montană, cele patru localități ce compun patrulaterul aurifer din Munții Apuseni. Luni, 19 mai, la „Dosar România”, pornim o incursiune prin Zlatna, Abrud, Brad şi aflăm povestea a trei localități minunate care vor să renască. „Zlatna, Abrud, Brad - Tot ce-a fost și ce va fi”, filmul documentar realizat de Gabriel Geamănu, montaj - Roxana Elekes, imagine - Iulian Ene, se vede de la ora 21.00, la TVR 1.
Orașul Zlatna din județul Alba a fost cea de-a doua cea mai poluată localitate din Europa, după Copșa-Mică, din județul Sibiu.
Combinatul metalurgic de prelucrare a cuprului, denumit Ampellum, a poluat intens, zeci de ani, dar autoritățile comuniste au ascuns acest lucru. Abia după Revoluție a fost dezvăluită dimensiunea catastrofei ecologice. Combinatul a fost închis la începutul anilor 2000 și a fost devalizat în totalitate. „A fost o crimă ce s-a întâmplat aici. În loc să prelucrăm noi cuprul de la Roșia-Poieni, îl vindem pe bani foarte puțini, la chinezi ori la sârbi. Am putea reconstrui acest combinat, dar nu există decizie politică. Am pierdut mii de locuri de muncă, iar orașul s-a depopulat”, declară Silviu Ponoran, primarul localităţii.
Silviu Ponoran, primarul localităţii Zlatna
Cu toate acestea, orașul Zlatna arată complet schimbat astăzi. Au fost reabilitate clădirile de patrimoniu, au fost atrase fonduri europene de aproape 100 de milioane de euro.
Abrudul, alt oraș din județul Alba, mai rezistă datorită exploatării de cupru de la Roșia-Poieni, loc în care lucrează peste 3000 de angajați. La rândul său, şi acest oraș a ajuns să fie depopulat. Primarul Radu Tuhuț a stat de vorbă cu echipa TVR şi spune că este foarte greu să atragă investitori: „Nu avem suprafețe disponibile pentru eventualii investitori. O șansă a Abrudului ar putea fi turismul”.
Radu Tuhuț, primar
„Cuprul extras de la Roșia-Poieni ar putea fi prelucat la Zlatna și, astfel, ar avea o mare plus valoare. Ne mai asumăm și faptul că am poluat foarte mult satele Geamăna ori Vința”, declară Mircea Goia, directorul interimar al Cuprumin Abrud.
Florin Cazacu, primar
Și fosta exploatare de aur Gura Barza din orașul Brad, județul Hunedoara, este, astăzi, o ruină: galeriile au fost inundate, deși specialiștii spun că mai era destul aur în subteran.
În ultimii 15-20 ani, şi orașul Brad are din ce în ce mai puţini locuitori. Cu toate acestea, orașul este, parcă, într-un continuu freamăt. În scurt timp, locuitorii se vor bucura de introducerea gazului metan. Au fost reabilitate drumurile, dar și clădirile din oraș. Va fi reconstruit, din temelii, ambulatoriul spitalului și vor fi atrase fonduri pentru construcția unui nou spital. Primarul Florin Cazacu: „Aici, în Țara Zarandului, avem locuri superbe, păcat că autoritățile nu ne-au prea sprijinit, deşi suntem o zonă defavorizată”.
Urmărim povestea a trei localități care vor să renască. Iar singura cale posibilă este cea europeană. Luni seara, „Dosar România” se vede la TVR 1, de la ora 21.00.
Producător: Răzvan Butaru
foto: capturi Dosar România, TVR 1