loader
Foto

Galerie foto

„Zlatna, Abrud, Brad - Tot ce-a fost şi ce va fi”, un film despre oraşele din patrulaterul aurifer al Munţilor Apuseni

La „Dosar România”, Gabriel Geamănu ne propune un documentar despre viaţa a trei dintre localităţile din Apuseni unde se exploata minereu. Urmărim filmul documentar „Zlatna, Abrud, Brad - Tot ce-a fost și ce va fi” luni, 19 mai, ora 21.00, la TVR 1.

 

Dosar România

Zlatna, Abrud și Brad sunt, alături de Roșia Montană, cele patru localități ce compun patrulaterul aurifer din Munții Apuseni. Luni, 19 mai, la „Dosar România”, pornim o incursiune prin Zlatna, Abrud, Brad şi aflăm povestea a trei localități minunate care vor să renască. „Zlatna, Abrud, Brad - Tot ce-a fost și ce va fi”, filmul documentar realizat de Gabriel Geamănu, montaj - Roxana Elekes, imagine - Iulian Ene, se vede de la ora 21.00, la TVR 1.

(w882) Dasar Roma

Orașul Zlatna din județul Alba a fost cea de-a doua cea mai poluată localitate din Europa, după Copșa-Mică, din județul Sibiu.

(w882) Dosar Roma

(w882) Dosar Roma

Combinatul metalurgic de prelucrare a cuprului, denumit Ampellum, a poluat intens, zeci de ani, dar autoritățile comuniste au ascuns acest lucru. Abia după Revoluție a fost dezvăluită dimensiunea catastrofei ecologice. Combinatul a fost închis la începutul anilor 2000 și a fost devalizat în totalitate. „A fost o crimă ce s-a întâmplat aici. În loc să prelucrăm noi cuprul de la Roșia-Poieni, îl vindem pe bani foarte puțini, la chinezi ori la sârbi. Am putea reconstrui acest combinat, dar nu există decizie politică. Am pierdut mii de locuri de muncă, iar orașul s-a depopulat”, declară Silviu Ponoran, primarul localităţii.

(w882) Silviu Pon

Silviu Ponoran, primarul localităţii Zlatna

Cu toate acestea, orașul Zlatna arată complet schimbat astăzi. Au fost reabilitate clădirile de patrimoniu, au fost atrase fonduri europene de aproape 100 de milioane de euro.

Abrudul, alt oraș din județul Alba, mai rezistă datorită exploatării de cupru de la Roșia-Poieni, loc în care lucrează peste 3000 de angajați. La rândul său, şi acest oraș a ajuns să fie depopulat. Primarul Radu Tuhuț a stat de vorbă cu echipa TVR şi spune că este foarte greu să atragă investitori: „Nu avem suprafețe disponibile pentru eventualii investitori. O șansă a Abrudului ar putea fi turismul”.

(w882) Radu Tuhut

Radu Tuhuț, primar

„Cuprul extras de la Roșia-Poieni ar putea fi prelucat la Zlatna și, astfel, ar avea o mare plus valoare. Ne mai asumăm și faptul că am poluat foarte mult satele Geamăna ori Vința”, declară Mircea Goia, directorul interimar al Cuprumin Abrud.

(w882) Florin Caz

Florin Cazacu, primar

(w882) Dosar Roma

Și fosta exploatare de aur Gura Barza din orașul Brad, județul Hunedoara, este, astăzi, o ruină: galeriile au fost inundate, deși specialiștii spun că mai era destul aur în subteran.

(w882) Dosar Roma

În ultimii 15-20 ani, şi orașul Brad are din ce în ce mai puţini locuitori. Cu toate acestea, orașul este, parcă, într-un continuu freamăt. În scurt timp, locuitorii se vor bucura de introducerea gazului metan. Au fost reabilitate drumurile, dar și clădirile din oraș. Va fi reconstruit, din temelii, ambulatoriul spitalului și vor fi atrase fonduri pentru construcția unui nou spital. Primarul Florin Cazacu: „Aici, în Țara Zarandului, avem locuri superbe, păcat că autoritățile nu ne-au prea sprijinit, deşi suntem o zonă defavorizată”.

(w882) Dosar Roma

(w882) Dosar Roma

Urmărim povestea a trei localități care vor să renască. Iar singura cale posibilă este cea europeană. Luni seara, „Dosar România” se vede la TVR 1, de la ora 21.00.

Producător: Răzvan Butaru

foto: capturi Dosar România, TVR 1

23:20 Top invers

Emisiune de satiră ale cărei puncte de rezistenţă sunt topurile negative şi colecţia de gafe a săptămânii

Producător Florenţa Dăscălescu

(Reluare)

0:35 Secretele maşinilor şefilor de stat

*Documentar

(The Wheels of Power: History of Official Cars, Franţa, 2017)

Realizator: Jessy Picard

Siguranţă, lux, extravaganţă, toate însemnele puterii... Adolf Hitler şi Mercedes-ul său pentru parade 770K, Charles De Gaulle şi Citroen-ul său DS 19, Papa Ioan-Paul al II-lea şi Papamobilele, Donald Trump şi The Beast-limuzina sa ultra-securizată... Pentru toţi aceşti şefi de stat au fost fabricate maşini care au intrat în istorie.

Redactor: Bogdan Stănescu

(Reluare)
 
Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

publicat: vineri, 16 mai 2025

Televiziunea Română regretă dispariţia actriţei Cristina Deleanu, care a încetat din viaţă la vârsta de 84 de ani, şi îşi modifică programele, ...

Sfânta Liturghie de inaugurare solemnă a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, în direct la TVR

Duminică, 18 mai, la ora 11.00, în Piața Sfântul Petru, papa Leon al XIV-lea va prezida Sfânta Liturghie pentru inaugurarea solemnă a ...

„Zlatna, Abrud, Brad - Tot ce-a fost şi ce va fi”, un film despre oraşele din patrulaterul aurifer al Munţilor Apuseni

La „Dosar România”, Gabriel Geamănu ne propune un documentar despre viaţa a trei dintre localităţile din Apuseni unde se exploata minereu. ...

 

#tvr1