Duminică, 16 iunie, de la ora 15.30, pe TVR 1 puteți urmări povestea Vitoriei Lipan şi împlinirea crezului ei de dreptate, așa cum le-a transpus pe ecran regizorul Mircea Mureșan în anul 1969.
„Baltagul”, filmul regizat de Mircea Mureșan după capodopera literară semnată de Mihail Sadoveanu, încheie Festivalul Filmului Bacalaureat la TVR1. O carte celebră, o ecranizare controversată, care trebuia realizată inițial de Lucian Pintile, cu o actriță mai puțin celebră decât se dorea.
Duminică, 16 iunie, ora 15.30, pe TVR 1 puteți urmări povestea Vitoriei Lipan şi împlinirea crezului ei de dreptate, așa cum le-a transpus pe ecran regizorul Mircea Mureșan („Răscoala“ - 1966- şi „Ion - Blestemul pământului, blestemul iubirii” -1980) în anul 1969.
Cea mai bună descriere a Vitoriei Lipan se regăsește în cuvintele criticului George Călinescu: „Vitoria e un Hamlet feminin, care bănuieşte cu metodă, cercetează cu disimulaţie, pune la cale reprezentaţiuni trădătoare şi, când dovada s-a făcut, dă drum răzbunării”.
Dacă pornim de la acest portret al eroinei lui Sadoveanu, de la obsesia și angoasa Vitoriei Lipan, dură şi flexibilă totodată, se poate spune că lungmetrajul are structura unei opere cinematografice din care nu lipsesc suspansul și crescendo-ul emotiv.
Pe scurt, coproducția româno-italiană urmărește tragedia lui Nechifor Lipan, ciobanul dispărut în împrejurări misterioase. O tragedie care implică odiseea carpatică a Vitoriei Lipan, pornită pe urmele soțului ei, pentru a afla ce s-a întâmplat cu el și pentru a-i pedepsi după o lege nescrisă pe cei doi tovarăși ce l-au ucis și jefuit. În drumul parcurs de Vitoria Lipan pentru aflarea adevărului se perindă pe ecran o întreagă galerie de figuri care, deşi disparate, alcătuiesc o frescă de portrete desprinse din universul imaginat de Sadoveanu. De la unchieşul din casa învăluită în ceaţă, interpretat de Ernest Maftei, bătrânul care oferă călătorilor osteniți o cană de vin fiert, la margine de drum, până la nevasta de pe munte, asemuită cu icoana sfintei Ana.
„Baltagul” a fost filmat la Sucevița, Roșu, Rarău și Buftea, iar personajele Vitoria Lipan și Calistrat Bogza au fost interpretate de actorii Margarita Lozano, partenera lui Clint Eastwood din „A Fistful of Dollars“(n.r. „Un pumn de dolari“) și Folco Lulli.
Printre actorii români care întregesc distribuția filmului se numără: Ilarion Ciobanu (Nechifor Lipan), Florin Scărlătescu (subprefectul), Sandu Sticlaru (părintele Dănilă), Paul Misai (Gheorghiță) şi Sidonia Manolache (Minodora).
Iniţial, regizorul s-a gândit că în rolul Vitoriei Lipan s-ar fi potrivit perfect Sophia Loren, care jucase în celebrul „La ciociara”. Sophia Loren a fost încântată de scenariu, dar pentru că era însărcinată, a refuzat rolul. Aşa s-a ajuns la iberica Margarita Lozano, despre care regizorul Mircea Mureşan a avut numai cuvinte de laudă, spunând că a fost „o actriţă excelentă şi disciplinată”.
Mircea Mureșan a ținut şi a reuşit să filmeze scena înmormântării lui Nechifor Lipan exact aşa cum şi-a imaginat-o şi Sadoveanu în paginile romanului. A fost singura secvenţă care i-a deranjat pe vigilenţii cenzori ai timpului, care au vrut să-i impună regizorului „ciuntirea” ei. „Comuniştii nu îi iubeau deloc pe popi. Norocul a venit din partea unui înalt responsabil, absolvent de seminar teologic. A fost o înmormântare în toată regula, la care au participat, din proprie iniţiativă, peste o sută de ţărani autentici din zona Vatra Dornei“, a povestit regizorul.