Amintirea monstruozităţilor comise de nazişti este încă vie. Dar ceea ce este trist este că azi încă se aud voci care consideră Holocaustul o exagerare. Cum au ajuns anumiţi oameni să nege o cruntă evidenţă, unul dintre cele mai teribile evenimente ale istoriei universale?
Miercuri, 29 ianuarie, de la ora 22:00, TVR 1 difuzează documentarul despre tragedia evreilor europeni realizat de Ruxandra Ţuchel - „Neuitarea sau povara unui popor”.
„Exterminarea unui grup uman, nu pentru ce a făcut, nici pentru ceva ce a gândit sau spus, ci doar pentru că s-a născut. Odată născut, erai condamnat de fapt la moarte. Dacă te-ai născut din acel grup uman... Aceasta este, în două cuvinte, ceea ce a însemnat Holocaustul...”, spunea Liviu Beriş, preşedintele Asociaţiei Evreilor Victime ale Holocaustului, intervievat de Ruxandra Ţuchel.
Foto: Liviu Beriş - preşedintele Asociaţiei Evreilor Victime ale Holocaustului
Liviu Beriş ne povestește despre experienta sa în lagărele din Transnistria. Avea 13 ani când, la ordinul lui Ion Antonescu, a fost deportat împreună cu familia sa din localitatea Herța, care fusese ocupată de sovietici din iunie 1940 până în iunie 1941. După marșuri prin Basarabia, care au durat mai multe luni, în decembrie 1941, convoiul de evrei din care făcea parte și Liviu Beriş a ajuns pe malul Nistrului și, într-un final, a fost trimis cu familia sa în ghetoul de la Moghilev, la începutul anului 1942. După un an, armatele germană și română au suferit o înfrângere grea în marea bătălie de la Stalingrad, ceea ce, povestește Liviu Beriş, a avut o influență și asupra evreilor din ghetoul de la Moghilev.
Imaginea: Silviu Andrei
Montaj: Gabriela Burcea
Realizator: Ruxandra Țuchel
Producție TVR 2019
ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPIII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)