loader

Acasă la fiicele lui Ion al Glanetaşului, la „România veritabilă” | VIDEO

Cristina Şoloc ne-a aşteptat cu noi poveşti despre oameni şi fapte memorabile, pe 24, 25, 26 şi 27 decembrie, de la ora 17.00, la TVR 1 și TVR 1 HD.

 

Cristina Şoloc

Cu un an în urmă, TVR 1 lansa proiectul România veritabilă, o emisiune ce punea reflectorul pe oameni, locuri şi fapte autentice şi valoroase.

Pe parcursul a patru episoade, alături de câte o „călăuză” din partea locului, realizatoarea Cristina Şoloc a călcat pe cărările batătorite de Avram Iancu, Iancu Jianu sau Liviu Rebreanu, a atins la propriu bucăţi din cea mai veche istorie românească, a cunoscut tezaure umane vii, a fost în casele unde mari scriitori români şi-au găsit inspiraţia, a stat de vorbă cu profesori doctori, cercetători, avocaţi, poeţi, actori, scriitori, artişti, etnologi, compozitori, dirijori, a vizitat gospodari de seamă, apicultori, viticultori, ciobani şi meşteri populari.

În Ajun de Crăciun, telespectatorii TVR 1 au putut cunoaşte noi poveşti excepţionale şi oameni de valoare, într-un nou sezon al emisiunii. Cristina Şoloc ne-a aşteptat în zilele de 24, 25, 26 şi 27 decembrie, de la ora 17.00 să descoperim România veritabilă.

(w882) birou Rebr

(w882) in gradina

(w882) Principele

„Pe 24, 25 26 şi 27 decembrie, vă invit la TVR 1, să urmăriţi patru ediţii speciale, despre acei români de poveste care ne inspiră, ne motivează, ne fac mândri şi duc valorile neamului nostru mai departe: fiicele lui Ion al Glanetaşului, tulnicăreasa Mariana Gligor, olarul Ioan Cococi, vătaful vătafilor - Nichita Dragomira şi peste 100 de căluşari din Oltenia, filantropul Marian Doldurea, scriitorul Emanoil Barbu, viticultorul Josefin Florea, principele Nicolae, dirijorul Stelian Stoica şi Junii Jidveiului, ciobanul Ion Danci sau ţărăncile actriţe Flori Dumitrene". (Cristina Şoloc)

(w882) Dlori Dumi

(w882) Iliuță B

(w882) vedere de

Drumul a purtat echipa emisiunii de la vest la nord şi de la nord la sud, cercetând nu mai puţin de 13 locuri: Valea Pai, Eftimie Murgu (Caraş-Severin), Feldru, Dumitra, Prislop (Bistriţa-Năsăud), Mărtineşti (Cluj), Câmpeni (Apuseni), Caracal, Vădastra, Slatina, Osica, (Olt), Galicea Mare (Dolj) şi Orlat (Sibiu).

(w882) la stâna

În premieră, echipa România veritabilă a ajuns acasă la fiicele lui Ion al Glanetaşului. Scriitorul Liviu Rebreanu s-a inspirat în scrierea romanului „Ion“ din viaţa unui cuplu din Bistriţa-Năsăud. Ion a avut acelaşi nume şi în viaţa reală, în timp ce Ana s-a numit, de fapt, Rodovica. Acţiunea şi personajele din roman sunt inspirate din persoane reale şi din întâmplări care s-au petrecut în localitatea Prislop, acolo unde autorul a trăit în prima parte a vieţii. Între timp, micuţa localitate a fost transformată în cartier al oraşului Năsăud şi a primit numele „Liviu Rebreanu“. Deşi mare parte din personajele care l-au inspirat pe scriitor au încetat din viaţă în urmă cu decenii, urmaşii acestora încă îşi amintesc de persoanele care i-au inspirat pe Ana, Ion sau pe preotul Ioan Belciug. Două fete dintre cei şase copii ai cuplului Ion şi Ana, pe numele real Ion şi Rodovica Boldijer, încă trăiesc: Saveta (95 de ani) şi Xenia (85 de ani).

(w882) morile de

(w882) viticultor

Călăuzele celui de-al doilea sezon au fost neurologul şi autorul volumului „Inteligenţa Materiei”, Dumitru Constantin Dulcan, actorul Dorel Vişan, jurnalistul Marius Tucă, artistul oltean care a făcut cunoscut căluşul românesc pe meridianele lumii, Iliuţă Brăileanu, etnograful reporter Iosif de pe coclauri şi Radu şi Nicoleta Trifan, soţii puşi pe fapte bune, Acasă în Banat.

***

Primul episod din sezonul 2 al emisiunii, difuzat pe 24 decembrie, de la ora 17:00, la TVR1: Cristina Şoloc ne-a dat întâlnire cu soții Radu și Nicoleta Trifan, care au reușit să renoveze prin Asociatia Acasă în Banat, 34 de case, un pod și o fântână, in satul Eftimie Murgu, cunoscut ca Rudăria și să organizeze nenumărate acțiuni de binefacere.

18:55 Teleenciclopedia

* PAOLO VERONESE-NUNTA DIN CANA (ep.2)

Paolo Veronese, pe numele său real Paolo Caliari, obişnuia să picteze în ulei chiar şi lucrările de mari dimensiuni, știind că umezeala și aerul marin degradau frescele murale. Artistul patrona un atelier cu peste 30 de angajați, săvârşind un număr impresionant de tablouri. Lucra repede și-spre deosebire de Tintoretto sau de Tiţian-schimba rareori forma inițială. Făcea schițe precise, pe care ucenicii le transpuneau apoi pe pânză. Tot ei procurau materialele şi preparau culorile, iar Veronese se consacra desăvârșirii compoziției. La Nunta din Cana, pictorul veronez a folosit întâi o pensulă mare, pentru a contura fiecare personaj, apoi una mai fină, pentru finisarea detaliilor. De ajutor i-a fost chiar fratele său, Benedetto, despre care se spune că a definitivat elementele arhitecturale şi cerul din registrul superior.

MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-LEA. DEZINFORMAREA ŞI ÎNŞELĂCIUNEA. NIKITA HRUŞCIOV

La 5 mai 1946, într-un discurs ţinut la Fulton, Missouri, Winston Churchill vorbea despre Războiul Rece dintre Occident şi URSS folosind, pentru prima oară, sintagma Iron Curtain (Cortina de Fier). Aproape 20 de ani mai târziu, în 1962, comuniștii sovietici aveau să instaleze rachete de luptă pe cea mai mare insulă din Caraibe, la nici 160 km de coasta Americii. Diversiunea, numită de istorici Criza rachetelor cubaneze, i-a aparţinut lui Nikita Hrușciov și a fost pe cale să distrugă nu doar America, ci întreaga omenire.

MITURILE GRECIEI ANTICE: APOLLON, ZEUL LUMINII (ep.2) (Premieră)

După ce colindă lumea în carul primit cadou de la Zeus, tânărul Apollon își construiește templul mult visat şi îl numeşte Delphi. Credincioşi din toată Elada vin acolo să afle, de la faimosul Oracol omonim, lămuriri despre viitorul lor. Răspunsurile, oferite de preoteasa Pythia, sunt deseori evazive sau cu tâlc. După ce şi-a ales „reşedinţa”, Apollon începe să-şi consolideze poziția în Olimp. În spatele acestui zeu al luminii şi protector al artelor, care farmecă pe toţi cu lira sa, se ascunde însă un arcaș însetat de sânge.

ECOSISTEME: CHINA (ep.10)

Peste platoul tibetan, cel mai vast și mai înalt din lume, se așterne zăpada. Turme de antilope Pontholops hodgsonii sau Chiru -adulți și pui născuți în iunie-iulie-migrează spre sud. În această lungă călătorie de 7.000 de km, prin Asia Centrală, vor întâlni şi lupi himalayeni (Canis lupus chanco). La final de noiembrie, antilopele încep rutul-perioadă în care masculii se înfruntă direct ori se fugăresc cu până la 70 de km pe oră, pentru a-şi disputa haremuri compuse, uneori, din peste zece femele.

Producător Oana Haşegan

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Duminică seară, ne relaxăm la „Popasuri muzicale cu Junii Sibiului”, pe TVR 1

La aniversarea celor 80 de ani de existenţă a Junilor, Televiziunea Română difuzează o serie de recitaluri muzical coregrafice ale acestora şi ...

Cum văd ucrainenii pacea? Aflăm sâmbătă, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre listele de cuvinte şi expresii interzise în America administraţiei Trump, dar şi despre cei 76 de ani de existență ai ...

“Bucuria credinței”: Biserica Universității Gheorghe Asachi | VIDEO

Biserica din campusul Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iași reprezintă mult mai mult decât o simplă structură arhitecturală. Este un ...

 

#tvr1