loader
Foto

Galerie foto

Acasă la fiicele lui Ion al Glanetaşului, la „România veritabilă” | VIDEO

Cristina Şoloc ne-a aşteptat cu noi poveşti despre oameni şi fapte memorabile, pe 24, 25, 26 şi 27 decembrie, de la ora 17.00, la TVR 1 și TVR 1 HD.

 

Cristina Şoloc

Cu un an în urmă, TVR 1 lansa proiectul România veritabilă, o emisiune ce punea reflectorul pe oameni, locuri şi fapte autentice şi valoroase.

Pe parcursul a patru episoade, alături de câte o „călăuză” din partea locului, realizatoarea Cristina Şoloc a călcat pe cărările batătorite de Avram Iancu, Iancu Jianu sau Liviu Rebreanu, a atins la propriu bucăţi din cea mai veche istorie românească, a cunoscut tezaure umane vii, a fost în casele unde mari scriitori români şi-au găsit inspiraţia, a stat de vorbă cu profesori doctori, cercetători, avocaţi, poeţi, actori, scriitori, artişti, etnologi, compozitori, dirijori, a vizitat gospodari de seamă, apicultori, viticultori, ciobani şi meşteri populari.

În Ajun de Crăciun, telespectatorii TVR 1 au putut cunoaşte noi poveşti excepţionale şi oameni de valoare, într-un nou sezon al emisiunii. Cristina Şoloc ne-a aşteptat în zilele de 24, 25, 26 şi 27 decembrie, de la ora 17.00 să descoperim România veritabilă.

(w882) birou Rebr

(w882) in gradina

(w882) Principele

„Pe 24, 25 26 şi 27 decembrie, vă invit la TVR 1, să urmăriţi patru ediţii speciale, despre acei români de poveste care ne inspiră, ne motivează, ne fac mândri şi duc valorile neamului nostru mai departe: fiicele lui Ion al Glanetaşului, tulnicăreasa Mariana Gligor, olarul Ioan Cococi, vătaful vătafilor - Nichita Dragomira şi peste 100 de căluşari din Oltenia, filantropul Marian Doldurea, scriitorul Emanoil Barbu, viticultorul Josefin Florea, principele Nicolae, dirijorul Stelian Stoica şi Junii Jidveiului, ciobanul Ion Danci sau ţărăncile actriţe Flori Dumitrene". (Cristina Şoloc)

(w882) Dlori Dumi

(w882) Iliuță B

(w882) vedere de

Drumul a purtat echipa emisiunii de la vest la nord şi de la nord la sud, cercetând nu mai puţin de 13 locuri: Valea Pai, Eftimie Murgu (Caraş-Severin), Feldru, Dumitra, Prislop (Bistriţa-Năsăud), Mărtineşti (Cluj), Câmpeni (Apuseni), Caracal, Vădastra, Slatina, Osica, (Olt), Galicea Mare (Dolj) şi Orlat (Sibiu).

(w882) la stâna

În premieră, echipa România veritabilă a ajuns acasă la fiicele lui Ion al Glanetaşului. Scriitorul Liviu Rebreanu s-a inspirat în scrierea romanului „Ion“ din viaţa unui cuplu din Bistriţa-Năsăud. Ion a avut acelaşi nume şi în viaţa reală, în timp ce Ana s-a numit, de fapt, Rodovica. Acţiunea şi personajele din roman sunt inspirate din persoane reale şi din întâmplări care s-au petrecut în localitatea Prislop, acolo unde autorul a trăit în prima parte a vieţii. Între timp, micuţa localitate a fost transformată în cartier al oraşului Năsăud şi a primit numele „Liviu Rebreanu“. Deşi mare parte din personajele care l-au inspirat pe scriitor au încetat din viaţă în urmă cu decenii, urmaşii acestora încă îşi amintesc de persoanele care i-au inspirat pe Ana, Ion sau pe preotul Ioan Belciug. Două fete dintre cei şase copii ai cuplului Ion şi Ana, pe numele real Ion şi Rodovica Boldijer, încă trăiesc: Saveta (95 de ani) şi Xenia (85 de ani).

(w882) morile de

(w882) viticultor

Călăuzele celui de-al doilea sezon au fost neurologul şi autorul volumului „Inteligenţa Materiei”, Dumitru Constantin Dulcan, actorul Dorel Vişan, jurnalistul Marius Tucă, artistul oltean care a făcut cunoscut căluşul românesc pe meridianele lumii, Iliuţă Brăileanu, etnograful reporter Iosif de pe coclauri şi Radu şi Nicoleta Trifan, soţii puşi pe fapte bune, Acasă în Banat.

***

Primul episod din sezonul 2 al emisiunii, difuzat pe 24 decembrie, de la ora 17:00, la TVR1: Cristina Şoloc ne-a dat întâlnire cu soții Radu și Nicoleta Trifan, care au reușit să renoveze prin Asociatia Acasă în Banat, 34 de case, un pod și o fântână, in satul Eftimie Murgu, cunoscut ca Rudăria și să organizeze nenumărate acțiuni de binefacere.

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)

12:00 Teleshopping

 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

 

#tvr1