loader

Actualitatea comunităţii germane, în fiecare joi, la Akzente

Pe 19 martie, de la ora 15:30,  „Akzente” ne-a spus cum s-a desfăşurat evenimentul de comemorare a 70 de ani de la deportările germanilor în URSS şi ne-a prezentat Ziua mondială a rugăciunii.

 

Akzente

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

La începutul lunii martie (8 martie), Asociaţia Foştilor Deportaţi în URSS a comemorat la Timişoara  70 de ani de la deportarea germanilor la muncă silnică în lagărele sovietice. Cu această ocazie s-a dezvelit primul momument în amintirea uneia dintre cele mai negre file din istoria etnicilor germani din România.

În 1945, etnicii germani din România au fost forţaţi să presteze muncă silnică în lagărele de muncă sovietice, aşa-numita „muncă reparatorie pentru daunele de război provocate de armata nazistă”. Monumentul de la Timişoara a fost realizat din marmură la Rusca Montană din fondurile Asociaţiei Foștilor Deportați şi ale Asociaţiei Şvabilor emigraţi din Banat în Germania.

Ultimii deportaţi s-au întors acasă abia la sfârşitul lui 1949, după cinci ani de muncă depusă pentru „reconstrucţia" statului sovietic. În România mai trăiesc aproximativ 1.000 de foşti deportaţi, toţi în vârsta de peste 85 de ani.

Tot în ediţia de joi, 19 martie, Akzente continuă relatarile dedicate împlinirii a 25 de ani de la înfiinţarea Forumului Democrat al Germanilor din România şi vom ajunge la premiera de la Teatrul German din Timişoara

Despre Akzente:

Fie că e vorba de saşii transilvăneni, de şvabii bănăţeni şi sătmăreni, ori de germanii din Bucovina sau Dobrogea, redacţia Emisiuni în limba germană e alături de ei, încercând să le afle problemele şi nevoile şi implicându-se în viaţa lor socială şi culturală. Niciun eveniment important pentru comunitatea germanilor din România nu scapă nesemnalat, echipa Akzente colaborează strâns cu toate asociaţiile şi publicaţiile germanilor din România, cu reprezentanţele oficiale ale statului german în ţara noastră, cu postul public Deutsche Welle, dar şi cu diverse organizaţii şi centre culturale din Germania.

Emisiunea în limba germană a fost lansată în toamna anului 1969, fiind însă întreruptă vreme de patru ani de regimul Ceauşescu (începând cu 1985).
În 2003, Akzente a primit de la CNA premiul pentru cea mai bună emisiune în limba minorităţilor conlocuitoare. În 2005, documentarul „Cei uitaţi” - în regia lui Adrian Drăguşin, cu un scenariu de Tiberiu Stoichici - a luat premiul pentru regie la SIMFEST - Festivalul Televiziunilor Locale şi Producătorilor Independenţi. Iar în 2009 Christel Ungar Ţopescu a primit în cadrul Galei APTR un premiu pentru interviul cu violonista Anne Sophie Mutter.

De acum, puteţi lua legătura cu realizatorii emisiunii Akzente prin pagina lor de Facebook: Akzente.

***

Emisiunea „Akzente poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!


16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1