loader
Foto

Analiza „Banii Tăi": Cum stăm, după încă o săptămână de pandemie?

„În mod inevitabil, criza economică va fi însoțită și de declinul politic, dacă guvernele eșuează în relansarea activității economice, nu reușesc să protejeze populația și să atenueze dezastrul social." Un articol semnat de Monica Ghiurco.

 

Monica Ghiurco
Banii tăi

CRIZA ECONOMICĂ ȘI POLITICĂ

Pandemia generată de noul coronavirus împinge economia mondială spre cea mai profundă recesiune, forțând autoritățile naționale să cedeze în fața presiunii interne și să repornească treptat activitățile economice.

În mod inevitabil, criza economică va fi însoțită și de declinul politic, dacă guvernele eșuează în relansarea activității economice, nu reușesc să protejeze populația și să atenueze dezastrul social.

Marea Britanie este acum țara europeană cu cel mai mare număr de morți de Covid-19 (peste 30.000). Deși promotor al Brexitului, premierul Boris Johnson a ales să aplice în lupta cu pandemia modelul economic european (șomaj parțial și abandonul austerității bugetare, cu protejarea angajaților și întreprinderilor), și nu cel american, ”care lasă oamenii la voia șomajului”, cum afirmă un expert britanic citat de cotidianul francez Le Monde. Se va vedea peste un an care dintre cele două modele a funcționat mai bine. În raportul privind politica monetară, Banca Angliei avertizează că britanicii vor trece prin cea mai adâncă recesiune din 1970 încoace, relatează Financial Times. Economia Regatului Unit se va contracta cu 30% în prima jumătate a anului, iar rata șomajului ar putea ajunge la 9%, un nivel record de după criza financiară din 2008-2009.

Din 21 martie până acum, americanii au pierdut 33 de milioane de locuri de muncă, relatează Reuters, după ce în ultima săptămână 3,1 milioane au cerut ajutor de șomaj. Potrivit raportului Departamentului Muncii, numărul solicitărilor a scăzut de la 3,8 milioane în săptămâna precedentă. Economiștii cred într-o redresare prelungită a economiei după căderea abruptă din primul trimestru. În unele state americane, guvernatorii au suspendat restricțiile, în pofida avertismentelor autorităţilor de sănătate publică.

În mod surprinzător, exporturile Chinei au crescut cu 3,5% în aprilie, față de perioada similară a anului trecut, în vreme ce importurile au scăzut cu 14,2%. Analiști citați de Bloomberg prognozau anterior o cădere de 11% a exporturilor Chinei.

În Rusia, numărul de îmbolnăviri a crescut foarte mult de la o săptămână la alta, ajungând să depășească Franța și Germania. În Moscova, principalul focar al epidemiei de Covid-19 din Rusia, se extind măsurile de carantină a populației cu circa trei săptămâni, până la 31 mai. Totuși, din 12 mai își reiau activitatea șantierele și industria, sectoare cu 500.000 de locuri de muncă, informează AFP.

Și statele europene renunță treptat la carantină, din nevoia de a debloca economia, în restul lumii izolarea mai strictă se aplică doar în anumite regiuni din Filipine și Argentina, chiar dacă OMS avertizează că relaxarea prematură ar putea readuce izolarea. Potrivit jurnaliștilor Les Echos, condiții mai stricte de distanțare socială se mai aplică doar în șase țări, între care Franța, Belgia, Marea Britanie și Spania. Și România figurează pe această listă a statelor în care încă este interzisă pe întreg teritoriul ieșirea din casă fără motive justificate.

Citiți AICI continuarea analizei publicate pe 11 mai.

***

Vom încerca să suplinim lipsa emisiunii de pe ecrane în această perioadă cu informații și analize pe care le considerăm utile pentru a înțelege atât complexitatea crizei prin care trece omenirea, cât și demersurile care se fac la nivelul structurilor de putere financiară, economică, politică sau militară pentru a diminua riscul unui dezastru socio-economic. Vom posta pe pagina de Facebook a emisiunii tot ce considerăm informație relevantă, desigur, confirmată din surse demne de încredere, interne și externe.

Monica Ghiurco, realizator „Banii Tăi"

21:00 Câştigă România!

* Prezintă Virgil Ianţu

Virgil Ianţu şi echipa sa continuă să aducă în faţa telespectatorilor oameni deștepți și bine pregătiți, români excepționali din toate categoriile sociale,

care şi-au croit destinul prin forța educației.

Şi, pentru că suntem în anul Jocurilor Olimpice, în fiecare ediţie a acestui sezon, întrebarea „Câștigă România!” va fi despre sportivii români şi performanțe olimpice remarcabile.

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

22:00 Războinicii

(IN FULL BLOOM-SUA, Japonia) PREMIERĂ

Regia: Reza Ghassemi, Adam VillaSeñor

Cu: Tyler Wood, Yusuke Ogasawara, Sean McCracken, Hiroyuki Watanabe

* Film de acţiune, dramă. În Tokio, după cel de-al Doilea Război Mondial, campionul de box neînvins al Japoniei, Masahiro, se antrenează pentru viitorul său meci împotriva challengerului american, Clint Sullivan. Sullivan, încă bântuit de amintirile din război, are de înfruntat şi influenţa periculoasă a mafiei japoneze, Yakuza. În mijlocul tensiunilor politice, drumurile paralele ale celor doi luptători testează limitele spiritului uman. Redactor Delia Clonaru

X

 
Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...

Răspunderea penală a persoanei juridice

Răspunderea penală a persoanei juridice

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt măsurile ce pot fi luate împotriva persoanei juridice acuzate de săvârşirea unor infracţiuni cu consecinţe grave? Când pot fi dispuse ...

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o ediţie în care vom afla detalii ...

 

#tvr1