loader
Foto

Galerie foto

Bucuria lucrurilor autentice, la târgul „Suflet de România”, în Săvârşin

O vizită la Unitatea Specială de Aviaţie din Bucureşti, volumul „Pictorii români şi Franţa (1834-1939)”, ce prezintă Şcoala de pictură românească francezilor, dar şi târgul „Suflet de România”, plin de culoare și de seninătate. Despre toate acestea, în noua ediţie „Ora Regelui”, la TVR 1. Sâmbătă, 17 mai, ora 13.00.

 

Unitatea Specială de Aviație din București a Inspectoratului General al Ministerului Afacerilor Interne a primit de curând vizita Familiei Regale. Profund atașată de Crucea Roșie și implicit de activitățile de salvare a vieții, Custodele Coroanei a dorit să cunoască echipele medicale de urgență și pe piloții care le transportă în misiunile lor.

(w882) La Unitate

La Aeroportul Internațional Băneasa „Aurel Vlaicu”, cuplul regal a discutat cu militarii și cu medicii despre intervențiile lor salvatoare în țară și în străinătate și despre situațiile de urgență care privesc refugiați și victime ale zonelor de conflict din regiune.

(w882) La Unitate

Însoțită de Principele Radu, Majestatea Sa Margareta a asistat la prezentarea avioanelor și elicopterelor precum și a echipamentelor medicale din dotarea acestora.

(w882) La Unitate

„Cine salvează o viață salvează o lume întreagă” este deviza SMURD, structura pornită ca experiment, în anul 1990, cu studenți ai Facultății de Medicină, medici și voluntari ai Crucii Roșii din Târgu Mureș. Dezvoltat pe modelele aflate în multe țări din lume unde pompierii sunt direct implicați în acordarea asistenței medicale de urgență și a primului ajutor, Serviciul Mobil de Urgențe, Reanimare și Descarcerare are acum patru aeronave și elicoptere cu care personalul calificat în medicina de urgență reușește să ajungă în zone greu accesibile, luptând mai întâi cu timpul, apoi pentru șansa la viață.

(w882) Gabriel Pa

Volumul „Pictorii români şi Franţa (1834-1939)”, în care istoricul de artă Gabriel Badea-Păun a reunit figurile fondatoare ale picturii româneşti influenţate de Franţa, a fost publicat la Paris cu câțiva ani în urmă. Extrem de valoros chiar și prin faptul că prezintă Şcoala de pictură românească francezilor și tuturor cunoscătorilor limbii franceze, de circulație internațională, acesta a fost punctul central al discuției cu Camelia Csiki, realizator al „Orei Regelui”.

(w882) Volumul

Rezultatul unei munci de cercetare de peste cinci ani, albumul urmăreşte parcursul artiştilor care şi-au găsit inspiraţia şi împlinirea în oraşul luminilor secolului al XIX-lea, 340 de pictori născuţi pe teritoriile istorice ale României, care au studiat, au expus, au călătorit ori s-au stabilit în Franţa. Cei 100 de ani de pictură românească sunt cuprinși între 1834, anul în care primul pictor român, Ion Negulici, a sosit în Franţa pentru a-şi face studiile artistice, și 1939, anul care reprezintă sfârşitul circulaţiei libere în contextul debutului celui de-al Doilea Război Mondial.

(w882) Gabriel Ba

„Ora Regelui” prezintă un interviu de colecție cu Gabriel Badea-Păun, înregistrat la Palatul Regal din București, un edificiu căruia istoricul de artă i-a dedicat, de asemenea, un studiu.

Gabriel Badea-Păun este doctor în istoria artei la Universitatea Paris IV Sorbonne, după absolvirea Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti. El este autorul mai multor lucrări de o valoare însemnată pentru istoria artei. A studiat și a scris despre viața și despre pasiunile reginelor României, a realizat expoziții dedicate acestora și a participat, la numeroase proiecte pe tematică istorică și artistică. În anul 2010, Regele Mihai i-a acordat istoricului Gabriel Badea-Păun, Medalia de Loialitate, iar în anul 2021, Majestatea Sa Margareta i-a conferit, pentru serviciul adus țării și Familiei Regale, Crucea Casei Regale a României.

(w882) La targul

De câțiva ani, producătorii locali se adună la târgul din Săvârșin pentru a bucura mii de oaspeți cu un festival de tradiții, meșteșuguri și bunătăți românești. Domeniul Regal se deschide oficial și poate fi vizitat până în luna octombrie. „Suflet de România”, târgul de primăvară din acest an, a adus oameni din toată țara în Satul și în Parcul Regal, dar și producători și artiști din Republica Moldova.

Oriunde te învârți prin Săvârșin auzi că, fără prezența Familiei Regale, comunitatea nu ar fi avut un imbold de a prospera, locul s-ar fi depopulat, iar casa de suflet a Regelui Mihai nu ar fi prins viata.

(w882) La targul

Plin de culoare și seninătate, târgul „Suflet de România” aduce savorile copilăriei, rețetele vechi din gospodăria bunicilor și bucuria lucrurilor autentice. Departe de agitația zilelor noastre, el este o oază de românism cu bun simț care merită experimentat fie și pentru că poate aduce zâmbetele uitate.

credit foto: romaniaregala.ro; icr.ro

Emisiunea „Ora Regelui” se vede la TVR 1 - sâmbătă, 17 mai, ora 13.00, iar la TVR Internațional – în aceeaşi zi, de la ora 15.00. TVR Moldova difuzază ediţia joi, 22 mai, ora 16.00.

Prezintă: Bogdan Șerban-Iancu

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizatori: Bogdan Șerban-Iancu, Camelia Csiki, Adelina Dumitrescu

15:55 Convieţuiri

(II) Prezentator Adriana Irimescu

Producatori: Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici

Transmisiune directă + înregistrare

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

.

Producător Victor Dochia

 
Cu iubire, despre meşteşuguri încă vii şi salvatori de suflete, la „Exclusiv în România”

Cristi Tabără, Ilinca Ciobanu şi echipa „Exclusiv în România” ne propun să cunoaştem „Argeșul oamenilor care salvează”. O călătorie în tihnă, pe ...

Bucuria lucrurilor autentice, la târgul „Suflet de România”, în Săvârşin

O vizită la Unitatea Specială de Aviaţie din Bucureşti, volumul „Pictorii români şi Franţa (1834-1939)”, ce prezintă Şcoala de pictură românească ...

Oamenii și legea: Partajul succesoral, la notar sau în instanță?

Care sunt persoanele care pot cere partajul, care este obiectul acestuia şi cum se poate realiza? În ce situaţie se poate dezbate moştenirea la ...

 

#tvr1