loader
Foto

Călătorii binecuvântate în "Universul credinţei"

Duminică, 17 mai, de la ora 07:30, ne-am aflat în comunităţile ortodoxe din Belgia şi Italia. La Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Namur şi la Biserica Sfinţii Chiril şi Metodiu din San Remo.

 

Universul credinţei

UPDATE: Ediţia este disponibilă pe TVR +: aici (partea I) și aici (partea a II-a).

Mănăstirea românească „Acoperământul Maicii Domnului” din Namur, Belgia

Călătorim, prin intermediul acestui reportaj, în afara graniţelor ţării pentru a descoperi o oază de credinţă şi de românism. Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului este prima mănăstire ortodoxă românească din Belgia. Situată lângă Namur, la 40 de km de Bruxelles, această mănăstire închinată Maicii Domnului a fost până în anul 2010 un lăcaş de închinare greco-catolic.

ÎnaltPreaSfinţitul Părinte Iosif a binecuvântat şi a susţinut initiaţiva comunităţii ortodoxe române din Belgia de a achiziţiona acest lăcaş de cult, care a fost sfinţit pe 23 mai 2011. Mai multe amănunte veţi afla din reportajul semnat de Adrian Bodonea Florea.

Hramul Bisericii Sfinţii Chiril şi Metodiu din San Remo, Italia

Săptămâna aceasta, pe 11 mai, Biserica i-a cinstit pe Sfinţii Chiril şi Metodiu, luminătorii slavilor. Comunitatea românească din San Remo îi are ca ocrotitori. Jurnaliştii TVR Radu Găină şi Ciprian Dumea au participat la hramul parohiei româneşti din acest oraş italian.

 

22:00 Dosar România

* DINCOLO DE AURUL APUSENILOR

Exploatarea aurului în Apuseni este astăzi amintire. Se spune că 1% din aurul lumii a fost scos din măruntaiele acestor munți, dar prețul plătit a fost pe măsură. Ultimii 30 de ani au fost cei mai agitați. În patrulaterul aurifer Zlatna-Brad-Abrud-Roșia Montană, mineritul aurifer de subteran a fost îngropat și apoi inundat.

Acolo au pierit mulți mineri sub tone de rocă, dar au mai murit și la suprafață, cu praf în plămâni, bolnavi de silicoză, cerând mai mult aer.

Mineritul aurifer a fost închis definitiv, la începutul anilor 2000.

Absorbiți de interminabilul scandal de la Roșia Montană, puțini români au auzit de proiectul minier de la Rovina, o localitate din județul Hunedoara, aflată la numai câțiva kilometri de municipiul Brad. Acest proiect minier seamănă izbitor cu eșuatul proiect minier de la Roșia Montană prin dimensiunile sale și potențiala durata pe 30 de ani. La fel ca la Roşia Montană, exisă susţinători dar şi opozanţi ai proiectului minier.

Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

23:45 Punctul critic (R)

Producator Florenţa Dăscălescu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

(Reluare)
 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1