loader
Foto

„Deşteaptă-te, române!” şi vizitează muzeele. Recomandări „Exclusiv în România”

Melodia Imnului naţional îi aparţine. Avem două muzee cu numele său. Aflăm povestea prolificului scriitor, folclorist, culegător şi creator de cântece vechi Anton Pann - duminică, 13.06, ora 17.15, la „Exclusiv în România”, pe TVR 1.

 

Cristian Tabără

Călătoria „Exclusiv în România” de duminică, 13 iunie, începe într-un loc fascinant, unic la noi în ţară, o lume unde timpul este măsurat in fel şi chip: de cadrane solare, orologii speciale vechi de 500 de ani şi chiar de ceasuri bijuterii purtate de regii României. Măsurarea timpului a început încă din Antichitate, iar noi putem vedea azi la Muzeul Ceasului cum arătau câteva asemenea instrumente vechi.

(w882)

(w882)

Ceasul cu 150 de diamante al lui Carol I

În muzeul din Ploieşti se află şi strămoşii tonomatelor, mai precis, primele instrumente care reuşeau să redea piese muzicale înregistrate prin diverse metode. Cristi Tabără şi echipa sa ne conduc prin câteva muzee pe care ne invită să nu le ratăm în lunga vacanţă de vară. „Exclusiv în România” se vede la TVR 1 duminică, de la ora 17.15.

(w882)

Cel mai vechi ceas din coleţia Muzeului Ceasului de la Ploieşti

(w235)

Din Ploieşti, ajungem apoi tocmai la Mediaş, unde, „Exclusiv în România” descoperă şi ne prezintă povestea unui sas vizionar şi căruia îi datorăm, printre altele, emanciparea românilor din Transilvania imperială, dar şi două materii importante pe care le studiem în zilele noastre în şcoală: muzica şi sportul.

(w882)

Cristi Tabără, la Casa Memorială Stephan Ludwig Roth

Stephan Ludwig Roth este, totodată, unul dintre primii ardeleni care observa că, deşi românii nu erau recunoscuţi ca etnie conlocuitoare, româna era limba de comunicare socială a Transilvaniei, în care se înţelegeau toate etniile, indiferent de limba lor maternă.

(w500)

Iar la Bucureşti vom fi suprinşi de poveştile celui căruia îi datorăm melodia Imnului nostru naţional. Şi tot aici vom face cunoştinţă şi cu formaţia de muzică veche ce îi poartă numele şi îi cântă şi melodiile: Anton Pann.

(w882)

Primul muzeu vizitat şi dedicat lui Anton Pann se află în Bucureşti, pe strada cu acelaşi nume. Frumos renovat şi modernizat, acesta este imobilul în care a locuit timp de câţiva ani prolificul scriitor, folclorist, culegător şi creator de cântece vechi.

(w882)

Mădălina Şchiopu şi Daniel Georgescu

Dar vom vizita şi celălalt muzeu Anton Pann din ţară, cel de la Râmnicu Vâlcea, pentru a completa istoria acestui personaj carismatic.

(w882)

(w882)

Cobză şi canun - instrumentele preferate de Anton Pann

Povestea lui Anton Pann este aceea a unui om inteligent şi vesel, iar ghizii celor două muzee ne aşteaptă să le călcăm pragul pentru a afla mai multe istorioare despre cel care a dat Imnul nostru naţional. Unele destul de picante...

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

Realizator: Daniel Georgescu

17:00 Dong Yi, concubina regelui

(DONG YI-Coreea de Sud, 2010)

Episodul 37

Regia: Lee Byung-hoon, Kim Sang-hyub

Cu: Han Hyo-joo, Ji Jin-hee, Lee So-yeon, Park Ha-sun

* Dramă istorică, inspirată de viaţa lui Sukbin Choi, una dintre consoartele regelui Sukjong, conducătorul dinastiei Joseon între 1674 şi 1720.

Născută într-o familie săracă, Dong Yi se angajează servitoare la palatul regal şi, apreciată pentru isteţimea şi corectitudinea ei, câştigă încrederea familiei regale, mai ales după ce demască o conspiraţie politică extrem de periculoasă. Devenită concubină oficială a regelui Sukjong, implicată în luptele pentru putere de la palat, în conflictele şi concurenţa dintre femeile din viaţa suveranului, Dong Yi se remarcă prin inteligenţa cu care rezolvă situaţiile delicate. Fiul ei, Geum, căruia îi oferă o educaţie aleasă şi foarte strictă, va deveni regele Yeongjo, unul dintre cei mai longevivi conducători ai dinastiei Joseon.

18:15 România face bine

România face bine * prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

Prezintă Irina Luca

* Pasiune

Brașovean de origine, Segiu Olteanu este meteorolog la Stația meteo de la Vârful Omu, ghid montan și monitor de schi. În tot ceea ce face Sergiu pune extrem de multă pasiune. Pasiune pe care o regăsim însă și în fotografiile pe care le realizează practic peste tot pe unde îl poartă pașii. Tot timpul liber pe care îl are el îl transformă în mișcare, pe munte ori în orașul său. Și peste tot este însoțit de telefoanele sale, folosite mai mult ca aparate foto.

* Infașurat în ape

Jeno Szabo, protagonistul celui de al doilea reportaj de astăzi, nu a crezut niciodată în educația formală. Cu toate acestea, a devenit cercetător, iar studiile sale în mediul acvatic s-au concretizat în soluții inteligente și sustenabile pentru apele poluate, terapii cu unde sonore bazate pe neuroplasticitatea creierului și metode de învățare a vorbirii pentru hipo-acuzici.

* Vocea Deltei în Cheia Sol

Ancorat în lacul Razim și puternic legat de folclorul care l-a însoțit încă din copilărie, Alex, solistul trupei ZAGĂN, reușește să jongleze între pasiunea de a construi bărci și dăruirea necondiționată pentru muzică. Elementul comun al celor 2 mari iubiri ale sale este Delta Dunării. Alături de membri trupei, Alex urcă pe portativ Vocea Deltei, o viitoare experiență muzicală îmbrăcată în haină civică, pe care o dorește un semnal de atenționare pentru cei care nesocotesc regulile nescrise ale naturii.

Jurnaliștii ediției: Alexandru Munteanu, Ana Preda

Producător Maria Cristina Ţilică

Premieră

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1