loader
Foto

„Deşteaptă-te, române!” şi vizitează muzeele. Recomandări „Exclusiv în România”

Melodia Imnului naţional îi aparţine. Avem două muzee cu numele său. Aflăm povestea prolificului scriitor, folclorist, culegător şi creator de cântece vechi Anton Pann - duminică, 13.06, ora 17.15, la „Exclusiv în România”, pe TVR 1.

 

Cristian Tabără

Călătoria „Exclusiv în România” de duminică, 13 iunie, începe într-un loc fascinant, unic la noi în ţară, o lume unde timpul este măsurat in fel şi chip: de cadrane solare, orologii speciale vechi de 500 de ani şi chiar de ceasuri bijuterii purtate de regii României. Măsurarea timpului a început încă din Antichitate, iar noi putem vedea azi la Muzeul Ceasului cum arătau câteva asemenea instrumente vechi.

(w882)

(w882)

Ceasul cu 150 de diamante al lui Carol I

În muzeul din Ploieşti se află şi strămoşii tonomatelor, mai precis, primele instrumente care reuşeau să redea piese muzicale înregistrate prin diverse metode. Cristi Tabără şi echipa sa ne conduc prin câteva muzee pe care ne invită să nu le ratăm în lunga vacanţă de vară. „Exclusiv în România” se vede la TVR 1 duminică, de la ora 17.15.

(w882)

Cel mai vechi ceas din coleţia Muzeului Ceasului de la Ploieşti

(w235)

Din Ploieşti, ajungem apoi tocmai la Mediaş, unde, „Exclusiv în România” descoperă şi ne prezintă povestea unui sas vizionar şi căruia îi datorăm, printre altele, emanciparea românilor din Transilvania imperială, dar şi două materii importante pe care le studiem în zilele noastre în şcoală: muzica şi sportul.

(w882)

Cristi Tabără, la Casa Memorială Stephan Ludwig Roth

Stephan Ludwig Roth este, totodată, unul dintre primii ardeleni care observa că, deşi românii nu erau recunoscuţi ca etnie conlocuitoare, româna era limba de comunicare socială a Transilvaniei, în care se înţelegeau toate etniile, indiferent de limba lor maternă.

(w500)

Iar la Bucureşti vom fi suprinşi de poveştile celui căruia îi datorăm melodia Imnului nostru naţional. Şi tot aici vom face cunoştinţă şi cu formaţia de muzică veche ce îi poartă numele şi îi cântă şi melodiile: Anton Pann.

(w882)

Primul muzeu vizitat şi dedicat lui Anton Pann se află în Bucureşti, pe strada cu acelaşi nume. Frumos renovat şi modernizat, acesta este imobilul în care a locuit timp de câţiva ani prolificul scriitor, folclorist, culegător şi creator de cântece vechi.

(w882)

Mădălina Şchiopu şi Daniel Georgescu

Dar vom vizita şi celălalt muzeu Anton Pann din ţară, cel de la Râmnicu Vâlcea, pentru a completa istoria acestui personaj carismatic.

(w882)

(w882)

Cobză şi canun - instrumentele preferate de Anton Pann

Povestea lui Anton Pann este aceea a unui om inteligent şi vesel, iar ghizii celor două muzee ne aşteaptă să le călcăm pragul pentru a afla mai multe istorioare despre cel care a dat Imnul nostru naţional. Unele destul de picante...

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

Realizator: Daniel Georgescu

10:00 Exclusiv în România (R)

/

Prezentator Cristian Tabără

Producători: Cristina Magearu, Marin Găbudean

(Reluare)

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)
 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

 

#tvr1