loader
Foto

Discuţii aprinse pe tema pensiilor parlamentarilor, la "Foc încrucişat"

Duminică, 19 aprilie, la TVR 1, Alina Stancu şi Cornel Nistorescu au discutat cu politologul Cristian Pîrvulescu despre congresul UDMR, pensiile parlamentarilor, cazul Şova, mandatul lui Klaus Iohannis şi situatia din Rusia.

 

Alina Stancu
Foc încrucişat

Anul viitor avem alegeri generale. Potrivit celor mai recente sondaje, UDMR ar putea înclina din nou balanţa în mod decisiv. Politologul Cristian Pîrvulescu a susţinut că «UDMR a respectat jocul constituţional din România » şi că «joacă un rol pozitiv în democraţia românească ». A fost de părere că „UDMR va accepta orice colaborare îi va permite să îşi menţină sau chiar să-şi întărească puterea la nivel local.” Consideră că Uniunea aşteaptă momentul cel mai potrivit pentru a intra la guvernare şi cel mai probabil acesta va fi în 2016.

În legătură cu chestiunea pensiilor parlamentarilor, moderatoarea Alina Stancu i-a întrebat pe invitaţii săi câte categorii ar putea beneficia de aceste pensii speciale şi cine va hotărî care să fie categoriile vizate. Cornel Nistorescu a punctat faptul că „statul român are câteva instituţii pe care se bazează vrând-nevrând, care asigură soliditate, coerenţă” şi că „Parlamentul este una dintre ele”. „Dacă nu suntem în stare să-i respectăm pe cei care ne conduc restul nu mai contează, ne prăbuşim”, a declarat jurnalistul.

Referitor la „cazul Şova”, Cornel Nistorescu a susţinut că toată operaţiunea de atac împotriva omului politic Dan Şova „s-a transformat într-o acţiune de demolare a guvernului Ponta”(...) „asta se urmăreşte şi probabil asta urmează”.

În ediţia de duminică s-a făcut o analiză scurtă a mandatului preşedintelui Klaus Iohannis şi s-a discutat despre continuarea campaniei de intimidare a Rusiei în estul Europei.

Mai multe detalii despre subiectele dezbătute duminică la TVR 1, la "Foc încrucişat", aflaţi urmărind online ediţia pe TVR+.

 

18:59 Teleenciclopedia

* SANDRO BOTTICELLI. ALEGORIA PRIMĂVERII (ep.3)

Artistului florentin i s-a spus Botticelli, datorită poreclei pe care o avea fratele său mai mare-Botticello, adică Butoiaș. Patronimul autentic era... Filipepi, iar numele de botez, Alessandro, prescurtat Sandro. Și-a început ucenicia devreme, sub supravegherea altui frate, giuvaergiu... Însă, pentru că îi plăcea să deseneze, a fost încredințat pictorului Fillippo Lippi, iar, de la treisprezece ani, a început să lucreze în atelierul faimosului Andrea del Verrocchio, unde se afla și tânărul Leonardo da Vinci. Acolo a realizat Sandro Botticelli primele sale picturi, visând la frumusețea ideală... Apoi, a ajuns protejatul lui... Lorenzo Magnificul. Primavera, alegoria executată de sensibilul Botticelli în tempera, pe panou de lemn, cândva între 1477-1486, ne dezvăluie subtile secrete artistice (sau... din culisele vieții politice și culturale) și va dăinui cât timp va exista orașul pe care-l celebrează-Florența, leagănul și nucleul Renașterii...

1917: UN AN, DOUĂ REVOLUŢII (ep. 3)

Pe 2 martie 1917, în orășelul Pskov, la circa 300 de kilometri distanță de capitala Petrograd, lipsit de sprijinul Dumei și al armatei, țarul Nicolae al II-lea recunoștea victoria revoluționarilor și semna actul de abdicare, pentru „binele patriei”. L-a numit succesor pe fratele său, Marele Duce Mihail, nu pe Alexei, fiul bolnav, în vârstă de numai 13 ani. A doua zi, ducele refuza „înscăunarea”, conștient că instituția monarhică pierduse atât susținerea populară, cât și poziția de reprezentantă a Mamei Rusia.

INSTRUMENTE MUZICALE (ep. 7)

Când atenționăm pe cineva, îi spunem (mai în glumă, mai în serios) „să nu întindă coarda”, iar emoţiile ne ating „coarda sensibilă”. Fie că vorbim despre sentimente sau cântece, „misiunea” coardelor este să vibreze-lovite delicat cu degetele, atinse cu un fragment din corn de animal, un ciocănel ori un arcuş. Dar sunetele astfel obținute sunt aproape imperceptibile. De aceea, coardele sunt „atașate” unei cutii goale care amplifică vibrația. O chitară, o mandolină sau un violoncel se identifică după forma cutiei de rezonanță.

MAMIFERE MARINE (ep. 3)

Cașaloții (Physeter macrocephalus) populează toate oceanele lumii, dar în apele antarctice, între 40 și 50 de grade latitudine sudică, se aventurează doar masculii. Câţiva carnivori înfometaţi așteaptă ca pescarii să-şi coboare paragatele lungi de kilometri, ştiind că vor putea „subtiliza” din captura de cod patagonian Dissostichus eleginoides-o delicatesă pe piața asiatică şi nu numai.

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător Oana Haşegan

AUDIENŢA GENERALA (AG)

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Cum se dezbate partajul succesoral?

Cum se dezbate partajul succesoral?

publicat: sâmbătă, 20 aprilie 2024

Ce este partajul succesoral și cine moștenește averea în familie după un deces? Cine poate solicita ieșirea din indiviziune? Care este Instanța ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

 

#tvr1