loader
Foto

Dr. Lucian Radu Chirieac, recunoscător României, de unde a plecat acum 30 de ani

Mihaela Crăciun a stat de vorbă cu profesorul Facultăţii de Medicină a Universității Harvard, laureat al Premiului Special pentru Cercetare Interdisciplinară al Galei Cercetării Românești 2023. Marţi, 7 februarie, de la 18.55, la „Dincolo de alb şi negru”.

 

Dincolo de alb şi negru

Dr. Lucian Radu Chirieac, profesor de patologie la Facultatea de Medicină a Universității Harvard, laureat al Premiului Special pentru Cercetare Interdisciplinară al Galei Cercetării Românești 2023 şi al Premiului pentru cea mai citată cercetare (Highly Cited Researcher Award), doi ani consecutiv, se numără printre cercetătorii influenţi în știință. Cu aproape 200 de cercetări publicate, cea mai mare parte a carierei sale s-a axat pe studiul patologiei oncologice, în special a celei legate de cancerul pulmonar sau pleural și mezoteliomul malign.

(w882)

Născut la Bacău la 24 martie 1966, este stabilit în Statele Unite ale Americii din 1994. A venit la Bucureşti pentru numai câteva zile, special pentru Gală, împreună cu fratele geamăn, Dr. Doru Chirieac.

(w882)

La „Dincolo de alb şi negru”, invitatul Mihaelei Crăciun a povestit despre cele mai frumoase zile din viaţa sa: a fost recunoscut de ţara în care s-a născut, a învăţat şi s-a format ca medic. În Bacăul natal îi are pe cei mai buni prieteni, cărora le e recunoscător că au grijă şi de mormintele părinţilor, profesori de fizică. De acasă îi lipsesc mâncărurile româneşti: mititei, răcituri, ciorbele cu perişoare şi multe altele, cu gustul copilăriei. Fetele, Cassandra şi Andreea, născute în America, vorbesc perfect româneşte şi le place să descopere ţara părinţilor lor. Au vizitat deja Bucovina, Timişoara, Câmpina, Marea Neagră şi evident, cel mai mult le place în Moldova, mai ales la Galaţi, unde locuieşte bunica maternă. Mama, Ioana Popa, este tot medic şi practică psihatria de peste 20 de ani, în America.

(w882)

Alături de fiicele sale, Cassandra şi Andreea

Lucian Radu Chirieac e impresionat de faptul că există cercetători de talie mondială în România, cu realizări ştiinţifice extraordinare în afara graniţelor. A găsit aici un interes enorm pentru ştiinţă şi îi aşteaptă pe tinerii cercetători să aplice pentru a ajunge la el în department. Pentru că are convingerea că este extrem de important să modelăm cariere tinere şi să-i ajutăm pe tineri să-şi urmeze visul. A detaliat subiectul la „Dincolo de alb şi negru” marţi, de la 18.55, la TVR 1.

Excelența românească în cercetare schimbă lumea. E timpul să o recunoaștem aici, acasă. Henri Coandă spunea: „Mulți indivizi din societatea modernă sunt ca barcagiii: trag la vâsle, dar stau cu spatele la viitor”.

***

Cercetările la care a contribuit Dr. Lucian Chirieac au căutat să înțeleagă mecanismele și cauzele genetice ale diverselor tipuri de cancer. Un exemplu este un studiu publicat în JAMA Oncology în februarie 2018, care a descoperit o nouă cauză a apariției mezoteliomului malign peritoneal, un tip de cancer care, în cele mai multe cazuri, apare în urma expunerii la azbest. Studiul a descoperit, însă, că în unele situaţii foarte rare, în care pacientul nu a fost expus la azbest, boala poate apărea din cauza unor schimbări în secvența genei ALK, care în mod normal produce o enzimă cu același nume, ce ajută la controlarea ratei de creștere a celulelor.

 

23:00 Lumină din lumină

*Concert de pricesne și cântece pascale

Producător tv Mădălina Mija

1:00 Ironia sorţii (R)

(THOUGH NONE GO WITH ME-SUA, 2006)

Regia Armand Mastroianni

Cu: Cheryl Ladd, Amy Grabow, Bruce Weitz

Dramă. Redactor Laura Bălan

(Reluare)
 
România are un „Vis la Paris”. Sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice se dezvăluie la TVR 1

Timp de 12 săptămâni, în fiecare seară de vineri urmărim o emisiune cu şi despre sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice Paris 2024. Situaţia ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 

#tvr1