loader
Foto

Galerie foto

Duminică, la "Ultima ediţie", despre violenţa domestică şi abuzul asupra copiilor

Pe 12 martie, invitatele jurnalistului Claudiu Lucaci au fost Cătălina Surcel, director executiv Telefonul Copilului, şi Carmen Nemeş, avocat din partea Asociaţiei Anais pentru victimele violenţei domestice. „Ultima ediţie” - în direct la TVR 1, de la 14.30.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În anul 2016, s-au înregistrat 4.565 de situaţii de abuz asupra copiilor (abuzuri de tip bullying, violenţă în familie, discriminare), dintre care 1.877 de cazuri de agresiune fizică - cu 46,75% mai multe faţă de anul 2015 – conform unui raport al Asociaţiei Telefonul Copilului*.

Anul trecut, numărul total de apeluri înregistrate la 116 111 (Telefonul Copilului) a fost de 88.986, înregistrându-se o creştere cu 33,71% faţă de anul precedent. Principalele forme de abuz sesizate au fost: molestarea fizică (37,32%), abuzul emoţional (25,93%) şi neglijarea (24,11%), iar abuzul s-a petrecut în familie (65,71%), familia extinsă, asistenţă maternală şi centrul de plasament (17,39%), în spaţiul public (11,05%) şi în mediul şcolar (5,85%). Mediul de provenienţă cel mai frecvent raportat a fost mediul urban (46,89%), apoi mediul rural (40,34%). Cele mai multe cazuri au fost înregistrate din judeţele Vrancea, Constanţa, Teleorman, Vaslui, Neamţ, Bucureşti (sector 5), Dâmboviţa, Ilfov, Dolj, Olt, iar cele mai puţine au fost sesizate din judeţele Covasna, Harghita, Sălaj, Tulcea, Bihor, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Mehedinţi şi Arad.

Duminică, 12 martie, Cătălina Surcel, director executiv al Asociaţiei Telefonul Copilului şi Carmen Nemeş, avocat din partea Asociaţiei Anais pentru victimele violenţei domestice, dezbat alături de Claudiu Lucaci cifrele prezentate mai sus, la Ultima ediţie. Emisiunea care pune punct săptămânii de ştiri este în direct la TVR 1 şi online, pe TVR+, la ora 14.30, imediat după Telejurnalul de prânz.

(w882)

Potrivit statisticilor Parchetului General, infracţiunile de violenţă în familie au crescut anul trecut de trei ori. O statistică a Parchetului General privind violenţa domestică în anul 2016 poate consultată aici.

Violenţa domestică este definită în termeni legislativi ca fiind „orice acţiune fizică sau verbală săvârşită cu intenţie de către un membru al familiei împotriva altui membru al aceleiaşi familii, care provoacă ori poate cauza un prejudiciu sau suferinţe fizice, psihice, sexuale, emoţionale ori psihologice", conform Legii 217/2003.

Pe parcursul emisiunii Ultima ediţie, telespectatorii TVR 1 pot interacţiona cu moderatorul şi invitaţii săi prin intermediul paginii de Facebook a Ştirilor TVR.

Într-o lume care trăieşte şi gândeşte „la secundă”, deciziile care ne afectează viitorul par a fi lovite de vremelnicia pasiunilor şi trăirilor de moment. Analiza este înlocuită de păreri, iar reperul pare o simplă ţintă în mişcare. În acest context, Ştirile TVR aduc în programul TVR 1 Ultima ediţie, o dezbatere a ideilor, aşezată şi fără agresivitate, cu şi despre România. Jurnalistul TVR Claudiu Lucaci ne propune să încheiem săptămâna cu o radiografie a stării naţiunii şi a întâmplărilor care ne-au influenţat viaţa de zi cu zi. Finala evenimentelor săptămânii se dispută în Ultima ediţie, duminica, de la ora 14.30, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

 

*Asociaţia Telefonul Copilului - organizaţie neguvernamentală, non-profit, al cărei scop este acela de a proteja copiii împotriva oricarei încercări de încălcare a drepturilor lor, împotriva oricarei forme de abuz.

foto: tion.ro

4:10 Oamenii şi legea (R)

Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

(Reluare)

4:55 Agrostrategia (R)

Producator Vlad Macovei

(Reluare)
 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1