loader
Foto

Galerie foto

Educaţie financiară pe înţelesul tuturor, la „Lumea financiară”

Din 4 octombrie, jurnalistul TVR Narcis Popescu şi invitaţii săi explică mecanismele economice ale societăţii actuale în emisiunea „Lumea financiară”. În fiecare marţi, de la 18.00, la TVR 1.

 

Narcis Popescu
Lumea financiară

„Când vorbim despre educaţie financiară, vorbim despre un proces complex, care înglobează planificarea responsabilă a propriului buget, informare activă şi înţelegere a instrumentelor financiare pe care le utilizăm. În contextul în care, conform statisticilor, România se află în coada clasamentului la acest capitol, este firesc ca Televiziunea Română, în acord cu misiunea publică pe care o are, să aducă în prim-plan educaţia financiară”, argumentează realizatorii emisiunii „Lumea financiară” completarea grilei de programe a TVR 1.

„Lumea financiară” îşi propune să descifreze complicatele mecanisme ale economiei, într-un limbaj facil şi celor care nu au studii de specialitate. Altfel spus, să răspundă întrebărilor telespectatorilor cu privire la subiecte precum: cum funcționează banii şi sistemele financiare, care sunt mecanismele din spatele lor şi cum ne putem noi folosi de acele mecanisme pentru a atinge independența financiară; cum să-ţi gestionezi bugetul, modalităţi de economisire responsabilă; ce este Bursa şi cum putem investi în acţiuni; ce sunt sistemele de pensii, Pilonul II – V; cum ne ajută o asigurare (de viaţă, locuinţă, sănătate etc.); cum transformăm economiile în investiţii; care şi ce sunt planurile de economisire; cum ieşi din capcana datoriilor etc.

Programul va cuprinde atât dezbateri în studio, unde moderatorul Narcis Popescu va avea invitaţi specialişti în domeniul financiar, cât şi intervenţii prin apeluri video, iar temele discutate vor fi susţinute de materiale înregistrate.

(w882)

„Alături de specialiștii invitați vom traduce economia pe înţelesul tuturor, vom învăţa împreună să devenim administratori eficienţi ai finanţelor personale, iar încâlcitele mecanisme economice nu vor mai părea atât de dificil de desluşit. Vom oferi informaţii la zi despre Piața de Capital, Asigurări sau Pensii private, vom recomanda posibile soluţii la problemele financiare personale și sugestii despre cum trebuie abordată calea spre a obține profit”, adaugă Narcis Popescu, moderatorul emisiunii „Lumea financiară”.

Pe lângă experienţa jurnalistică, Narcis Popescu se poate lăuda şi cu performanţe în mediul academic, fiind doctor în Științe Politice, la Universitatea din București. Cu toate acestea, a decis să aleagă jurnalismul, „pentru că spre deosebire de cercetarea științifică, jurnalismul se profila drept un domeniu mult mai dinamic și efervescent”. A început să lucreze în presa scrisă, la ziarul Gândul, iar apoi a continuat, timp de 5 ani, în redacția Antena 3, unde a trecut, în scurt timp, de la reporter debutant la reporter special pe domeniul politic. Din această toamnă, Narcis Popescu moderează emisiunea „Lumea financiară”, la TVR 1.

Emisiunea „Lumea financiară” se vede la TVR 1 din 4 octombrie, în fiecare marţi, de la ora 18.00. De asemenea, telespectatorii o vor putea vedea şi pe TVR+.

Economisirea şi investiţiile, în prima ediţie „Lumea financiară”

(w882)

Atunci când auzim termenul de educaţie financiară, mulți dintre noi ne gândim la instrumente complexe precum acţiuni, obligaţiuni, pieţe derivate sau piaţa Forex. De fapt, educaţia financiară se referă la noţiunile de bază pe care fiecare dintre noi ar trebui să le cunoască, să le pună în practică inteligent, pentru a avea grijă de banii proprii.

Pe 4 octombrie, de la ora 18.00, în prima ediție a emisiunii, Narcis Popescu împreună cu invitatul său, Daniel Apostol, directorul de comunicare al Autorității de Supraveghere Financiară, ne-au explicat ce înseamnă administrarea veniturilor, prioritizarea şi planificarea cheltuielilor, economisirea şi investiţiile.

(w882)

Într-o lume în care responsabilitatea financiară individuală creşte şi fiecare este răspunzător pentru stabilitatea bugetului personal, piața de capital oferă produse financiare inovatoare, din ce în ce mai complexe și accesibile. Care sunt acestea, aflați marți, de la 18.00, pe TVR 1.

Moderator - Narcis Popescu

Producător - Raluca Amzăr

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

17:00 Exclusiv în România

* Prezintă Cristian Tabără

Ne-am întors în zona Sibiului, un loc special și încărcat de istorie, binecuvântat de Dumnezeu.

Aici o să vedem și o să aflăm poveștile fostei mănăstiri a Ursulinelor din Sibiu și o să vizităm un loc deosebit, în premieră, Catacombele mănăstiri. Se spune că de aici pornesc mai multe tuneluri care duc până în afara fostei cetăți a orașului. Locul nu este bântuit, dar seara, când este liniște, se poate auzi glasul unei fecioare care își spune povestea sa celor care sunt în preajmă.

Apoi o să mergem să vedem, tot în premieră, cetatea proaspăt restaurată din Saschiz. Fortificația de aici este una specială deoarece nu a fost construită de către nobilime, așa cum sunt cele mai multe, ci de către oamenii locului, sătui să tot fie jefuiți și să își piardă viața de câte ori treceau vrăjmașii prin zonă.

O să poposim și în Cisnădioara ca să îl cunoaștem pe ultimul sas care mai face manual, după metode tradiționale, cahle sau teracote pentru sobe. O să ne dezvăluie care este secretul meșteșugului său și cât de surprins este de interesul neașteptat a celor care vor să își construiască sobe cu lemne.

Producători: Cristian Tabara, Marin Găbudean

Sezon nou

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1