loader
Foto

Galerie foto

Filmat sub acoperire. Belarus: ultima dictatură din Europa, în premieră la TVR 1

Realizat de doi jurnalişti francezi, documentarul a fost filmat în 2022, în săptămânile premergătoare și imediat după invazia Ucrainei şi ne oferă o călătorie incredibilă într-o ţară deja sub tutela Rusiei. Vedem filmul la TVR 1, joi, 26 mai, de la ora 21.00.

 

„Împărtăşesc aceeaşi ideologie şi viziune asupra puterii totalitare, dar, se pare, Vladimir Putin și Alexander Lukașenko se urăsc reciproc. Pe măsură ce opoziția împotriva lui Lukaşenko creşte în Belarus, iar războiul din Ucraina îi forțează să ţină din ce în ce mai aproape, examinăm relația dintre cei doi conducători.

De asemenea, privim în trecut, la ascensiunea lui Lukașenko, la urcuşul său pe treptele puterii și îi ascultăm pe unii dintre protestatarii suficient de curajoși să i se opună”, mărturisesc Pierre Chabert şi Emilie Iob, realizatori ai documentarului „Belarus: ultima dictatură din Europa”.

(w882)

Doi jurnalişti francezi vizitează Belarus în februarie 2022, în calitate de „turişti”. Rezultatul acestei călătorii sub acoperire îl vom putea vedea în documentarul „Belarus: ultima dictatură din Europa” (BIELORUSSIE: LA DERNIERE DICTATURE D’EUROPE A LA BOTTE DE POUTINE, FRANŢA, 2022), pe care TVR 1 îl va difuza în premieră joi, 26 mai, de la ora 21.00. Autorii refac calea spre putere a preşedintelui Lukaşenko, relaţia dintre el şi preşedintele Putin, se întâlnesc cu oponenţi ai regimului şi cu Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziţiei belaruse, refugiată la Vilnius.

(w500)

Din Lituania, unde se află în exil, o mamă povestește cum a pornit KGB-ul în căutarea fiului ei de patru ani. Atunci când un clip cu Victor prezent la un protest a fost văzut pe rețelele de socializare, KGB a trimis fotografii cu el la fiecare grădiniță din Minsk, cerând profesorilor să-l identifice. Ei au scăpat la timp, dar tatăl lui Victor a fost arestat și închis pentru că a participat la același protest.

(w882)

Întoarcerea la sol a unui zbor Ryan Air pentru arestarea jurnalistului Roman Protasevici a atras sancțiuni dure din partea Europei. În semn de răzbunare, Lukașenko a atras zeci de mii de refugiați din Orientul Mijlociu, pe care i-a trimis în Polonia. Când oamenii au început să moară la temperaturi sub zero grade, el a dat vina pe Europa și a plecat să joace hochei pe gheață cu Vladimir Putin. A fost un semnal public de sprijin din partea Kremlinului pentru un politician pe care ruşii nu au încotro decât să îl susțină.

(w882)

Fără ajutorul Rusiei, protestele populare din 2020 ar fi pus capăt, probabil, regimului lui Lukașenko. În schimb, Lukașenko nu numai că a permis Rusiei să staționeze trupe în Belarus, ba mai mult, un referendum organizat recent leagă consolidarea puterii sale de sprijinul militar pentru Rusia. Conform acestuia, lui Lukașenko i se permite să rămână la putere până în 2035, iar Belarusului să găzduiască arme nucleare rusești. Puterea de la Kremlin ştie că orice înlocuitor al lui Lukașenko ar fi, cel mai sigur, pro-occidental. Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziţiei belaruse aflată în exil, a promis că va întrerupe legăturile cu Kremlinul și a denunțat invazia Ucrainei. Din locul său de refugiu din Vilnius, ea povestește cum încearcă să împiedice ca țara ei să devină stat satelit al Rusiei și despre cum sunt vizate constant figurile opoziției aflate în străinătate.

În Belarus, toată lumea știe că trăiește sub supraveghere constantă, ţara fiind condusă de un guvern care și-a pierdut legitimitatea și care guvernează prin forță. Şi marea teamă este că, dacă Ucraina este înfrântă, soarta ei ar putea fi aceeași.

 

 

 

 

8:00 Bucuria credinţei

Prezintă părintele Constantin Necula şi Andrei-Victor Dochia

Biserica Domnească Sfantul Nicolae, Curtea de Argeș

Unul dintre cele mai vechi si importante monumente istorice si religioase din Curtea de Arges este Biserica Domneasca "Sfantul Nicolae". Este primul monument de arhitectura religioasa de amploare din Tara Romaneasca. Locasul a fost ridicat la inceputul secolului al XIV-lea, pe timpul domnitorului Basarab I.

Edificiu de cult si gropnita domneasca, biserica era o constructie monumentala si indeplinea calitatile artistice si tehnice menite sa satisfaca dorinta de afirmare a lui Basarab I, cel care a desavarsit procesul de constituire a Tarii Romanesti ca stat feudal independent.

Invitatul emisiunii Bucuria credintei, parintele Constantin Necula, relateaza povestea acestui impresionant monument, dar si a descoperirii mormantului lui Radu I Basarab, singurul mormant de domn aflat neprofanat.

Invitat: preot profesor Constantin Necula

Producător Andrei-Victor Dochia

8:30 Pro patria

Pro Patria este emisiunea militară de televiziune care te aduce mai aproape de Armata României.

Indiferent dacă ești un pasionat al domeniului militar sau pur și simplu dorești să înțelegi mai bine rolul și importanța apărării naționale, Pro Patria te va captiva prin conținutul său informativ și impresionant vizual. Alătură-te nouă în această călătorie în universul militar al României și descoperă curajul și dăruirea celor care asigură securitatea și apărarea țării noastre.

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1