loader
Foto

Gary Cooper şi Ingrid Bergman, într-un film de Oscar

Sâmbătă, 30 aprilie, de la ora 21:10, la TVR 1 am avut ocazia să (re)vedem celebrul lungmetraj „Pentru cine bat clopotele” (1943), nominalizat de opt ori la premiile Oscar.

 

Drama Pentru cine bat clopotele este ecranizarea romanului omonim de scriitorul american Ernest Hemingway. În timpul Războiului Civil din Spania, Robert Jordan, un american idealist care luptă de partea republicanilor, primeşte misiunea de a arunca în aer un pod foarte important de lângă Segovia, pentru a opri înaintarea duşmanilor.

Printre localnicii implicaţi în luptă se află şi Maria, o tânără a cărei familie a fost ucisă de franchişti, şi de care Robert se îndrăgosteşte cu o patimă ce capătă accente dramatice în contextul luptei pentru supravieţuire.

Scenariul a fost scris de Dudley Nichols, iar filmul a fost regizat de Sam Wood. În 1943, la momentul lansării, filmul a fost bine primit de critici şi s-a aflat în topul vânzărilor la box-office-ul american câştigând 11 milioane dolari în acel an. Inițial, lungmetrajul a fost lansat într-un format roadshow de 170 minute (fără pauze). Pentru relansare, el a fost redus la 134 minute și nu a fost vizionat integral până la sfârșitul anilor 1990, când a fost restaurat după materialele din arhivă la 168 de minute.

New York Times scria la vremea respectivă „Cu o asemănare atât de ridicată cu originalul (nr. Cartea lui Hemingway), filmul nu a lăsat nimic pe dinafară, cu excepţia limbajului de menţionat şi a scenelor romantice prea intime. Superbul roman despre războiul civil din Spania al lui Hemingway a fost adus pe marile ecrane în toată bogăţia culorilor şi caracterelor sale.  În mare parte, îl găsesc cel mai bun film care a apărut în acest an”.

Rolurile principale sunt jucate de Gary Cooper, Ingrid Bergman şi Katrina Paxinou. Filmul a fost nominalizat la opt premii Oscar (cel mai bun actor în rol principal, cea mai bună actriţă în rol principal, cel mai bun film, cea mai bună actriţpă în rol secundar, cea mai bună imagine color, cel mai bun montaj, cea mai bună melodie originală etc.), câştigând doar la categoria Cea mai bună actriţă în rol secundar: Katrina Paxinou.  Lungmetrajul a mai câştigat două Globuri de Aur pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar şi cel mai bun actor în rol secundar.

 

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)

12:00 Teleshopping

 

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Dacă e marţi, e Telecinemateca la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, vedem drama „Lili Marleen (Germania, 1981)”.

Doamna și Unicornul, sâmbătă la

Doamna și Unicornul, sâmbătă la "Teleenciclopedia"

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 18:59, la TVR 1, vă propunem o nouă ediție la "Teleenciclopedia".

Cine și cum răspunde pentru greșelile medicale?

Cine și cum răspunde pentru greșelile medicale?

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Un tânăr a murit din cauza unui tratament administrat greșit! O mama însărcinată pierde copilul din cauza neglijenței cadrelor medicale! Unui ...

 

#tvr1