loader
Foto

Galerie foto

Gianina Cărbunariu, invitata Marinei Constantinescu la Nocturne

O discuţie în miez de noapte cu regizorul de teatru şi dramaturgul Gianina Cărbunariu, la TVR 1, TVR HD şi TVR+ .

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Invitata Marinei Constantinescu la ediţia din 20 martie a emisiunii Nocturne este Gianina Cărbunariu, regizor de teatru şi dramaturg. Emisiunea poate fi urmărită vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Născută la Piatra-Neamţ, adolescenta Gianina era o fidelă spectatoare a pieselor montate la Teatrul Tineretului din oraş. Cu toate acestea, după absolvirea liceului, a ales să urmeze cursurile Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti. Cocheta cu ideea de a face Regie, însă, la momentul acela, nu reuşea să descifreze foarte clar care sunt cerinţele, aşteptările, iar concurenţa la UNATC era mult mai mare decât astăzi. Nu a făcut altceva decât să-şi amâne pentru câţiva ani adevărata pasiune. Filologia a ajutat-o însă enorm în cariera de dramaturg. Piese scrise de Gianina Cărbunariu sunt montate de alţi regizori în cele mai diverse colţuri ale lumii - Santiago de Chile, Elveţia, Turcia, Franţa, Austria, Japonia.

„Telespectatorii vor descoperi în invitata emisiunii Nocturne o tânără de 37 de ani cu atitudine, un om valoros, cu o voce puternică nu doar în teatrul românesc, care nu permite timpului să treacă oricum”, spune Oana Cucuruzeanu, producătorul emisiunii.

După „Danaidele" lui Silviu Purcărete, „Solitaritate" este primul spectacol care participă la Festivalul de Teatru de la Avignon, după ce a fost scris şi regizat de Gianina Cărbunariu la Teatrul „Radu Stanca" din Sibiu. „Pe mine mă interesează ca actorii să iasă din teatre. Uneori rămânem prea mult timp captivi aceluiaşi loc", este de părere Gianina Cărbunariu.

(w882)

Regizoarea a pus bazele unei noi competiţii de teatru care a devenit repede o platformă interesantă pentru noii dramaturgi. Acest grup, intitulat DramAcum, a oferit o nouă faţă teatrului românesc, cea mai puternică de la căderea comunismului. „DramAcum trebuia să apară, era momentul, pentru că tipul de dramaturgie nu se schimbase de la Revoluţie", crede invitata Marinei Constantinescu la Nocturne.

De numele Gianinei Cărbunariu se leagă şi piesa aparţinând teatrului-document: TIPOGRAFIC MAJUSCUL. Regizoarea a ales să lucreze pe dosarul lui Mugur Călinescu, minorul în vârstă de 17 ani care a alertat Securitatea în 1981 pentru că a scris manifeste clare, consistente şi foarte puternice împotriva situaţiei dezastruoase a societăţii româneşti din perioada comunismului. Este prins, umilit, trădat, iar după doi ani Mugur moare de „leucemie”.

Un alt "caz" care i-a atras atenţia invitatei Nocturnelor este şi acela al disidentului Dorin Tudoran, pe a cărui stenogramă a creat spectacolul „X mm din Y km". Gianina Cărbunariu, un „copil teribil" al teatrului, avea la Revoluţie 12 ani. Însă mare parte din munca ei este dedicată problemelor încă nerezolvate în relaţia cu propriul nostru trecut. Mai multe aflăm la Nocturne de la TVR 1, TVR HD şi TVR+ vineri, de la 24.00.

(w882)

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Din toamna anului 2014, poveştile culturale depănate la Nocturne pot fi urmărite în fiecare vineri noapte, la TVR 1, TVR HD şi TVR+. Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile." Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - facebook.com/NocturneTVR.

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)

12:00 Teleshopping

 
„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Procedura în materia dreptului administrativ

Procedura în materia dreptului administrativ

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Ce este procedura în materie de contencios administrativ şi care sunt normele procedurale aplicabile? Într-un litigiu, care pot fi părţile ...

Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 7:00, la TVR 1, urmărim o  ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hipertensiunea arterială, Caravana ...

 

#tvr1