loader

Gianina Cărbunariu, invitata Marinei Constantinescu la Nocturne

O discuţie în miez de noapte cu regizorul de teatru şi dramaturgul Gianina Cărbunariu, la TVR 1, TVR HD şi TVR+ .

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Invitata Marinei Constantinescu la ediţia din 20 martie a emisiunii Nocturne este Gianina Cărbunariu, regizor de teatru şi dramaturg. Emisiunea poate fi urmărită vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Născută la Piatra-Neamţ, adolescenta Gianina era o fidelă spectatoare a pieselor montate la Teatrul Tineretului din oraş. Cu toate acestea, după absolvirea liceului, a ales să urmeze cursurile Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti. Cocheta cu ideea de a face Regie, însă, la momentul acela, nu reuşea să descifreze foarte clar care sunt cerinţele, aşteptările, iar concurenţa la UNATC era mult mai mare decât astăzi. Nu a făcut altceva decât să-şi amâne pentru câţiva ani adevărata pasiune. Filologia a ajutat-o însă enorm în cariera de dramaturg. Piese scrise de Gianina Cărbunariu sunt montate de alţi regizori în cele mai diverse colţuri ale lumii - Santiago de Chile, Elveţia, Turcia, Franţa, Austria, Japonia.

„Telespectatorii vor descoperi în invitata emisiunii Nocturne o tânără de 37 de ani cu atitudine, un om valoros, cu o voce puternică nu doar în teatrul românesc, care nu permite timpului să treacă oricum”, spune Oana Cucuruzeanu, producătorul emisiunii.

După „Danaidele" lui Silviu Purcărete, „Solitaritate" este primul spectacol care participă la Festivalul de Teatru de la Avignon, după ce a fost scris şi regizat de Gianina Cărbunariu la Teatrul „Radu Stanca" din Sibiu. „Pe mine mă interesează ca actorii să iasă din teatre. Uneori rămânem prea mult timp captivi aceluiaşi loc", este de părere Gianina Cărbunariu.

(w882)

Regizoarea a pus bazele unei noi competiţii de teatru care a devenit repede o platformă interesantă pentru noii dramaturgi. Acest grup, intitulat DramAcum, a oferit o nouă faţă teatrului românesc, cea mai puternică de la căderea comunismului. „DramAcum trebuia să apară, era momentul, pentru că tipul de dramaturgie nu se schimbase de la Revoluţie", crede invitata Marinei Constantinescu la Nocturne.

De numele Gianinei Cărbunariu se leagă şi piesa aparţinând teatrului-document: TIPOGRAFIC MAJUSCUL. Regizoarea a ales să lucreze pe dosarul lui Mugur Călinescu, minorul în vârstă de 17 ani care a alertat Securitatea în 1981 pentru că a scris manifeste clare, consistente şi foarte puternice împotriva situaţiei dezastruoase a societăţii româneşti din perioada comunismului. Este prins, umilit, trădat, iar după doi ani Mugur moare de „leucemie”.

Un alt "caz" care i-a atras atenţia invitatei Nocturnelor este şi acela al disidentului Dorin Tudoran, pe a cărui stenogramă a creat spectacolul „X mm din Y km". Gianina Cărbunariu, un „copil teribil" al teatrului, avea la Revoluţie 12 ani. Însă mare parte din munca ei este dedicată problemelor încă nerezolvate în relaţia cu propriul nostru trecut. Mai multe aflăm la Nocturne de la TVR 1, TVR HD şi TVR+ vineri, de la 24.00.

(w882)

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Din toamna anului 2014, poveştile culturale depănate la Nocturne pot fi urmărite în fiecare vineri noapte, la TVR 1, TVR HD şi TVR+. Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile." Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - facebook.com/NocturneTVR.

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1