loader
Foto

Galerie foto

Gianina Cărbunariu, invitata Marinei Constantinescu la Nocturne

O discuţie în miez de noapte cu regizorul de teatru şi dramaturgul Gianina Cărbunariu, la TVR 1, TVR HD şi TVR+ .

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Invitata Marinei Constantinescu la ediţia din 20 martie a emisiunii Nocturne este Gianina Cărbunariu, regizor de teatru şi dramaturg. Emisiunea poate fi urmărită vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Născută la Piatra-Neamţ, adolescenta Gianina era o fidelă spectatoare a pieselor montate la Teatrul Tineretului din oraş. Cu toate acestea, după absolvirea liceului, a ales să urmeze cursurile Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti. Cocheta cu ideea de a face Regie, însă, la momentul acela, nu reuşea să descifreze foarte clar care sunt cerinţele, aşteptările, iar concurenţa la UNATC era mult mai mare decât astăzi. Nu a făcut altceva decât să-şi amâne pentru câţiva ani adevărata pasiune. Filologia a ajutat-o însă enorm în cariera de dramaturg. Piese scrise de Gianina Cărbunariu sunt montate de alţi regizori în cele mai diverse colţuri ale lumii - Santiago de Chile, Elveţia, Turcia, Franţa, Austria, Japonia.

„Telespectatorii vor descoperi în invitata emisiunii Nocturne o tânără de 37 de ani cu atitudine, un om valoros, cu o voce puternică nu doar în teatrul românesc, care nu permite timpului să treacă oricum”, spune Oana Cucuruzeanu, producătorul emisiunii.

După „Danaidele" lui Silviu Purcărete, „Solitaritate" este primul spectacol care participă la Festivalul de Teatru de la Avignon, după ce a fost scris şi regizat de Gianina Cărbunariu la Teatrul „Radu Stanca" din Sibiu. „Pe mine mă interesează ca actorii să iasă din teatre. Uneori rămânem prea mult timp captivi aceluiaşi loc", este de părere Gianina Cărbunariu.

(w882)

Regizoarea a pus bazele unei noi competiţii de teatru care a devenit repede o platformă interesantă pentru noii dramaturgi. Acest grup, intitulat DramAcum, a oferit o nouă faţă teatrului românesc, cea mai puternică de la căderea comunismului. „DramAcum trebuia să apară, era momentul, pentru că tipul de dramaturgie nu se schimbase de la Revoluţie", crede invitata Marinei Constantinescu la Nocturne.

De numele Gianinei Cărbunariu se leagă şi piesa aparţinând teatrului-document: TIPOGRAFIC MAJUSCUL. Regizoarea a ales să lucreze pe dosarul lui Mugur Călinescu, minorul în vârstă de 17 ani care a alertat Securitatea în 1981 pentru că a scris manifeste clare, consistente şi foarte puternice împotriva situaţiei dezastruoase a societăţii româneşti din perioada comunismului. Este prins, umilit, trădat, iar după doi ani Mugur moare de „leucemie”.

Un alt "caz" care i-a atras atenţia invitatei Nocturnelor este şi acela al disidentului Dorin Tudoran, pe a cărui stenogramă a creat spectacolul „X mm din Y km". Gianina Cărbunariu, un „copil teribil" al teatrului, avea la Revoluţie 12 ani. Însă mare parte din munca ei este dedicată problemelor încă nerezolvate în relaţia cu propriul nostru trecut. Mai multe aflăm la Nocturne de la TVR 1, TVR HD şi TVR+ vineri, de la 24.00.

(w882)

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Din toamna anului 2014, poveştile culturale depănate la Nocturne pot fi urmărite în fiecare vineri noapte, la TVR 1, TVR HD şi TVR+. Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile." Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - facebook.com/NocturneTVR.

16:00 Akzente

(II)​ Instalarea noului preot evanghelic la Bistriţa.

Podcast de scriitor: Carmen Elisabeth Puchianu

Producător Christel Ungar

Transmisiune directă +înregistrare

17:00 Împărăteasa Ki

Împărăteasa Ki (EMPRESS KI-Coreea de Sud, 2013)

Cu: Ha Ji-won, Joo Jin-mo, Ji Chang-wook

* Dramă istorică, inspirată de viaţa împărătesei Ki, una dintre cele mai influente figuri politice ale dinastiei chineze Yuan. La începutul secolului XIV, în regatul coreean Goryeo-vasal al Imperiului Mongol-micuţa Ki Seung-nyang şi mama ei fac parte dintr-un grup de femei trimise ca tribut împăratului. Pe drum, în timpul unei tentative de evadare, mama este ucisă sub ochii fetiţei, dar aceasta reuşeşte să scape. Deghizată în băiat, ea îşi petrece copilăria şi adolescenţa învăţând să lupte ca cei mai buni războinici şi câştigă afecţiunea regelui din Goryeo. Luată cu forţa la curtea imperială, ca simplă servitoare, Ki îşi construieşte pas cu pas propriul destin, cu inteligenţă şi ambiţie: întâi concubină şi confidentă a împăratului Toghon Temur, apoi împărăteasă-consoartă şi lider al dinastiei Yuan.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

 
Ovidiu Bob – „Vloggerul ultimilor ciobani”

Ovidiu Bob – „Vloggerul ultimilor ciobani”

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 22 noiembrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...

Filomela Salahoru – „Profesor în lumea tăcerii”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 22 noiembrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...

”Casa României” de la Londra

”Casa României” de la Londra

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

O vizită în ”Casa României” de la Londra este o lecție deschisă despre istoria și cultura țării și, în același timp, o călătorie plină de ...

 

#tvr1