loader
Foto

In memoriam Alteța Sa Regală Amedeo de Savoia, Duce de Aosta

„Ora Regelui” din 5 iunie este dedicată memoriei Principelui Amedeo de Savoia, Duce de Aosta. Echipa „Ora Regelui” a înregistrat în septembrie 2019, un impresionant interviu, în exclusivitate cu Ducele de Aosta. Îl revedem la TVR 1 sâmbătă, ora 14.30.

 

Ora Regelui

„Ora Regelui” este dedicată memoriei Principelui Amedeo de Savoia, Duce de Aosta.  Alteța Sa Regală a plecat dintre noi cu câteva zile în urmă, pe 1 iunie. Principele Amedeo de Savoia, al V-lea Duce de Aosta, s-a născut la 27 septembrie 1943 și a fost unicul fiu al Ducelui Aimone de Aosta și al Principesei Irina a Greciei și a Danemarcei, sora Reginei Elena a României.

(w500)

Pe linie paternă, Ducele Amedeo de Savoia-Aosta a fost strănepotul lui Amedeo al Spaniei, iar pe linie maternă, a fost nepotul Regelui Constantin al Greciei, precum și strănepotul lui Frederic al III-lea al Germaniei și al lui George al Greciei. El a fost și strănepotul Reginei Victoria a Regatului Unit și al Regelui Christian al IX-lea al Danemarcei, precum și un descendent al Țarului Nicolae al Rusiei.

(w882)

Văr primar al Regelui Mihai I, Ducele de Aosta a fost o prezență constantă în viața Familiei Regale române, mai ales în anii exilului. Principele Amedeo a fost ca un frate pentru Custodele Coroanei Margareta, pe care a cunoscut-o din prima zi de viață și alături de care a stat neîntrerupt. Profunda prietenie din copilărie și adolescență au păstrat-o și la maturitate sau în viața profesională. Ducele de Aosta a fost de asemenea alături de Regina-Mamă Elena, de Regele Mihai, de Regina Ana și de Principesele Elena, Irina, Sofia și Maria.

(w882)

Principele Amedeo a vizitat România de mai multe ori, ca oaspete al Familiei Regale. Ultima sa ședere, la București și la Curtea de Argeș, alături de fiica sa, Principesa Mafalda, a fost în octombrie 2019, la ceremonia de înhumare a Reginei-Mamă Elena.

(w882)

(w882)

Principele Amedeo de Savoia, al V-lea Duce de Aosta, s-a născut la 27 septembrie 1943 și a fost unicul fiu al Ducelui Aimone de Aosta și al Principesei Irina a Greciei și a Danemarcei. Bombardamentele de lîngă Florența, la Villa Cisterna, reședința florentină a familiei, au provocat nașterea sa timpurie. Mama sa, Principesa Irina, sora Reginei Elena a României, a cerut înregistrarea amprentelor nou-născutului, de teamă că va fi răpit. Neliniștile mamei erau justificate, având în vedere exilul trăit de aceasta împreună cu părinții săi, Familia Regală a Greciei, și anii tulburi ai războiului prin care treceau. La nici un an de la naștere, Principesa Irina împreună cu fiul său și o parte a Familiei Regale a Italiei au fost deportați de naziști și trimiși în lagărul de concentrare austriac Hirschegg, lângă Graz. După eliberare, Principesa Irina și-a dus fiul în Italia pentru a-și cunoaște tatăl și rudele.

(w500)

S-au stabilit la Fiesole, lîngă Florența, principesa dorind să rămînă cît mai aproape de sora sa, Elena. Amedeo își întîlnea la vila Sparta, în vacanțe, rudele de vîrsta sa, Mihai, fiul reginei românilor și Charles, fiul cuplului regal britanic.

(w882)

(w500)

Legat de regalitatea europeană a celei mai vechi și mai prestigioase descendențe, Principele Amedeo a fost prezent la încoronarea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, la vârsta de zece ani, iar când avea aproape 19 ani, a fost unul din prinții aleși pentru a ține coroanele pe capul soților în timpul ceremoniei de nuntă a viitoarei Familii Regale a Spaniei -  Juan Carlos de Bourbon, vărul său secund cu Principesa Sofia a Greciei, verișoara sa primară

(w235)

(w500)

Amedeo a studiat la Collegio alle Querce din Florența și la Seaford College din Anglia, apoi la Scuola Navale Militare "Francesco Morosini" din Veneția. A urmat cursurile Academiei Navale din Livorno, la sfârșitul cărora a fost îmbarcat ca ofițer de Marină pentru exerciții în Atlantic și Mediterana. În același timp, a absolvit Facultatea de Științe Politice a Universității din Florența.

Ducele Amedeo de Savoia - Aosta a locuit în cea mai mare parte a timpului în provincia Arezzo, din regiunea Toscana, ocupîndu-se de domeniul viticol și oferind consultanță cîtorva companii, dar și pe insula Pantelleria, al cărei cetăţean de onoare a fost. În 1996, era numit reprezentant al municipalității Palermo pentru Fundația Internațională „Pro Herbario Mediterraneo” și, din 1997, a fost președintele acesteia.

(w882)

În 2003, guvernul italian l-a numit președinte al comitetului permanent de gestionare a rezervației naturale de stat a insulei Vivara. Pasionat de botanică, mai ales de plante suculente, ducele a călătorit peste tot în lume, în special în Africa. Iubea marea, chiar și pe cea întunecată a Pantelleriei, iar în grădina ce împrejmuia dammuso, cum numesc localnicii casele tipice ale insulei, a ocrotit o colecție de plante suculente, agave mândre care cresc indiferent de soare și vânt.

(w882)

În septembrie 2019, Alteța Sa Regală a primit la reședința sa din Pantelleria, echipa „Ora Regelui”. Jurnalista Camelia Csiki și directorul de imagine Claudiu Petringenaru au înregistrat cu acea ocazie un impresionant interviu, în exclusivitate. Alteța Sa Regală a povestit despre tragediile prin care au trecut monarhiile română şi  italiană în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, ca participant la acestea, dar și despre evoluția vieții sale și despre momentele petrecute împreună cu membrii Familiei Regale Române.

Un interviu emoționant, pe care îl revedem în memoria sa, la „Ora Regelui”, pe TVR 1, sâmbătă, 5 iunie, ora 14.30. Ediţia poate fi urmărită la TVR Internaţional tot pe 5 iunie, de la ora 17.00, iar la TVR Moldova, pe 11 iunie, de la ora 11.00.

Director de imagine: Claudiu Petringenaru

Montaj: Nicolae Cernat

Producători: Lidia Voicu, Cristina Ionescu

Realizator: Camelia Csiki

Ediția conţinând interviul cu Ducele de Aosta a fost difuzată în premieră de TVR 1 pe 23 noiembrie 2019.

16:00 Akzente

(II)​ Instalarea noului preot evanghelic la Bistriţa.

Podcast de scriitor: Carmen Elisabeth Puchianu

Producător Christel Ungar

Transmisiune directă +înregistrare

17:00 Împărăteasa Ki

Împărăteasa Ki (EMPRESS KI-Coreea de Sud, 2013)

Cu: Ha Ji-won, Joo Jin-mo, Ji Chang-wook

* Dramă istorică, inspirată de viaţa împărătesei Ki, una dintre cele mai influente figuri politice ale dinastiei chineze Yuan. La începutul secolului XIV, în regatul coreean Goryeo-vasal al Imperiului Mongol-micuţa Ki Seung-nyang şi mama ei fac parte dintr-un grup de femei trimise ca tribut împăratului. Pe drum, în timpul unei tentative de evadare, mama este ucisă sub ochii fetiţei, dar aceasta reuşeşte să scape. Deghizată în băiat, ea îşi petrece copilăria şi adolescenţa învăţând să lupte ca cei mai buni războinici şi câştigă afecţiunea regelui din Goryeo. Luată cu forţa la curtea imperială, ca simplă servitoare, Ki îşi construieşte pas cu pas propriul destin, cu inteligenţă şi ambiţie: întâi concubină şi confidentă a împăratului Toghon Temur, apoi împărăteasă-consoartă şi lider al dinastiei Yuan.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

 
Ovidiu Bob – „Vloggerul ultimilor ciobani”

Ovidiu Bob – „Vloggerul ultimilor ciobani”

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 22 noiembrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...

Filomela Salahoru – „Profesor în lumea tăcerii”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 22 noiembrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...

”Casa României” de la Londra

”Casa României” de la Londra

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

O vizită în ”Casa României” de la Londra este o lecție deschisă despre istoria și cultura țării și, în același timp, o călătorie plină de ...

 

#tvr1