loader
Foto

Istoria mărcilor poştale dedicate regalităţii, la „Ora Regelui”

O nouă ediţie „Ora Regelui”, cu subiecte de interes pentru fanii emisiunii, dar şi pentru publicul larg, sâmbătă, 26 iunie, de la 14.30, la TVR 1.

 

Ora Regelui

„Pasiunile Regilor României”, cea mai recentă emisiune de mărci poștale dedicate  regalității a apărut după cele care ilustrează uniformele regale, chipurile regilor și reginelor, pasiunile regilor, reședințele regale sau momente importante ale istoriei țării și ale Familiei Regale.

(w882)

Miniaturile atât de prețuite de filateliști ne spun povești de peste 150 de ani. Prima dintre cele românești își începe drumul în 1858, la 18 ani după apariția celui dintâi timbru din lume, în Marea Britanie. Mai trec câțiva ani în care mărcile poștale românești s-au imprimat peste granițe, iar din 1872, își începe lucrul Fabrica de Timbre din București, cu ajutorul unor tiparnițe sosite de la Viena. Este nevoie de încă patru ani și ceva tehnologie adusă de la Paris pentru ca primul timbru să fie încrustat. Și apoi alți câțiva ani până să vadă lumina tiparului una dintre cele mai frumoase emisiuni fiscale românești, cea cu efigia Regelui Carol I, în 1911.

(w500)

(w500)

Un secol și jumătate de istorie și cultură, în bijuteriile dantelate strânse cu migală în clasoarele pasionaților. Sîmbătă, la „Ora Regelui”, îi cunoaștem pe câțiva dintre aceia care, timp de cîteva zeci de ani, au fost parte la crearea acestui tezaur.

(w882)

Domeniile Coroanei, cele douăsprezece moșii din proprietatea statului român, aflate în exploatarea Familiei Regale, aveau rolul de a asigura prin uzufruct susținerea activității sale. Legea de funcționare a lor, din 1884, conținea prevederi explicite privind organizarea administrativă, prin desemnarea pentru fiecare circumscripție a unui șef calificat în științe forestiere și agricole, care să aibă competența de a le administra. Apoi, ele plăteau impozite către bugetele locale și se preocupau de organizarea comunității – crearea de școli de meserii, de ateliere și oferirea de locuri de muncă. Domeniile au devenit un exemplu de exploatare eficientă, dar și de dezvoltare comunitară. Primul dintre ele a fost în Dolj, Domeniul de la Segarcea, incluzând vie, cramă, herghelie, țesătorie și alte ateliere. Apreciată așadar era nu doar calitatea vinurilor, ci și a borangicului și a scoarțelor.

(w882)

Plantația viticolă a Domeniului Segarcea, refăcută în zilele noastre, păstrează în inima ei respectul pentru valorile de-odinioară. Cu douăzeci de ani în urmă, pe 10 mai 2002, domeniul a renăscut și s-a înfățișat Regelui spre a fi apreciat din nou, ca acum 150 de ani.

(w500)

În al doilea an în care restricțiile impuse de pandemie fac imposibilă organizarea tradiționalului Garden Party de la Palatul Elisabeta, privim cu încredere spre viitor, în așteptarea unor timpuri mai prietenoase, în care vom savura pe îndelete spectacolul pălăriilor oferit într-o o zi însorită de sărbătoare.

(w882)

Accesoriu esențial la Garden Party, pălăria nu cunoaște limite de creativitate. În „Ora Regelui”, designerul Kristina Dragomir vă spune povestea ei. Abilitatea de a se reinventa de-a lungul anilor a menținut-o în poziția de lider, iar recomandările îi vin de la cele mai înalte exigențe în modă.

(w882)

Titlul de Furnizor oficial al Casei Regale a României este o mărturie a angajamentului față de calitatea excepțională a creațiilor sale. Atributele lor s-au dovedit a fi spectaculos, original, îndrăzneț. Iar designerul completează: „regal înseamnă unic, prețios, excepțional”.

„Ora Regelui” se vede la TVR 1 – sâmbătă, 26 iunie 2021, ora 14.30, la TVR Internațional – sâmbătă, 26 iunie 2021, ora 17.00, iar la TVR Moldova – vineri, 2 iulie, ora 11.00.

Sursa foto: romaniaregala.ro

Directori de imagine: Mihai Covrig, Claudiu Petringenaru   /   Montaj: Nicolaie Cernat

Prezintă: Bogdan Șerban-Iancu / Producător: Lidia Voicu

Realizatori: Diana Ilica, Adelina Dumitrescu

16:45 Floarea nopţii

18:00 Punctul critic

Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala.

Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

* Vârstnicii României: singuratate de sarbători

Prezintă Bogdan Muzgoci

Co-moderator Dorin Chioțea

Prof. dr. Gabriel Prada, sef catedra sef de catedra la UMF Carol Davila,

dep. geriatrie si gerontologie, Catalin Dinu, presedinte Asociatia Niciodata Singur, Mugurel Mărgărit, director executiv Fundația Regală Margareta a României

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik,

Raluca Alecu

Producatori: Raluca Neagu, Florenţa Dăscălescu.

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Transmisiune directă

 

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o nouă ediţie în care vom afla ...

Divorțul, costuri și rezolvări legale

Divorțul, costuri și rezolvări legale

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt motivele și condiţiile pentru obţinerea divorţului? Ce acte trebuie ataşate la cererea de divorț? Ce înseamnă în practică anularea ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Dacă e marți, este "Telecinemateca" la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, vedem drama „Lili Marleen" (Germania, 1981).

 

#tvr1