loader
Foto

Împărăteasa KI, jocul dragostei și al puterii

„Împărăteasa Ki” este un personaj inspirat de una dintre cele mai influente figuri politice ale Dinastiei chineze Yuan. A devenit împărăteasa-consoartă a lui Toghon Temür și mama lui Biligtü Khan, care avea să fie împărat al dinastiei Yuan de Nord.

 

Cunoscută după mai multe nume, Gi sau Ki (coreeană), Ki (chineză) sau Öljei Khutuk (mongolă) a fost o aristocrată foarte educată din dinastia Goryeo. care, din concubină, a ajuns împărăteasa principală a lui Toghon Temür (Huizong), ultimul împărat al dinastiei Yuan.

(w882)

În ultimii ani ai dinastiei Yuan ea și-a exercitat pe deplin puterea imperială. Se spune că ar fi învățat să conducă statul din cărțile de istorie despre marile împărătese chineze din trecut. Cu toate străduințele sale, au fost voci care au blamat-o și învinovățit-o pentru tot felul de dezastre.

(w882)

Deși nu știm multe despre viața ei de mai târziu, ceea ce este clar este că a fost un lider puternic. Indiferent dacă împărăteasa Ki își merită reputația negativă, este clar că a avut un impact masiv asupra istoriei chineze.*

Dinastia Yuan (sau „Marele Stat Yuan”) a fost o dinastie imperială a Chinei condusă de mongoli și statul care i-a urmat Imperiului Mongol, după divizarea acestuia. A fost înființată de Kublai (Împăratul Shizu sau Setsen Han), al cincilea împărat-khagan al Imperiului Mongol din clanul Borjigin și s-a întins între anii 1271 și 1368. În istoria Chinei, dinastia Yuan a urmat dinastiei Song și a precedat dinastia Ming.

(w882)

Serialul „Împărăteasa Ki”  a obţinut audienţe excelente la momentul lansării sale, fiind pe primul loc pe intervalul său de difuzare, conform unui raport Taiwan ETTV. Potrivit aceluiaşi raport, serialul a fost numit drept cel mai bun program străin al anului 2014, devenind a doua dramă coreeană cu o astfel de performaţă, după „Giuvaerul palatului” (Jewel in the Palace, 2003). „Împărăteasa Ki” a primit recenzii pozitive şi pentru performanţele actoriceşti, cadrele captivante și scenele sale elaborat filmate.

Actrița care a interpretat rolul împărătesei, Ha Ji-won, își declara fascinația față de povestea din spatele filmului și personajul său: „Am fost cu totul impresionată de un personaj atât de puternic şi activ.”

„Îmi plac foarte mult poveştile istorice care se împletesc cu cele de dragoste”, mai spunea actrița, în momentul lansării producţiei coreene, în 2013.

(w882)

Acțiunea filmului aduce în prim-plan atât iubirile tinerei, cât și ambițiile ei politice.

La începutul secolului XIV, în regatul coreean Goryeo – vasal al Imperiului Mongol - micuţa Ki Seung-nyang şi mama ei fac parte dintr-un grup de femei trimise ca tribut împăratului. Pe drum, în timpul unei tentative de evadare, mama este ucisă sub ochii fetiţei, dar aceasta reuşeşte să scape. Deghizată în băiat, ea îşi petrece copilăria şi adolescenţa învăţând să lupte precum cei mai buni războinici şi câştigă afecţiunea regelui din Goryeo.

Luată cu forţa la curtea imperială, ca simplă servitoare, Ki îşi construieşte pas cu pas propriul destin, cu inteligenţă şi ambiţie: întâi concubină şi confidentă a împăratului Toghon Temur, apoi împărăteasă-consoartă şi lider al Dinastiei Yuan.

Deși relațiile dintre personajele serialului au fost repovestite cinematografic, acesta se bazează pe figuri istorice reale. Împărăteasa Ki, care a sfidat sistemul puterii, a fost adesea numită, în paginile istoriei, drept manipulatoare și înfometată de putere. După ce a invadat Goryeo cu trupe Yuan, ea a fost etichetată drept trădătoare, pentru că și-a invadat propria țară și rămâne un personaj controversat.

Info: historyofroyalwomen.com

Foto: 1.imdb si arhiva tvr

De vineri, 20 septembrie, de la ora 17:15, TVR 1 vă propune să revedeți serialul ”Empress Ki” – Coreea de Sud, 2013.

Veți putea să îl urmăriți de luni până vineri, de la ora 17:15.

Detalii despre seriale TVR aflați aici.

XX ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPIII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
Împărăteasa KI, jocul dragostei și al puterii

Împărăteasa KI, jocul dragostei și al puterii

publicat: miercuri, 18 septembrie 2024

„Împărăteasa Ki” este un personaj inspirat de una dintre cele mai influente figuri politice ale Dinastiei chineze Yuan. A devenit ...

Cercetătorul Flavius Martin, la „Dincolo de alb şi negru”

Flavius Martin, un om de știință care lucrează cu succes, de peste 20 de ani, în industria biotehnologică mondială, este invitatul Mihaelei ...

Rhizophora mangle, despre adaptare și rezistență

Rhizophora mangle, despre adaptare și rezistență

publicat: miercuri, 18 septembrie 2024

Mangrovele roșii s-au adaptat perfect mediului cu salinitate crescută din Caraibe. Rădăcinile aeriene, numite pneumatofori, au nu doar rol de ...

 

#tvr1