loader

„Momente şi schiţe”, de I.L. Caragiale, la 168 de ani de la naşterea scriitorului

Pe 13 și 15 februarie, am urmărit la TVR 1 HD un grupaj de piese de teatru din arhiva TVR, în interpretări celebre.

 

Dramaturgul, dar şi nuvelistul, pamfletarul, poetul, scriitorul, directorul de teatru, comentatorul politic şi ziaristul român Ion Luca Caragiale s-a născut pe 1 (stil vechi) / 13 (stil nou) februarie 1852, la Haimanale, judeţul Prahova, astăzi I. L. Caragiale, judeţul Dâmboviţa. George Călinescu îl considera a fi cel mai mare dramaturg român şi unul dintre cei mai importanţi scriitori români.

(w882)

Personaje celebre, portrete impecabil conturate, întipărite în mintea şi sufletul cititorilor sau spectatorilor - de la Dl. Goe, cu care am făcut cunoştinţă poate chiar la grădiniţă sau în şcoala primară, până la Vizită, Bubico sau Petiţiune şi Tren de plăcere – vor face deliciul telespectatorilor într-o seară de februarie, şi la 168 de ani de la naşterea dramaturgului.

Astfel, joi, 13 februarie, de la ora 22.00, și în reluare sâmbătă, 15 februarie, ora 15:20 la TVR 1 și TVR 1 HD, am putut urmări o selecţie de spectacole de teatru din arhiva TVR, în interpretarea unor actori îndrăgiţi de generaţii după generaţii: Grigore Vasiliu Birlic, Radu Beligan, Rodica Tapalagă, Silvia Dumitrescu Timică, Petre Gheorghiu, Horaţiu Mălăele, Florina Cercel,  Virgil Ogăşanu, Stela Popescu, Ştefan Tapalagă şi alţii.

(w882)

Deşi Caragiale a scris doar nouă piese, poate fi considerat cel mai bun dramaturg român datorită faptului că a reflectat cel mai bine realităţile, limbajul şi comportamentul românilor, conform wikipedia.org. Opera sa a influenţat şi alţi dramaturgi de-a lungul timpului.

Aşadar joi seară, avem întâlnire cu îndrăgitele personajele ale scriitorului considerat de Delavrancea „cel mai mare român din câţi au ţinut un condei în mână şi o torţă aprinsă în cealaltă mână” – „Condeiul a căzut, dar torţa arde şi nu se va stinge niciodată”.

15:50 EURO polis

În fiecare an, superbul palat brâncovenesc de la Mogoşoaia se transformă într-un spaţiu al diplomaţiei culturale. Aici are loc festivalul “ Culturile lumii”,care cuprinde spectacole de dans şi muzică, proiecţii de filme, degustari culinare şi ateliere pentru copii. În acest fel,vizitatorii descoperă diversitatea etnică şi culturală din Europa, Asia şi America. În acest an a participat la festival şi Asociaţia Macedonenilor din România. Trupa Sonțe a încantat spectatorii cu un recital de dans şi muzică tradiţională. Apoi, cei prezenti s-au bucurat să guste preparate speciale macedonene. Organizatorii festivalului sunt Centrul Cultural Palatele brancoveneşti şi asociţtia Pro Valores. Tot in cadrul acestei editii Europolis, va invitămin în Banat, la Vinga, loc unde comunitatea bulgară de aici a sărbatorit, cum se cuvine, 25 de ani de la înfiinţarea Ansamblulde dansuri Balgarce.

Producător Nicoleta Epure

16:40 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

Producător Victor Dochia

 
Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

Gala Celebrităților: emoție, excelență și aplauze pe scena FITS – la TVR 1

Cea de-a 32-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a adus în prim-plan personalităţi marcante ale culturii internaţionale. ...

 

#tvr1