loader

Lumea academică şi lumea satului împreună

Grigore Leşe, în ziua alegerilor parlamentare, într-o ediţie specială România – Portret de ţară , alături de Maia Morgenstern şi Radu Preda. Lăutari autentici, păstrători ai acordurilor şi versurilor de acum 100 de ani vin, pe 11.12, de la 15.00, la TVR 1 şi TVR+ .

 

„Toate popoarele lumii au oameni de talent. Şi noi avem, avem peisaje, poate o genialitate difuză, nu suntem pe lume la întâmplare. Stăm pe pilonii unei civilizaţii străvechi, dar cultura noastră este o cultură de mijloc. Este nevoie astăzi de solidaritate pentru a putea valorifica darurile pe care Dumnezeu le-a semănat în noi ca nişte aleşi”, spune Grigore Leşe, care, duminică, în studioul TVR, întâlneşte, la ediţia specială România – portret de ţară, două lumi: lumea academică şi lumea satului. Invitaţii lui Grigore Leşe sunt teologul Radu Preda şi actriţa Maia Morgenstern, precum şi Lăutarii din Goicea, Gorj, grupul de lipoveni din Sarichioi, muzicanţii din Maramureşul voievodal, cvartetul Passione, tineri care se apropie în taină de muzică.

(w882)

Emisiunea România – portret de ţară îşi propune să ne arate ce e mai frumos şi autentic la români. Într-o zi în care facem alegeri importante, căutăm şi arătăm lucrurile care definesc poporul român drept unul cu personalitate, inconfundabil.

(w882)

„La noi, dansurile, jocurile pătrează o taină a lucrurilor grele şi, dacă sunt tăinuite, devin uşoare. Copiii sunt prinşi în Cluş, fata îşi caută norocul, ursitul punând bucuioc sub pernă de sărbători. Copilul, când se naşte, este tămăduit, practicându-se o gestică a obiectelor puse în jurul lui. Niciodată oamenii nu au ştiut că prin aceste gesturi fac artă. Toate aceste ne-au venit din alte lumi”, Grigore Leşe, la România – portret de ţară.

(w882)

Oare cum s-o fi cântat mai demult în satele româneşti? Cum erau lăutarii, ce reprezentau ei pentru comunitate? Cum s-a conservat această muzică? Răspunsul vine urmărind fenomenul din aproape în aproape, cunoscând oameni, stând de vorbă cu lăutarii, ascultându-i la ei acasă. Exact aceasta îşi propune să facă Grigore Leşe în călătoria de redescoperire şi reevaluare a identităţii noastre şi a „lucrurilor profunde”.

La România – portret de ţară sunt invitaţi telespectatorii TVR 1, TVR Internaţional şi TVR Moldova şi cei care ne urmăresc online, pe TVR+, duminică, 11 decembrie, de la ora 15.00.

Producător: Sînziana Miloşoiu

Realizator: Grigore Leşe

 

11:00 Care pe care (R)

Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Producător Elena Stirbescu /

(Reluare)

12:00 Teleshopping

 
Tracii, dacii și românii (povestea tezaurului furat), la „Breaking Fake News”

Tot atunci, despre înarmarea cu prezervative a teroriștilor Hamas, dar şi despre soţia / soţul preşedintelui francez. Pe 8 februarie, de la ...

Despre emoţiile captive din spatele dependenţelor, o ediţie

Anca Mazilu, realizatoarea emisiunii "Eu pot!" ne propune să revedem o discuție despre adevărata luptă din spatele dependenței: emoțiile ...

Un documentar dedicat Sfântului Cuvios Cleopa de la Sihăstria, la ”Universul credinței”

Cu ocazia aniversării Centenarului Patriarhiei Române, marți, 4 februarie, am asistat la proclamarea generală a canonizării a 16 duhovnici și ...

 

#tvr1