Dacă e marţi, e Telecinemateca la TVR1. Pe 13 iulie, de la 22.10, am văzut un film cu 6 nominalizări la premiile Oscar - Cel mai bun film, Scenariu, Imagine, Montaj, Efecte speciale, Coloană sonoră: „Lungul drum spre casă (THE LONG VOYAGE HOME - SUA, 1940).
Regia: John Ford; Cu: John Wayne, Thomas Mitchell.
Filmul spune povestea echipajului pestriţ de pe nava Glencairn, aflată în Indiile de Vest, care face eforturi să se întoarcă acasă. Lunga călătorie este îngreunată de faptul că acţiunea se petrece în primele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, sub ameninţarea vaselor şi submarinelor germane. „Lungul drum spre casă” realizat în 1940 când cel de-al Doilea Război Mondial deja incepuse este, astfel, primul film artistic despre acest război. Ba mai mult, filmarea s-a desfasurat la un moment dat în cele mai veridice scene de luptă, echipa de filmare ajungând pentru scurt timp sub atacul inamic.
Spre surprinderea multor fani, în acest film, John Wayne nu mai apare în rolul de cowboy, ci acum interpretează rolul marinarului suedez Olsen. Iniţial, actorul a refuzat acest rol pe motiv că nu poate vorbi engleza cu accent suedez, dar mai apoi a acceptat să joace, după ce a învăţat accentul cu o profesoară suedeză.
Directorul de imagine al filmului, Gregg Toland, este cel care a adus în cinematografie tehnica „deep focus”, care permitea, pentru prima dată, evidențierea pe peliculă a obiectelor din depărtare, la fel ca cele din prim plan. „Lungul drum spre casă” beneficiază de această tehnică la un nivel surprinzator pentru acea perioadă, însă ea devine unanim apreciată în următorul său film, "Cetăţeanul Kane", realizare care îl propulsează pe Gregg Toland pe primul loc în topul celor mai bine plătiţi directori de imagine.