loader
Foto

Galerie foto

Muzeul Nobililor din Vişeu de Sus şi alte comori din „România veritabilă”

În al doilea episod al seriei documentare, Cristina Şoloc ne-a însoțit prin Maramureş. Ne-a făcut cunoştinţă cu parodistul Lucian Perţa şi cu tenorul Ion Piso, ctitorul unui muzeu unic în România. La TVR 1, pe 20 decembrie, ora 15.30.

 

Cristina Şoloc
România veritabilă

„În episodul al doilea al seriei documentare România veritabilă, ajungem în locul care mi-a amintit mereu cum arată România veritabilă, locul meu de nașter: Vișeu de Sus - un oraș cu multe particularități, în care tradiția de secole și cultura modernă nu doar coexistă, ci se completează, aducând progresul comunității. În 7 ani, atât numărul turiștilor, cât și cel al unităților de cazare a crescut de 10 ori”, îşi începe Cristina Şoloc povestea.

(w882)

Telespectatorii îl vor întâlni pe marele parodist Lucian Perța, care este pasionat nu doar de scris, ci și de arta populară, pe care o confecționează doar din ce-i oferă natura. Găsește rădăcini, în care vede diverse forme și le fixează pe piatră, pasiune pe care i-a dezvoltat-o tatăl său în copilărie. Iar de la meșteri populari a învățat sa confecționează căsuțe tradiționale maramureșene în miniatură, tot cu materiale găsite în natură. Pentru că locuiește în weekend-uri pe Valea Vinului, bogată în izvoare de apă minerală sau borcut, cum îi spun localnicii, Lucian Perța ne învață obiceiul local „bătuta vinului”  sau cum se face un spriț spumant de vară, cu borcut bogat în fier.

(w882)

Vom poposi apoi la Muzeul Nobililor, din Vișeu de Sus, un muzeu unic în țară și aflăm o bucată din istoria Maramureșului, descoperită de istoricul Alexandru Filipașcu și plătită cu viața, în închisoarea de la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Fiica lui, Livia Piso Filipașcu și soția tenorului Ion Piso, i-a continuat munca. S-a îngrijit şi i-a publicat cercetările în Enciclopedia Nobililor Maramureșeni, de origine română și a construit, exclusiv din fondurile familiei, Muzeul Nobililor - un centru de cercetare a nobilimii, unde, o dată pe an, ajunge toată elita Academiei Române.

(w882)

Cristina Şoloc stă de vorbă cu tenorul Ion Piso (94 de ani), ctitor al Muzeului Nobililor şi, în acelaşi episod, ne invită să o cunoaștem pe mătușa Marișca, specialista locului (Vişeu) în mândrele pieptare cu ținte. Iar de la directoarea Centrului Cultural-Social Vișeu de Sus, aflăm cum ajută activitățile cultural-artistice la dezvoltarea comunității.

(w882)

Despre seria România veritabilă, de la TVR 1

În urmă cu doi ani, Cristina Șoloc pleca în căutarea României veritabile. A găsit-o în locurile și în oamenii care păstrează identitatea și tradițiile unui popor viteaz și înțelept. Iar căutarea nu s-a oprit, continuă și în sezonul 3. Începând din 13 decembrie, în fiecare duminică de la ora 15.30, la TVR 1, telespectatorii pot descoperi, împreună cu realizatoarea emisiunii, Cristina Șoloc, români veritabili, care trăiesc și scriu istorie prin faptele lor.

(w882)

„Mă străduiesc să realizez o emisiune captivantă și utilă, din care telespectatorul să rămână câștigat că a aflat ceva interesant, că a cunoscut pe cineva care i-a oferit inspirație și energie sau că s-a delectat cu personaje și imagini care i-au redat optimism și speranță, atât de necesare, pentru sănătate”, adaugă Cristina Șoloc. Ne vom convinge urmărind fiecare dintre cele cinci ediţii, duminica, din 13 decembrie, la TVR 1.

Echipa seriei România veritabilă îi reunește pe Gabriel Borta, director imagine, Daniela Andronie, producător, Cristina Șoloc, producător general și realizator.

Mulțumim partenerului nostru de drum Soradi Development, pentru că ne-a fost alături și în acest sezon!

Pentru călătorii în siguranță, întreaga echipă a folosit zilnic Elle Oils – o substanță din 12 uleiuri esențiale, antimicrobiene și antivirale, pe care a oferit-o inventatorul Iulian Horneț, chiar la începutul călătoriei.

7:00 Vreau sa fiu sănătos!

(redifuzare) Prezinta Izabela Marinescu

Jurnalisti: Izabela Marinescu, Grigore Vîrsta, Dorin Chioţea

Producători: Beatrice Cioba, Eduard Dârvariu

8:00 Weekend matinal

*Matinal* Sport

Prezintă: Maria Smarandache şi Nadine Vlădescu

Liviu Stan, scriitor

Muzeul Antipa are o expoziţie temporară inedită: specii rare de cititori, precum cititorul de autori români sau cititorul de beletristică. Numărul de cititori de la noi din ţară este în continuă scădere. Conform ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), aproximativ 11 milioane de români nu au citit nicio carte în anul 2023. Cititorii devin astfel o specie rară, pe cale de dispariţie.

Geanina Petrea, preşedinte Asociaţia TNR şi Florin Pişcoţiu, psiholog

Pisicile fara stapân din Capitală au primit primele adăposturi , la inţiativa Asociaţiei TNR, care se ocupă cu sterilizarea pisicilor de pe stradă. Asociaţia se ocupa cu capturarea, sterilizarea şi eliberarea pisicilor fara stăpân şi militează pentru încurajarea adopţiilor. De ce sunt importante adopţiile, sterilizările şi acest tip de adăposturi

Claudia Pendea, antreprenor

Claudia a infiintat platforma şi comunitatea "Nu mai port“ un proiect ambițios ce a trecut deja de mult timp granițele internetului. În prezent, este vorba despre o comunitate ce depășește 50.000 de membri. Fenomenul modei circulare, „presupune să dăm hainelor o nouă șansă de a fi iubite și purtate în noi aventuri“.

Christel Ungar, jurnalist TVR

Săptamâna viitoare, la Sibiu, are loc cea mai întrunire a saşilor în România. Cu motto-ul „Patrie fără frontiere”, scopul întâlnirii este întărirea legăturii dintre sașii emigrați cu țara și meleagurile lor de origine și trezirea interesului, mai ales, al tinerei generații, pentru Transilvania. Evenimentul a fost planificat pentru prima săptămână din august deoarece atunci în toate landurile germane este vacanță școlară. Se aşteaptă ca numărul participanților să depășească și de această dată 10.000. Cei mai mulți participanți vin din străinătate, Germania și Austria, sunt anunțate însă și grupuri din Statele Unite ale Americii și Canada

Live din Delta Văcăreşti cu Ciprian Nechita, organizator -proiectul "Vara Verde în Parcul Naţional Bucureşti" este în plină desfăşurare. În lunile iulie şi august, Delta din centrul Bucureştilor aşteaptă locuitorii oraşului cu ateliere interactive, spectacole şi tururi ghidate.

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directa

 
Claudiu Lucaci: „La JO Los Angeles din 1984, am văzut forța sportului românesc şi pe unii dintre cei mai mari sportivi ai noștri”

În această vară, Jocurile Olimpice aduc sportul de elită şi eroii lui alături de inima ta!... Te provocăm să intri în arena celei mai mari ...

Sportivii români, în direct la TVR, de la Jocurile Olimpice. David Popovici, Simona Radiş, Ancuţa Bodnar şi Eliza Samara concurează din primul weekend

Jocurile Olimpice Paris 2024 sunt în plină desfăşurare, iar în weekend-ul 26-28 iulie, telespectatorii îi pot vedea, în direct la TVR 1 şi TVR ...

Vă așteptăm la o nouă ediție "Teleenciclopedia" sâmbătă, 27 iulie, de la ora 18:55, la TVR 1.

 

#tvr1