loader
Foto

Galerie foto

Muzeul Nobililor din Vişeu de Sus şi alte comori din „România veritabilă”

În al doilea episod al seriei documentare, Cristina Şoloc ne-a însoțit prin Maramureş. Ne-a făcut cunoştinţă cu parodistul Lucian Perţa şi cu tenorul Ion Piso, ctitorul unui muzeu unic în România. La TVR 1, pe 20 decembrie, ora 15.30.

 

Cristina Şoloc
România veritabilă

„În episodul al doilea al seriei documentare România veritabilă, ajungem în locul care mi-a amintit mereu cum arată România veritabilă, locul meu de nașter: Vișeu de Sus - un oraș cu multe particularități, în care tradiția de secole și cultura modernă nu doar coexistă, ci se completează, aducând progresul comunității. În 7 ani, atât numărul turiștilor, cât și cel al unităților de cazare a crescut de 10 ori”, îşi începe Cristina Şoloc povestea.

(w882)

Telespectatorii îl vor întâlni pe marele parodist Lucian Perța, care este pasionat nu doar de scris, ci și de arta populară, pe care o confecționează doar din ce-i oferă natura. Găsește rădăcini, în care vede diverse forme și le fixează pe piatră, pasiune pe care i-a dezvoltat-o tatăl său în copilărie. Iar de la meșteri populari a învățat sa confecționează căsuțe tradiționale maramureșene în miniatură, tot cu materiale găsite în natură. Pentru că locuiește în weekend-uri pe Valea Vinului, bogată în izvoare de apă minerală sau borcut, cum îi spun localnicii, Lucian Perța ne învață obiceiul local „bătuta vinului”  sau cum se face un spriț spumant de vară, cu borcut bogat în fier.

(w882)

Vom poposi apoi la Muzeul Nobililor, din Vișeu de Sus, un muzeu unic în țară și aflăm o bucată din istoria Maramureșului, descoperită de istoricul Alexandru Filipașcu și plătită cu viața, în închisoarea de la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Fiica lui, Livia Piso Filipașcu și soția tenorului Ion Piso, i-a continuat munca. S-a îngrijit şi i-a publicat cercetările în Enciclopedia Nobililor Maramureșeni, de origine română și a construit, exclusiv din fondurile familiei, Muzeul Nobililor - un centru de cercetare a nobilimii, unde, o dată pe an, ajunge toată elita Academiei Române.

(w882)

Cristina Şoloc stă de vorbă cu tenorul Ion Piso (94 de ani), ctitor al Muzeului Nobililor şi, în acelaşi episod, ne invită să o cunoaștem pe mătușa Marișca, specialista locului (Vişeu) în mândrele pieptare cu ținte. Iar de la directoarea Centrului Cultural-Social Vișeu de Sus, aflăm cum ajută activitățile cultural-artistice la dezvoltarea comunității.

(w882)

Despre seria România veritabilă, de la TVR 1

În urmă cu doi ani, Cristina Șoloc pleca în căutarea României veritabile. A găsit-o în locurile și în oamenii care păstrează identitatea și tradițiile unui popor viteaz și înțelept. Iar căutarea nu s-a oprit, continuă și în sezonul 3. Începând din 13 decembrie, în fiecare duminică de la ora 15.30, la TVR 1, telespectatorii pot descoperi, împreună cu realizatoarea emisiunii, Cristina Șoloc, români veritabili, care trăiesc și scriu istorie prin faptele lor.

(w882)

„Mă străduiesc să realizez o emisiune captivantă și utilă, din care telespectatorul să rămână câștigat că a aflat ceva interesant, că a cunoscut pe cineva care i-a oferit inspirație și energie sau că s-a delectat cu personaje și imagini care i-au redat optimism și speranță, atât de necesare, pentru sănătate”, adaugă Cristina Șoloc. Ne vom convinge urmărind fiecare dintre cele cinci ediţii, duminica, din 13 decembrie, la TVR 1.

Echipa seriei România veritabilă îi reunește pe Gabriel Borta, director imagine, Daniela Andronie, producător, Cristina Șoloc, producător general și realizator.

Mulțumim partenerului nostru de drum Soradi Development, pentru că ne-a fost alături și în acest sezon!

Pentru călătorii în siguranță, întreaga echipă a folosit zilnic Elle Oils – o substanță din 12 uleiuri esențiale, antimicrobiene și antivirale, pe care a oferit-o inventatorul Iulian Horneț, chiar la începutul călătoriei.

11:00 Vedeta familiei

Vedeta familiei (redifuzare) Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Ediţia 2

Concurenti-SOPHIA DINU, STEFAN STANEV, ELISA MIRON
presedinte juriu-LUMINITA ANGHEL
juriu: Lidia Berceanu-avocat; Izabela Cristea-asistent medical; Georgiana Vasile-profesoara; Andrei Iancu-coregraf-sef Ansamblul Artistic Ciocarlia; Adrian Georgescu-inginer, actualmente pensionar; Anton Bangaci, actor si fotomodel.
Jurnalist Iulia IoaniţoaiaRegia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

12:30 Vis sau realitate? (R)

Prezintă Sebastian Felix Topescu

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

(Reluare)
 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

Accidentul vascular cerebral ischemic și radiologia intervențională

La "Un doctor pentru dumneavoastră", sâmbătă, 15 iunie, de la ora 7:00, la TVR1, urmărim o ediție despre tratarea accidentului vascular cerebral ...

 

#tvr1