Duminică, 2 decembrie, s-a transmis o nouă ediție a emisiunii „Universul Credinței”, de la 7:30, pe TVR1, TVRM, TVRi și online pe TVR+.
În prima parte a emisiunii, Andrei-Victor Dochia va prezenta Jurnalul de știri „Universul Credinței”:
Eveniment la şcoala Anastasia Popescu. Aflat la a 5-a ediție, proiectul educațional „Luna educației ortodoxe”, susținut de Liceul Pedagogic Anastasia Popescu din București, le propune părinților și elevilor evenimente culturale și educative, dar și întâlniri pe teme de parenting și pedagogie. Mai multe amănunte aflați duminică de la directorul liceului, Mona Șerbanescu. – Jurnalist Rafael Udrişte.
Expoziţia Internaţională New York 1929. În 1939, România impresiona America prin participarea extraordinară de la expoziția universală de la New York aducând în atenţia americanilor o ţară aproape necunoscută. În această săptămână Asociația Renașterea Obiceiurilor și Tradițiilor Românești a organizat la Biblioteca Academiei Române un eveniment prin care a dorit să reconstituie acel moment unic atât din punct de vedere cultural dar și diplomatic și economic. – Jurnalist Ileana Gaiţă
100 de cruci la 100 de ani, Bucureşti. „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani” este o expoziţie itinerantă, dedicată Centanarului Marii Uniri, care a debutat în oraşul Unirii, Alba Iulia, anul trecut, în 30 noiembrie. Trecând prin mai multe orașe ale țării, a ajuns joi, 29 noiembrie la București. Evenimentul, organizat de Asociația Eleon, a fost găzduit de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. – Jurnalist Rafael Udriște.
Prima duminică din Advent. În timpul Adventului, în marea majoritate a bisericilor creștine, există frumosul obicei de a se face o coroană pe care sunt aşezate patru lumânări, fiecare dintre ele fiind aprinsă în ajunul fiecărei duminici din acest timp. Această coroană este un semn, un ajutor pentru creştini de a se pregăti mai bine pentru sărbătoarea Naşterii Domnului. Fiecare lumânare îşi are semnificaţia sa religioasă. Conform tradiţiei, ele sunt denumite astfel: - prima, este lumânarea profetului; ea ne invită la speranţă. În această duminică vom descoperi semnificația următoarei lumânări. – Jurnalist Ciprian Dumea.
Comemorare Iuliu Hossu. În contextul anului Centenarului, Episcopia Greco-Catolică de București a organizat duminică, 25 noiembrie, în cimitirul Bellu Catolic o slujbă de pomenire în memoria cardinalului Iuliu Hossu, mărturisitor al credinței și martor al Adunării de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918. Rugăciunea a fost prezidată de către PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București alături de care s-a aflat PS Cornel Damian, Episcop Romano-Catolic auxiliar de București precum și mai mulți preoți și credincioși. – Jurnalist Ciprian Dumea
Sfinţirea Catedralei - gânduri şi sentimente – Jurnalist Paula Tăbîrcă
Sinteza evenimentelor premergătoare sfinţirii catedralei – Jurnalist Corneliu Vlad Matache
Rubrica „Cerul cu sfinţi”. „Jertfa e neplăcută numai din pricina căderii noastre, altminteri jertfa e dăruire, nu renunțare", ne-ar fi spus, probabil, Părintele Galeriu în ziua sfințirii Catedralei Naționale. Despre suferințele acestui veac ne va vorbi părintele Galeriu din Cerul cu sfinți. – Jurnalist Cristina Andrei
Rubrica „Semnele Vremii” cu Răzvan Bucuroiu. "Vrednicii și nevrednicii în An Centenar, vorbim despre aceste lucruri cu Radu Preda, teolog și publicist, la rubrica „Semnele Vremii”. Vorbim și despre implicarea Bisericii în acest eveniment de referință pentru istoria noastră recentă, dar și pentru viitorul nostru identitar.
Rubrica „Sinaxar”. Jurnalistul Silviu Andrei Vlădăreanu, invitat în studioul „Universul Credinței”, vă prezintă duminică date legate de viața și mărturisirea sfinților pe care Biserica Ortodoxă îi sărbătorește în această săptămână.
***
Catedrala mea - Tudor Călin Zarojanu, scriitor și jurnalist
***
În partea a doua a emisiunii „Universul Credinței”, de la ora 8:30, urmăriți rubrica „Între Cer şi Pământ”. Ideea construirii unei Catedrale Naționale în memoria tuturor eroilor neamului nu este una de dată recentă, așa cum s-a tot menționat în ultima vreme. Sunt mai bine de 100 de ani de când se vorbește despre ea. Numai că perioada comunistă a adus cu sine și o amnezie de care nu ne-am vindecat nici după 1989, când a apărut și leacul: eliberarea memoriei. După Revoluție, Patriarhul de vrednică pomenire, P.F. Teoctist, a repus în atenția publică această aspirație istorică. Singura personalitate care a răspuns atunci acestei inițiative a fost Președintele României, Emil Constantinescu. Urmăriți duminică, la „Universul Credinței”, un dialog despre istoria edificării Catedralei Mântuirii Neamului cu Preşedintele Emil Constantinescu. - Jurnalist Cristina Andrei
Rubrica „Între Cer şi Pământ”. „Cum se vede Centenarul de la... Cercul Polar? Iată o întrebare la care răspunde episcopul Macarie Drăgoi dintre ghețarii Groenlandei, în căutarea românilor stabiliți în acele ținuturi boreale. Plecată în misiune, în căutarea creștinilor ortodocși din Nordul Europei, echipa TVR a surprins, în premieră, secvențe de viață din cel mai ostil punct al Terrei. Urmăriți duminică, la „Universul Credinței”, un reportaj realizat în Groenlanda de jurnalistul Răzvan Bucuroiu.
La final, urmăriți „Bucuria Credinței” cu Părintele Constantin Necula și Andrei-Victor Dochia. Un interviu filmat pe Platoul Bucegi, lângă Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman.
În fiecare duminică dimineață urmăriți emisiunea „Universul Credinței”, de la ora 7:30, pe TVR1, TVR Moldova, TVR Internațional și online pe TVR+. Prima parte a emisiunii începe la ora 7:30, iar cea de-a doua parte de la 8:30, pe TVR1 și online pe TVR+.
Contact: universul.credintei@tvr.ro; www.facebook.com/universulcredinteitvr
Foto: Mircea Mitrofan