loader
Foto

Galerie foto

„Ora Regelui”, la TVR 1: Emoționantă lecție de istorie la Palatul Elisabeta

În 18 mai 2001, Palatul Elisabeta a redevenit reședința oficială a Familiei Regale. Povestea zbuciumată a unei clădiri simbol - de la reședință princiară, apoi regală, la vilă de protocol în timpul regimului comunist - pe 29 mai, de la 14:30, la TVR1.

 

Ora Regelui

Asemenea oamenilor, clădirile poartă, în lupta lor cu timpul, povara unui destin. Construit în 1936, din fonduri proprii, de către Principesa Elisabeta, prima fiică a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, Palatul de pe Șoseaua Kiseleff păstrează în memorie povestea sa zbuciumată, de la reședință princiară, apoi regală, la vilă de protocol în timpul regimului comunist. În 18 mai 2001, a redevenit reședința oficială a Familiei Regale.

(w882)

De atunci, Palatul Elisabeta este locul din care Casa Majestății Sale își duce mai departe misiunea, prin generația regală de astăzi.

(w882)

Reședința găzduiește de la ceremoniile la cel mai înalt nivel, cu șefi de stat și reprezentanți diplomatici, ori cu invitați din toate domeniile societății românești, pînă la întîlnirile de lucru cu echipele Fundației Regale și ale altor organizații pe care le patronează Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu.

(w882)

(w882)

Spațiile în care se desfășoară aceste activități au fost deschise din vara trecută către publicul larg și, pe lîngă mobilierul, obiectele personale, cărțile sau colecția de artă, în cadrul expoziției regale au putut fi văzute uniformele și docorațiile Regelui Mihai, fotografii istorice, decorațiile reginelor României, iar acum, seria de machete pentru statuia Regelui Mihai  și linia cronologică a portretelor regilor.  Câțiva voluntari inimoși îi îndrumă și de această dată pe vizitatori, într-o emoționantă lecție de istorie. O vom parcurge şi la „Ora Regelui”, sâmbătă, la TVR 1.

­­­­­­­(w882)

În reportajul filmat la Școala Gimnazială nr. 4 din Turnu Măgurele îi vom cunoște pe dascălii datorită cărora copii din familii cu situații financiare dificile au ajuns să dobândească încrederea în forțele proprii, să fie sârguincioși la învățatură și să își recapete zâmbetul.

(w882)

Proiectul social Școală după școală, din Turnu Măgurele, sprijină 60 de copii, iar povestea o vom afla chiar de la unii dintre ei, la „Ora Regelui”, de la 14.30, la TVR 1.

Ultimul secol, colorat de nunți regale fastuoase, ajunse model pentru tineri, a adus, prin actuala pandemie, provocări neînchipuite. Restricțiile generate de ea au făcut ca 7 din 10 cupluri să își anuleze ceremoniile plănuite pentru nuntă. Activitatea furnizorilor de servicii s-a restrâns, dar pentru cei care au căutat să se reinventeze, s-au născut concepte noi. Despre nunți de poveste și despre aspirația către perfecțiune, vedem un reportaj la „Ora Regelui”.

­­­­­­­„Ora Regelui” se vede la TVR 1 - sâmbătă, 29 mai 2021, ora 14.30, iar la TVR Internațional – în aceeaşi zi, de la ora 17.00.

Producător: Lidia Voicu

Realizatori: Diana Ilica, Adelina Dumitrescu

credit­­­­ foto: romaniaregala.ro

17:00 Dong Yi, concubina regelui

(DONG YI-Coreea de Sud, 2010)

Episodul 37

Regia: Lee Byung-hoon, Kim Sang-hyub

Cu: Han Hyo-joo, Ji Jin-hee, Lee So-yeon, Park Ha-sun

* Dramă istorică, inspirată de viaţa lui Sukbin Choi, una dintre consoartele regelui Sukjong, conducătorul dinastiei Joseon între 1674 şi 1720.

Născută într-o familie săracă, Dong Yi se angajează servitoare la palatul regal şi, apreciată pentru isteţimea şi corectitudinea ei, câştigă încrederea familiei regale, mai ales după ce demască o conspiraţie politică extrem de periculoasă. Devenită concubină oficială a regelui Sukjong, implicată în luptele pentru putere de la palat, în conflictele şi concurenţa dintre femeile din viaţa suveranului, Dong Yi se remarcă prin inteligenţa cu care rezolvă situaţiile delicate. Fiul ei, Geum, căruia îi oferă o educaţie aleasă şi foarte strictă, va deveni regele Yeongjo, unul dintre cei mai longevivi conducători ai dinastiei Joseon.

18:15 România face bine

România face bine * prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

Prezintă Irina Luca

* Pasiune

Brașovean de origine, Segiu Olteanu este meteorolog la Stația meteo de la Vârful Omu, ghid montan și monitor de schi. În tot ceea ce face Sergiu pune extrem de multă pasiune. Pasiune pe care o regăsim însă și în fotografiile pe care le realizează practic peste tot pe unde îl poartă pașii. Tot timpul liber pe care îl are el îl transformă în mișcare, pe munte ori în orașul său. Și peste tot este însoțit de telefoanele sale, folosite mai mult ca aparate foto.

* Infașurat în ape

Jeno Szabo, protagonistul celui de al doilea reportaj de astăzi, nu a crezut niciodată în educația formală. Cu toate acestea, a devenit cercetător, iar studiile sale în mediul acvatic s-au concretizat în soluții inteligente și sustenabile pentru apele poluate, terapii cu unde sonore bazate pe neuroplasticitatea creierului și metode de învățare a vorbirii pentru hipo-acuzici.

* Vocea Deltei în Cheia Sol

Ancorat în lacul Razim și puternic legat de folclorul care l-a însoțit încă din copilărie, Alex, solistul trupei ZAGĂN, reușește să jongleze între pasiunea de a construi bărci și dăruirea necondiționată pentru muzică. Elementul comun al celor 2 mari iubiri ale sale este Delta Dunării. Alături de membri trupei, Alex urcă pe portativ Vocea Deltei, o viitoare experiență muzicală îmbrăcată în haină civică, pe care o dorește un semnal de atenționare pentru cei care nesocotesc regulile nescrise ale naturii.

Jurnaliștii ediției: Alexandru Munteanu, Ana Preda

Producător Maria Cristina Ţilică

Premieră

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1