loader
Foto

”Plecarea Vlaşinilor”, cu Emanoil Petruţ, la TVR1 | VIDEO

Seria filmelor româneşti a continuat sâmbătă, 16 iulie, de la ora 21.00, la TVR1 cu drama istorică „Plecarea Vlaşinilor”.

 

Drama istorică „Plecarea Vlaşinilor” (România, 1982), în regia lui Mircea Drăgan, ecranizare a romanului omonim scris de Ioana Postelnicu, surprinde un moment dramatic, petrecut la sfârşitul secolului al XVIII-lea, în Transilvania guvernată de habsburgi. Printr-un ordin al împărătesei Maria Tereza, optsprezece munţi transilvani sunt trecuţi în stăpânirea austro-ungară, iar obştea satului este desfiinţată.

Comunitatea Vlaşinilor (valahi liberi, păstori ardeleni din tată în fiu, care-şi creşteau oile pe acele păşuni de sute şi sute de ani) se trezeşte deposedată de drepturile ei seculare. Revoltaţi, Vlaşinii hotărăsc o strămutare temporară în Ţara Românească. Alexe, şeful comunităţii este luat prizonier. Trecerea turmelor şi a oamenilor peste graniţă este urmată de o luptă aprigă pentru anularea edictului imperial. La tribunal, Alexe declară că Vlaşinii se vor întoarce la casele lor numai după recunoaşterea „cu scris şi cu tribunal” a drepturilor lor strămoşeşti.

„Din epopee pastorală, cum numesc autorii simfonia Vlaşinilor desfăşurată pe ecran în ample panoramice asupra oamenilor şi locurilor, filmate cu fior şi talent de opera­torul lon Marinescu — filmul devine o pagină vie din istoria unui neam a cărui tărie de spi­rit, înţelepciune, curaj s-au dovedit în cele mai grele împrejurări”, scria Alice Mănoiu în revista Cinema, la lansarea filmului.

Filmul în regia lui Mircea Drăgan se vede la TVR 1 sâmbătă, 16 iulie, de la ora 21.00. În rolurile principale îi vom regăsi pe Emanoil Petruţ, Florina Luican, Ioana Drăgan, Silviu Stănculescu.

0:25 Tu votezi România!

Dezbatere electorală alegeri prezidenţiale-Tur II

Moderatori: Ramona Avramescu şi Marian Voicu

Coordonator Smaranda Vornicu

(Reluare)

1:55 Vorbeste corect!

(Reluare)
 
Oamenii și legea: Partajul succesorial, la notar sau în instanță?

Care sunt persoanele care pot cere partajul, care este obiectul acestuia şi cum se poate realiza? În ce situaţie se poate dezbate moştenirea la ...

Conservarea identității lipovenești: Poisul, arta și memoria colectivă | VIDEO

Comunitatea lipovenească, cu o istorie bogată și o identitate distinctă, păstrează cu sfințenie elemente tradiționale ce definesc portul și ...

Procesul civil - dreptul la apărare

Procesul civil - dreptul la apărare

publicat: luni, 12 mai 2025

Cum se desfăşoară un proces civil? Care sunt principalele probe folosite într-un proces? Cât de important este rolul activ al judecătorului? ...

 

#tvr1