loader

Pogorârea Sfântului Duh şi Sfânta Treime

Duminică, 4 iunie, la „Universul credinţei” vorbim despre întemeierea Bisericii, dar şi despre sărbătorile ce au loc, zilele acestea, de Rusalii.

 

Universul credinţei

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Este Duminica Rusaliilor, duminica Pogorârii Sfântului Duh.

„Universul credinţei” v-a pregătit o serie de materiale cu şi despre această Sfântă sărbătoare.

File de jurnal

Subiectele acestei rubrici pentru ediţia din această săptămână sunt:

Lexicon despre Rusalii

Simpozion la Mănăstirea Dervent - Rezistenţa BOR în comunism

Simpozionul internațional la Oslo: „Chipuri de mărturisitori în temnițele comuniste. Sudoare, sânge, chinuri, cununi mucenicești.

Evocare - Părintele Iustin Pârvu la Mănăstirea Galeşu

Lansare de carte - Spre Răsărit, cu Alexandru. Autor Luiza Barcan

Sinaxar - Sfânta Treime

Sfânta Treime reprezintă dogma de bază a creştinătăţii. Învăţătura despre Dumnezeu cel Unic în fiinţă, dar întreit în persoane îşi are temeiul în Sfânta Scriptură. A fost fixată în scris la Sinoadele ecumenice de la Niceea şi Constantinopol, din anii 325 şi 381.

(w882) Sf Treime

În continuare, vorbim despre Pogorârea Duhului Sfânt.

Evanghelia de la Ioan, citită în biserici, ne prezintă minunea prin care, la cincizeci de zile de la Învierea Domnului, Duhul Sfânt s-a pogorât, în chip de limbi de foc, asupra Sfinţilor Apostoli, revărsând în ei „o putere nouă, necunoscută lumii, o putere care a făcut din pescarii simpli şi fricoşi de până atunci” - aşa cum ne spune Părintele Sofian Boghiu în predica rostită la această sărbătoare - a făcut aşadar, „cei mai devotaţi Apostoli şi cei mai neînfricaţi misionari, cum n-a mai avut lumea niciodată”.

(w882) Pogorarea

Aceştia au izbutit să resădească în inimile oamenilor cea mai curată şi cea mai luminoasă învăţătură - Evanghelia dragostei şi a păcii - şi să producă, cu cele mai simple mijloace, cea mai mare revoluţie morală şi religioasă, cunoscută în istoria lumii prin răspândirea creştinismului.

***

Despre atentatele împotriva creştinilor copţi din Egipt

Una dintre minorităţile religioase care a avut cel mai mult de suferit de pe urma conflictului din Orentul Mijlociu este minoritatea copta care constituie circa 10 procente din populaţia Egiptului.

Din anul 2011 până în prezent, asupra Bisericii Copte au fost comise numerose agresiuni din partea organizaţiilor islamiste radicale: incendieri de lăcaşuri, jafuri, crime. În faţa acestora, statul egiptean s-a dovedit a fi neputincios. Mai multe amănunte despre situaţia actuală a Bisericii Copte, aflaţi dintr-un documentar realizat de Corneliu Vlad Matache.

(w882) Egipt

Dialogurile dimineţii

Răzvan Bucuroiu vorbeşte despre martirii din temniţele comuniste cu Radu Pred, preşedinte IICCMER, şi Adrian Nicolae Petcu, istoric şi cercetător CNSAS.

Între cer şi pământ

Portret Monahia Siluana Vlad, stareţa Mănăstirii Sfântul Siluan Athonitul şi coordonatoarea Centrului de Formare şi Consiliere Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din Iaşi. Material realizat de Paula Tăbîrcă.

***

Jurnalişti: Răzvan Bucuroiu, Rafael Udrişte, Andrei Victor Dochia, Corneliu-Vlad Matache, Ciprian Dumea, Paula Tăbîrcă, Cristina Ionescu, Anna de Hillerin, Adrian Bodonea Florea, Ion Lucian Ciucu

Coordonator: Paula Tăbîrcă. Producător: Cristina Andrei

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

16:50 Prinţesa Ja-Myung

(PRINCESS JA-MYUNG-Coreea de Sud, 2009)

Episodul 22

Regia Lee Myung-woo

Cu: Jung Ryeo-won, Park Min-young, Jung Kyung-ho

* Dramă istorică. Povestea, inspirată de o veche legendă populară coreeană, a două surori vitrege care au marcat existenţa regatului Nakrang, în urmă cu aproape 2.000 de ani. Prinţesele Ja-myung şi Ra-hee s-au născut în aceeaşi zi, din acelaşi tată, dar din mame diferite. Un oracol avertizează că una dintre ele va deveni salvatoarea naţiunii, iar cealaltă va duce la distrugerea ei. Pentru a evita această nenorocire, se hotărăşte uciderea celor două prinţese. Dar folosindu-se de puterea ei, Wang Ja-shil, cea de-a doua soţie a regelui, reuşeşte s-o salveze pe fiica ei Ra-hee şi încearcă s-o asasineze pe Ja-myung. Aceasta scapă însă în mod miraculos, fiind găsită şi crescută de o trupă de circ. Peste ani, descoperindu-şi adevărata identitate, Ja-myung se întoarce în Nakrang şi îşi construieşte propriul destin, întâi ca preoteasă a templului, apoi ca războinică şi vajnică apărătoare a patriei sale. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

18:15 România face bine

România face bine * prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

* Botiza, muzeul viu

“România face bine” și asta se vede și într-o comună din Maramureșul istoric. La Botiza, satul renumit pentru covoarele de lână, colorate cu pigmenți vegetali, o famile de germani restaurează case vechi de peste 200 de ani; tinerii maramureșeni poartă cu mândrie hainele tradiționale, iar un costum popular autentic ajunge să coste 5000 de euro. Comuna a atras fonduri europene, astfel că nu mai există strada fără asfalt, apă și canalizare.

*Colecționarul din Apuseni

Un patriot care vrea sa salveze bucatica lui de tara-asa este cunoscut Emilian Achim in Tara Motilor. A colindat si inca mai colinda satele in costum popular, in cautarea unor obiecte care asteapta sa fie ferite de distrugere sau de uitare in vreun pod.

*Creativitate și eleganță

Radu si Alin Iorgoni sunt doi fraţi..pălărieri. Ei au moștenit răbdarea și pasiunea pentru lucrul bine făcut de la bunica lor. În copilărie au primit cadou o mașină de cusut de jucărie, transmisă din generație în generație. Nu au crezut initial că pot face din pasiunea lor o meserie: Radu a absolvit medicina dentară, iar Alin a lucrat în vânzări. Până la prima pălărie pe care au creat-o: o pălărie de fetru adevărat. Iar de atunci, sute de pălării unicat le poartă numele.

Producător Maria Cristina Ţilică

 
Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

Gala Celebrităților: emoție, excelență și aplauze pe scena FITS – la TVR 1

Cea de-a 32-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a adus în prim-plan personalităţi marcante ale culturii internaţionale. ...

 

#tvr1