loader
Foto

Despre nădejde şi mucenicie, duminică, la Universul credinţei

Duminică, 22 februarie, de la ora 7:30, pe TVR 1, călătorim în Spania, la Aranjuez, pentru a ne închina moaştelor Sfântului Mucenic Teodor Stratilat şi  facem cunoştinţă cu britanicul care a înfiinţat în România o Casă a Speranţei.

 

Universul credinţei


Ediția este disponibilă online pe TVR+
.

Sub un alt cer

Sfântul Simeon Metafrast începea viaţa şi pătimirile Sfântului Teodor Stratilat cu aceste cuvinte: “Precum lumina soarelui veseleşte ochii celor ce-l privesc, tot astfel cuvîntul despre mucenici străluceşte în minţile celor ce-l ascultă. Precum cerul se împodobeşte cu stelele, tot astfel şi Biserica lui Dumnezeu, cu sfinţii mucenici. Precum florile împodobesc cîmpul, tot astfel şi mucenicii Biserica. Pomenirea mucenicilor este iertare de datorii, doctorie pentru boli, mîngîiere celor necăjiţi, izbăvire celor ce pătimesc de duhuri necurate şi sănătate iubitorilor de mucenici.”

Vrednicul ostaş al lui Hristos, Sfântul Mucenic Teodor Stratilat a trăit pe vremea împăratului Liciniu (307-324) şi se trăgea după neam din Evhaita. Prăznuirea lui se face la data de 8 februarie, iar pomenirea aducerii moaștelor lui la Evhaita se face pe 8 iunie.

(w882)

De praznicul Sfântului Mucenic Teodor Stratilat, la parohia românească din Aranjuez, în inima Spaniei, lânga Madrid, a avut loc un eveniment remarcabil în viaţa comunităţii.

După liturghia săvârşită de parohul Sorin Bota, alături de fratele său venit din România, preotul Vasile Bota, s-au sfinţit icoana şi racla care va adăposti părticele din sfintele moaşte ale martirului, dăruite de laicatul ortodox locaşului din Aranjuez.

(w882)

Oamenii s-au închinat şi l-au primit cu evlavie pe sfântul în mijlocul lor. De aici înainte vor fi împreuna, la bine şi la rău. Românii îşi refac ţara încet, simbolic, în afara graniţelor ei fireşti.

Casa Speranţei

Un englez vine în România. Atunci când vede un tânăr în chinurile morţii din cauza cancerului rămâne cu gândul la ţara în care oamenii se sting fără îngrijiri paliative. Se întâmpla în anul 1975. Se întoarce în România după Revoluţie şi deschide Hospice Casa Speranţei.

(w882)

Hospice Casa Speranţei este o organizaţie de caritate, neguvernamentală, înfiinţată la Braşov din initiaţiva britanicului Graham Perolls, cu scopul introducerii şi dezvoltării serviciilor specializate de îngrijire pentru bolnavii incurabili în stadii avansate. Este prima şi cea mai mare unitate de acest fel din România şi centru de excelenţă pentru Europa de Est, în domeniul îngrijirii paliative.

(w882)

Puteţi urmări la Universul credinţei, în cadrul ediţiei de duminică, 22 februarie, un interviu cu Graham Perolls, britanicul care a înfiinţat această organizaţie.

 

 

15:00 Opre Roma

* Emisiune cu şi despre comunitatea romă

Aceasta editie este despre una dintre cele mai importante zile pentru etnia roma.

Sarbatorita inca din 1971, cand a fost propusa la primul Congres International al romilor, care a avut loc la Londra, in Marea Britanie, Ziua Internationala a Romilor, din intreaga lume, este marcata la inceputul lunii aprilie prin evenimente culturale, sau cu prezenta activistilor romi in piete publice, spectacole de teatru, cu arborarea steagului romilor si imnul Gelem gelem.

Denumita si „Sarbatoarea etniei romilor din Romania”, a fost legiferata in anul 2006, in urma adoptării de către Parlamentul României, prin Legea nr. 66/2006.

Cu aceasta ocazie, s-au desfasurat, timp de mai multe zile, diferite evenimente : spectacol in Piata Sebastian organizat de Partida Romilor, targ de mestesuguri la Muzeul Taranului Roman, concert de muzica clasica la Teatrul Elisabeta​, si inaugurarea Piațetei Nicolae Gheorghe, in cinstea celui mai mare ganditor rom.

La interviul editiei, va fi alaturi de noi Mihai Neacsu, directorul Centrului National de Cultura a Romilor-Romano Kher. Vom povesti despre proiectele acestei institutii si rolul pe care il joaca in promovarea identitatii culturale a etniei romilor.

​Producători: Oana Cârligel Crețulescu, Anamaria Tecuceanu Bobe

15:55 EURO polis

*Emisiune despre comunitățile etnice din România

Minoritati din jud. Valcea
Minoritati dobrogene in muzeul de etnografie, Tulcea

Participă: Angela Tomaselli-artist plastic
Florin Epure-istoric
Gilda Mologhianu-fiica Ervant Nicogosian
Alexandru Chiselef-muzeograf

Producător Nicoleta Epure

 
„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

„M-am făcut actriță ca să scap de plictiseală”! Cerasela Iosifescu e invitata Marinei Constantinescu la „Nocturne”

Dezarmant de sinceră. Şi talentată. Şi rebelă. Actriţa Teatrului Nottara, Cerasela Iosifescu, vine la „Noctune”, pe TVR 1. Despre iubiri pe ...

 

#tvr1