loader

Povestiri și amintiri cu căței in familia Vornicu

Copiii din familiile Gianetti și Vornicu au crescut dintotdeauna având alături unul sau mai mulți câini.  Câini de vânătoare, câine de pază, câini de apartament. De îndată ce vreunul dintre noi devine suficient de responsabil pentru a avea grijă de un prieten patruped, începe o relație care durează o viață întreagă.

 

Smaranda Vornicu-Shalit
De la A la... infinit

Un text de Smaranda Vornicu

Nu îmi pot imagina viața față un cățel alături.  Pentru mine și pentru fratele meu, la început a fost Nora, un teckel auriu cu un aer puțin înțepat, de doamnă mioapă .  A ajuns la noi într-o noapte, când tata a adus-o în camera noastră. Până dimineață, eram inseparabili.  S-au dovedit inutile toate protestele mamei și bunicii. Nora s-a remarcat  prin faptul că reușit să mănânce (nu uitați că era vorba de un teckel!) o pulpă de porc friptă de vreun kilogram și jumătate.

A urmat Polux, numit astfel nu după eroul mitologiei grecești, ci după un personaj de desen animat franțuzesc.  Polux era corcitura perfectă, fruct al iubirii sincere dintre cățelușa caniș, cu pedigree impecabil, a doamnei Matei Alexandru și un câine ciobănesc din Delta Dunării.  În fapt, arăta ca un fel de grifon și se comporta ca un mic monstru.  A fost imposibil să îl deprindem cu igiena elementară pentru un câine de apartament, iar alimentele lui preferate erau batistele și cordoanele de piele.  Cu toate că era perfect ca și câine de sanie, în final, până și noi, copiii, am fost de acord că locul lui e mai degrabă în Anghelestii Vrancei decât în București.

Ness, bracul german - un câine superb, foarte inteligent, cu un destin trist. Cu toate că avea vaccinurile la zi, a făcut jigodie.  Mama l-a îngrijit zi și noapte, până când l-a pus pe picioare.  A rămas cu câteva sechele fizice și cu o dorință extremă de evadare.  Într-o bună zi, a dispărut pur și simplu. Sper să fi cunoscut o soartă pașnică, între oameni iubitori.

Gipsy, cel din urmă cățel al copilăriei mele, era tot teckel.  A trăit mult și bine. Locul ei era pe fotoliul tapițat cu catifea verde al bunicii, sub o pătură cadrilată.  Gipsy a fost unul dintre cei mai expresivi câini pe care i-am văzut vreodată.  Sunt sigură că știa să râdă și avea grijă să ne transmită faptul că era supărată pe noi din diferite motive.  Pur și simplu, ne întorcea spatele!

Ultimul cadou pe care l-am primit de la tata a fost tot un cățel. Un cocker alb cu auriu, pe nume Spotty. Spotty a fost și primul câine al fiului meu.  Cum să v-o descriu mai bine? Un apetit nestăvilit pentru tot ce putea fi ros sau folosit pe post de jucărie.  Și-a croit drum  - cu dinții  - prin trei volume din „Razboi și pace”, o haină de blană și nenumărați pantofi.  A reușit să inunde apartamentul, trăgând dușul peste marginea căzii de baie.  A sustras - acționând în deplină complicitate cu copilașul meu de un an, aflat încă în țarc - o duzină de ouă de Paște, pe care le-a  înghițit cu tot cu coajă fără să pățească mai nimic.   A păzit cu ferocitate căruciorul în care se află același bebe, intrând în conflict cu dulăi mai mari decât ea.  A conviețuit pașnic cu Gipsy, unite fiind de adorația completă față de puiul meu de om, Tudor.

De vreo două decenii încoace, trei generații de schnauzeri uriași s-au succedat în familia noastră.  Tara, plecată prea repede din cauza unei boli severe, Jay și bătrână noastră Alfa, care tocmai a împlinit 15 ani.  Să trăiască! E cel mai bun câine din lume.  Blândă, în ciudă aparenței fioroase, dragastoasa nevoie mare, jucăușă în tinerețe și înțeleaptă la vârste mai avansate.  O iubim și ne iubește, o răsfățam și ne răsfață.  Nu vreau să îmi închipui cum va arăta viață noastră după Alfa.  Însă un lucru știu sigur: un cățel va fi întotdeauna aici, cu noi. Iar mulți alții, în amintirile noastre cele mai frumoase.

7:00 Weekend matinal

*Ştiri*Sport

Prezintă Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Stirile săptămânii, infotrafic, meteo, sport

DISCUTIE IONEL IVANICA, pilot, organizator CRESTEM PILOTI

„Creştem Piloţi!” este cel mai nou eveniment de educaţie rutieră şi promovare a motorsportului românesc dedicat copiilor şi adulţilor, din nevoia de a conștientiza și mai mult pericolele din trafic și penru a atrage tinerii și spre alte activități. Echipe din motorsport, volutari și specialiști vor promova educaţia rutieră şi civică în rândul copiilor, adolescenţilor şi adulţilor, vor prezenta cariera de pilot profesionist în motorsportul românesc şi vor promova campionatele naţionale.
Mai mult decât atât, participanţii vor avea ocazia să înveţe cum trebuie să reacţioneze în caz de incendiu/calamitate-tehnici de manipulare a echipamentelor de primă intervenţie (stingătoare) şi modul de comunicare/adresare în cazul unui apel la 112-sau în situaţii în care se impune acordarea de prim ajutor.

ZOOM TITI AUR, expert în conducere defensivă

„Regula fermoarului” a fost inclusă în Codul rutier, potrivit unei inițiative legislative care a trecut de una dintre cele două Camere ale Parlamentului. Respectarea acestei proceduri ar urma să contribuie la fluidizarea traficului, potrivit inițiatorilor.
Regula presupune accesul alternativ pe o bandă blocată și este deja aplicată în mai multe țări.

DISCUȚIE DORIN IONIȚĂ, organizator Festivalul „Vara Magică”

Festivalul este deja la 14-a ediție și este unul de referință printe evenimentele de gen din Europa. Vor fi 8 seri de concerte memorabile, in care vor fi prezentate capodopere din muzica clasică. „Vara magică” a adunat, de la prima ediție și până în acest an Dpeste o sută de concerte, de calitatea cărora s-au bucurat mai mult de 100.000 de spectatori, sute de mii de ascultători ai programelor radio și telespectatori care au urmărit transmisiunile în direct și înregistrările acestor clipe de înaltă ținută artistică.

DISCUŢIE CLAUDIU MIU-fondator Asociația Climb Again și Antrenor Coordonator Lotul Național de Paraclimbing și COSMIN CANDOI-Campion Mondial la Paraclimbing

Lotul Național de Paraclimbing al României coordonat de Asociația Climb Again a scris o nouă pagină de istorie în sportul adaptat, participând în număr foarte mare-11 sportivi-la prestigioasa Cupă Mondială de la Innsbruck, Austria. Competiția, desfășurată între 23 și 24 iunie, a reunit cei mai buni atleți paralimpici din lume și a reprezentat una dintre cele mai importante etape ale circuitului International Federation of Sport Climbing.

Pentru sportivii cu dizabilități, Cupa Mondială de la Innsbruck nu este doar o competiție, ci o scenă de recunoaștere și validare. Participarea și medaliile obținute aduc nu doar bucurie, ci și vizibilitate, încredere și un pas important spre obiectivul final: calificarea la Jocurile Paralimpice.

DISCUŢIE FLORIN ROMAȘCU, coordonator proiect Acamedia Ambasadorii Muzicii

Magicianul Robert Tudor și Orchestra Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti” sunt protagoniștii spectacolului Academia Ambasadorii Muzicii, o producție a Teatrului Muzical Ambasadorii, care va avea loc duminică, 29 iunie, ora 17:00, la Ateneul Român.
Academia Ambasadorii Muzicii este un eveniment special în care se îmbină muzica simfonică, magia și talentul tinerilor artiști, sub coordonarea muzicianului Florin-C. Romașcu, un promotor al proiectelor educaționale și culturale dedicate tinerilor.

Percutionist de exceptie, Florin Romascu a facut parte din trupa SISTEM, o adevarata “success story” pe piata muzicala din România. Pasiunea pentru tobe l-a dus pentru multa vreme in Africa, apoi in Egipt unde a studiat ritmurile arabe, in India si in Japonia.
Florin Romascu este specializat in coaching prin tobe. In spatele muzicianului se afla un psiholog rafinat a carui experienta de globe-trotter muzical.

DISCUȚIE STEFAN von KORCH, tenor

Stefan este solist-gazdă şi coordonator artistic al seriei de concerte Musical Extrvaganza-o iniţiativă a sa ce oferă experienţe revigorante şi inedite iubitorilor de muzică cultă şi aduce soliştii de opera, operetă şi muzica clasică în general mai aproape de public şi de cei care vor să îi descopere frumuseţea, în ambiente primitoare, de un rafinament cald.​

DISCUŢIE ADINA CHINA-BIRTA psiholog şi psihoterapeut

Sesiunile de grup sunt la fel de utile ca întâlnirile fata în faţă cu terapeutul. Adina organizează, marti, pe 1 iulie, în cel mai nou hub de psihoterapie asistată de VR, un grup de suport pentru stres şi burnout în care cei selectati pot discuta deschis, fără judecată şi fără ruşine, despre epuizare şi cum să îţi aduci mintea şi cordpui înapoi de pe marginea prăpastiei.

DISCUȚIE LAURENTIU RUSESCU, regizor, coordonator proiect „Prețul vieții”-IN CURS DE CONFIRMARE

Prețul Vieții” este primul proiect autohton de teatru dedicat persoanelor cu dizabilități motorii. Principalul obiectiv al proiectului este promovarea incluziunii sociale și accesibilității în artele teatrale, iar producția unui spectacol din distribuția căruia vor face parte 4 actori neprofesioniști cu dizabilități motorii reprezintă o premieră în România. În paralel cu realizarea unui produs artistic care implică această distribuție mixtă, în lunile mai și iunie ale acestui an, un specialist din cadrul echipei de proiect, alături de un arhitect, vor efectua o serie de evaluări și studii pentru accesibilizarea mai multor teatre din diverse orașe din România, precum Cluj-Napoca, Oradea, Satu-Mare sau Ploiești. Astfel, proiectul își propune să contribuie direct la catalizarea transformării teatrelor în spații mai accesibile și adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități motorii.
​LIVE CARMEN RUSU-Târg de Sf Apostoli Petru şi Pavel la Muzeul Ţăranului Român.

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directă

10:00 Vreau sa fiu sănătos!

Prezinta Izabela Marinescu

* Emisiunea isi propune teme din mai multe zone medicale sau zone tangente
sănătății, prezentate și dezbătute într-un stil cât mai agreabil și pe înțelesul
tuturor.

Bronzatul artificial

Melanomul

Riscurile consumului de alcool de la varste fragede

Operatiile pentru reducerea dioptriilor

Borelioza

Producător Beatrice Cioba

 
Politicile guvernamentale și buzunarul românilor

Politicile guvernamentale și buzunarul românilor

publicat: vineri, 27 iunie 2025

Sâmbătă, 28 iunie, de la ora 14:30 Narcis POPESCU îi are ca invitați pe domnii Dragoș HURU, profesor de economie Academia de Studii Economice ...

Iran și Israel – 46 de ani de disensiuni. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre vehiculatele acţiuni ale Statului român în favoarea refugiaţilor ucraineni şi evrei, precum şi despre presupusele ...

TVR aduce magia televiziunii de altădată la Festivalul NOSTALGIA 2025

· Câştigă invitaţii la festival prin concursul organizat de TVR şi NOSTALGIA 2025 · Trăieşte experienţe unice la Cinema TVR Retro, Studioul TVR ...

 

#tvr1