loader
Foto

Galerie foto

Premieră TVR 1: „Rusia contra Rusia”, un documentar francez din 2021

Regimul pretinde că agenţi străini sporesc rusofobia occidentală. Disidenţi din interiorul şi din afara ţării susţin că regimul preşedintelui Putin este o cleptocraţie. Documentarul „Rusia contra Rusia” se vede la TVR 1, joi, 26 mai, de la ora 22.00.

 

La 20 de ani de la venirea preşedintelui Putin la putere, Rusia este puternic divizată. Generaţia tânără se opune tot mai mult oprimării fără precedent exercitate de regim, la rându-i susţinut de cei mai în vârstă.

Dreptul de a demonstra a fost restricţionat prin legi aprobate tocmai pentru a justifica şi legitima represiunea opoziţiei; peste doisprezece membri ai opoziţiei au fost otrăviţi, Alexei Navalnîi fiind doar un nume dintr-o listă care continuă să adauge altele noi.

(w882)

Regimul pretinde că agenţi străini sporesc rusofobia occidentală, ajutaţi de Navalnîi, susţinătorii săi, ONG-uri, jurnalişti. De cealaltă parte, Navalnîi, precum şi disidenţi din interiorul şi din afara ţării, printre ei şi Vladimir Kara-Murza, susţin că regimul preşedintelui Putin este o cleptocraţie. O poveste despre „Rusia contra Rusia” - Russia vs. Russia, Franţa, 2021, vedem în documetarul realizat de Stéphane Bentura. Filmul se difuzează în premieră la TVR 1 joi, 26 mai, de la ora 22.00.

(w882)

(w882)

„Înţelegerea situaţiei din Rusia de către lumea din vest se datorează cumva ştirilor despre Alexei Navalnîi. De altfel, povestea lui constituie firul narativ al acestui documentar. Cu toate acestea, în timpul filmărilor, povestea lui a fost o cale deschisă către personaje ca Olga, Egor şi alţii. Vedem povestea lui Navalnîi şi postările sale în social media din perspectiva omului obişnuit din Rusia, filmând cumva peste umărul lui. Acest lucru mi-a permis să ajung dincolo de ecran şi să am acces la mindset-ul acestei alte Rusii. Rusia pe care media oficială ori o ignoră, ori o discreditează. Această Rusie este dezvăluită de personajele mele, prin tăcerile lor entuziaste sau pline de îngrijorare, prin riscurile şi dificultăţile cărora le fac faţă”, spune Stéphane Bentura, realizatorul documentarului, care a fost jurnalist corespondent în Moscova pentru AFP, din 1989 până în 1994, în timpul destrămării Uniunii Sovietice şi renaşterii Rusiei.

(w882)

Din 2010, Stéphane Bentura a realizat numeroase documentare pentru ARTE, televiziunile grupului France Télévision şi alţi difuzori, cu subiecte de istorie, politică sau teme sociale.

22:00 Dosar România

* DINCOLO DE AURUL APUSENILOR

Exploatarea aurului în Apuseni este astăzi amintire. Se spune că 1% din aurul lumii a fost scos din măruntaiele acestor munți, dar prețul plătit a fost pe măsură. Ultimii 30 de ani au fost cei mai agitați. În patrulaterul aurifer Zlatna-Brad-Abrud-Roșia Montană, mineritul aurifer de subteran a fost îngropat și apoi inundat.

Acolo au pierit mulți mineri sub tone de rocă, dar au mai murit și la suprafață, cu praf în plămâni, bolnavi de silicoză, cerând mai mult aer.

Mineritul aurifer a fost închis definitiv, la începutul anilor 2000.

Absorbiți de interminabilul scandal de la Roșia Montană, puțini români au auzit de proiectul minier de la Rovina, o localitate din județul Hunedoara, aflată la numai câțiva kilometri de municipiul Brad. Acest proiect minier seamănă izbitor cu eșuatul proiect minier de la Roșia Montană prin dimensiunile sale și potențiala durata pe 30 de ani. La fel ca la Roşia Montană, exisă susţinători dar şi opozanţi ai proiectului minier.

Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

23:45 Punctul critic (R)

Producator Florenţa Dăscălescu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

(Reluare)
 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1