Prin lumea magică și misterioasă a circului românesc, la „Adevăruri despre trecut”
vineri, 04 iunie 2021
„Despre magie, animale și alte povești fantastice” - în noul episod „Adevăruri despre trecut”.  Diana Deleanu, realizator, ne-a dat întâlnire la TVR 1, duminică, 6 iunie, de la 15.30. | VIDEO

Relatări şi interviuri excepţionale vor reconstitui lumea circului românesc din ultimii 40 de ani.

„Se mai poate întreba cineva de ce Picasso a pictat arlechini şi clovni? De ce Jean Cocteau a scris despre vraja arenei, de ce Ion Luca Caragiale a publicat o interesantă cronică de circ sau de ce Victor Eftimiu se lăsa atras de oamenii de sub cupolă? Dincolo de sclipirea arenei, exista o lume pe cât de interesantă, pe atât de necunoscută, căci numerele care se succed ascund în spate zeci, sute, mii de ore de trudă: cu ezitări, cu fireşti căutări. Ore de efort, de antrenament continuu.

Cineva spunea că în circ există momente în care nu se poate greşi decât o singură dată. Avea dreptate, nu? Totul înseamnă risc! Dar, viaţa de circ este fascinantă!”, e de părere magicianul Leonard Iosefini, celebrul iluzionist invitat alături de alte câteva nume sonore, într-un nou episod „Adevăruri despre trecut”, să recompună, din amintiri şi poveşti, lumea circului românesc din ultimii 40 de ani.   ​

(w640)

Circul a străbătut anii grei ai existenţei sale exprimându-şi măiestria pe estrade improvizate, sub cupole de pânză expuse intemperiilor provocatoare de felurite dezastre, soldate cu panică şi uneori cu victime. Dar un lucru e clar: acest gen de spectacol, de la formele sale timpurii până la cele sofisticate din zilele noastre, n-a dus niciodată lipsă de public amator de giumbuşlucuri. Căci, aşa cum scria un reporter în anul 1932, oraşul fără circ e unul trist, întunecat, „ca o viaţă fără copilărie“.

(w640)

La început de iunie, când sărbătorim copiii şi copilăria, în seria documentară „Adevăruri despre trecut”, Diana Deleanu, realizator, ne propune un episod special, cu povești, relatări și interviuri excepționale ce vor readuce în lumina reflectoarelor lumea magică și misterioasă a circului românesc din ultimii 40 de ani. Îl putem vedea în premieră la TVR 1 duminică, 6 iunie, de la ora 15.30.

„Într-o lume gri şi plină de frustrări, circul oferea culoarea şi oportunităţi”

(w500)

„E o poveste complicată comunismul, mai ales la circ. Într-o lume gri şi plină de frustrări, circul oferea culoarea şi oportunităţi. Acrobaţii erau printre puţinii care aveau şansa de a călători şi de a lucra în Occident. Era paşaportul românilor către Vest şi un mare avantaj din acest punct de vedere, pentru că foarte mulţi sportivi de performanţă veneau la circ ca să plece în străinătate. Dar, la Circ, mai mult decât oriunde, riscul pândea la orice reprezentaţie”, adaugă regizorul Ion Cărmăzan. „Niciodată nu am înţeles (înainte de a fi în arenă), când mama îmi spunea: un artist de circ ştie când intră în arenă, dar nu se ştie cum iese de acolo”, povesteşte Ewelyn Marinof, artist de circ, care cunoaşte scena de la o vârstă fragedă:

(w640)

„Şi eu, dar şi mama mea, Rodica Marinof, am debutat la 5 ani. Ea, la Turnu Severin, eu, în Elveţia, iar fetiţa mea, tot la 5 ani, în Germania. Îmi aduc aminte de 1981, eram la un circ din Elveţia împreună cu părinţii mei. Am auzit că se dădeau bani şi i-am spus mamei că vreau să intru în spectacol. Se uită la mine şi zice: cu ce să intri? Nu ai nimic pregătit! Mi-au făcut un cerculeţ mic, am intrat cu picioruşele pe o parte, am făcut sfoara, apoi, la final, mi-au dat un pahar cu apă pe cap, coboram până jos şi mă ridicam. Cu asta am câştigat eu primii bani, la 5 ani. Până la 7 ani am trăit cu ei. Îi vedeam în manej cum lucrează, mă duceam la spectacole, îi aplaudam, îmi doream să fiu ca ei. Mi-a fost foarte greu. Am învăţat să trăiesc pe cont propriu, de la o vârstă destul de fragedă, să mă descurc singură. Ca să devii cel mai bun trebuie să-ţi placă, nu trebuie să te ducă mama cu forţa, trebuie să simţi tu şi atunci devii cel mai bun”.

(w640)

Circul de Stat este rezultatul conceptului de culturalizare a cartierelor muncitoreşti şi de creare a unor spaţii recreative pentru mase, concept promovat de regimul comunist din România. În 1954 lua fiinţă Circul de Stat, sub influenţa culturii sovietice, care a ridicat spectacolul de circ la nivel de artă, ca şi în cazul baletului şi al operei. Riscul, pericolele, dar şi glamour-ul artiştilor de circ făceau săli pline.​

(w640)

„Spectacolele circului însemnau public, însemnau lume, iar în perioada comunistă regimul încerca să ridice nivelul cultural al poporului, să transforme clasa muncitoare venită în mare parte de la ţară într-o populaţie semi educată, care să înţeleagă şi să contribuie financiar la realizarea planul de încasări al Circului de Stat. Mai apropiat de ceea ce se întâmpla în lumea circului a fost Gheorghe Gheorghiu Dej, cel în perioada căruia s-a fondat Circul de Stat din Bucureşti. Şi în perioada căruia a fost construită clădirea în care funcţionează circul”, povesteşte consultantul de specialitate al emisiunii, Lavinia Betea.

(w640)

În urma unui număr de iluzionism pe scenă, în care a solicitat-o drept ajutor chiar pe Elena Ceauşescu, la cererea expresă a acesteia, maestrul Iosefini, un personaj considerat incomod ca mai toţi marii artişti, a fost demis de la conducerea Circului de Stat. Neimpresionat, Aurel Iosefini i-a cerut reîncadrarea sa pe post lui Dej, care nu a ezitat, ba chiar i-a transmis şi un mesaj Lenuţei Ceauşescu. Aceasta şi alte istorii despre circ, mai vesele sau mai triste, aflăm duminică, 6 iunie, la „Adevăruri despre trecut” din lumea acrobaţilor zburători şi a animalelor dresate.

(w640)

„În anii ’80, când se introdusese programul de autofinanţare pentru toate instituţiile cultural-artistice, se spune că, în mare parte, planul unora era făcut mutând depăşirile făcute de Circul de Stat”, precizează Lavinia Betea. Atât de mare era succesul spectacolelor susţinute de artiştii circului.

(w640)

„În timpul unui spectacol, dresoarea Lidia Jigla a fost sfâşiată de leul cu care lucra în arenă”

Aşa titrau ziarele timpului. „Presa nu cultiva senzaţionalul, aşa că s-au născut multe legende” (Lavinia Betea)... Faptele din ştirea zguduitoare ne sunt explicate de Leonard Iosefini: „Dresura nu e aşa, o chestie uşoară… Sunt animale sălbatice, e foarte greu. Ursul e cel mai periculos, mai periculos decât leul. Leul se uită la tine, ştii când te atacă, îl simţi, ursul - niciodată.

(w640)

Lumea gândeşte că leul doreşte răul stăpânului. Leul nu te mănâncă pentru că îi e foame. Aceasta dresoare a avut neşansa… Erau două postamente: unul - în stânga, unul - în dreapta, între ele era o bară învelită cu sfoară. Ea se întindea pe spate, pe această bară. Avea o bucată de carne în gură. Leul trecea, lua carnea din gură şi mergea mai departe. În timpul în care un leu a ajuns deasupra ei, s-a dezechilibrat, atunci leul a zgâriat-o la gât cu gheara. Văzând că are sânge, au atacat-o ceilalţi. Cel care a zgâriat-o, care era leul care o iubea cel mai mult, a venit şi a luat-o de gât ca s-o apere de ceilalţi, s-o scoată afară. Practic, leul nu a vrut s-o omoare, a vrut s-o ia ca pe puiul lui, în dinţi. Viaţa asta de circ este fascinantă! Ăsta e circul, e complicat!

Totul înseamnă risc. Ne asumăm să trăim şi să ne bucurăm de ceea ce avem”.

(w640)

A adunat sub cupola sa tradiţii de familie şi ambiţii personale, care nu au fost estompate de politica şi de epocile istorice dure. Artiştii de circ vorbeau puţin, dar străluceau puternic în arenă şi în amintirile copiilor de atunci, adulţii de acum. „Eu cred în arta circului şi sper ca cei care văd acest interviu să îl considere o invitaţie la spectacol”, spunea, cu ani în urmă, Aurel Iosefini, fostul director al Circului de Stat şi tatăl lui Leonard Iosefini. Invitaţia e valabilă şi azi. „Circul e etern!”, susţine şi regizorul Ion Cărmăzan. Fie că sunteţi de acord, fie că nu, merită să petreceţi o jumătate de oră pentru pătrunde în lumea artiştilor de sub cupola de pânză, mai ales că circul românesc a adus multe premii naţionale şi internaţionale. Despre toate acestea, duminică, 6 iunie, de la ora 15.30, la TVR 1, în noul episod „Adevăruri despre trecut”.

Echipa „Adevăruri despre trecut” - producător și realizator: Raluca Rogojină, realizatori: Roxana Tarhon, Carmen Bărbulescu, Raluca Bibiri, Gheorghe Preda, Diana Deleanu, Stefania Țene, Roxana Iordache; editor imagine: Ioana Cristea; consultant de specialitate: Lavinia Betea - continuă să dezvăluie realități despre ceea ce a însemnat istoria noastră recentă. La TVR 1, în fiecare duminică, la ora 15.30.

 • 10:00
  Fan/Fun urban
 • 10:35
  Pictorul de la curte
  (PAINTER OF THE WIND-Coreea de Sud, 2008) Episodul 14 Regia: Jang Tae-yoo, Jin Hyuk Cu: Moon Geun-young, Park Shin-yang, Bae Soo-bin Dramă. Redactori: Cristina Crăciun, Lăcrămioara Stan, Anca Radu
 • 11:45
  Discover Romania
  (redifuzare) Manastirea Dragomirna Realizatori: Cecilia Melinescu, Iulian Foisor Jurnalist Diiana Ilica
 • 11:55

  Zide zi cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 12:00
  Teleshopping
 • 12:30
  Tezaur folcloric
  * Best of * Concert extraordinar de Sărbători la Blaj. Gala Cântecului Romanesc. Participa: Mariana si Adriana Anghel, Traian Jurchela, Nineta Popa Ionescu, Ana Ilca Mureșan, Matilda Pascal Cojocarita, Alexandru Pugna, Florin Stefan, Roxana Bădescu, Andreea Chisalita, Silvia Timiș, Alexandra Chira, Romina Sârbe si Cristian Totpati, Catalina Anton,Zina Ghitulescu,Bogdan Toma, Leontina Farcas si Muguri de Tezaur, Leontina Dorca, Maria Carmen Sas si Cununita Nazdravana,Soliștii Centrului de Cultura Augustin Bena: Roxana Reche, Dorina Narița, Maria Filimon, Floricica Moga, Nicolae Pluta, Nicolae Tuhut, Orchestra Ansamblului Județului Alba. Jurnalişt tv Roxana Pletea Popuşoi Producător Gheorghiţa Nicolae
 • 14:00
  Telejurnal
  * Ştiri* Sport* Meteo Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Translator mimico gestual Laura Ioana Producători: Codruţa Marinescu/ Anamaria Panait Transmisiune directa ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 14:55
  Vorbeşte corect!
  * Jurnalist Iulia Ioaniţoaia Producători si realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă
 • 15:10
  Maghiara de pe unu
  * Ilustratori de cărți pentru copii- portret Tomos Tünde, Keszeg Ágnes, Molnár Krisztina. Redactor Jakabffy Tamás Tabăra bobocilor- balul bobocilor al Liceului Ady Endre din Bucureşti ţinut în natură. Redactor Szilágyi Ildikó Zilele filmului maghiar -deschiderea festivalului cu o expoziţie, şi lansare de carte Redactor Kacsó Edith Avanpremiera emisiunilor viitoare Redactor coordonator Kacsó Sándor Producător Szilágyi Gödri Ildikó Transmisiune directă+înregistrare
 • 17:00
  România 9
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu. Producător Livia Şerban Iancu Transmisiune directă
 • 18:10
  Pictorul de la curte
  (PAINTER OF THE WIND-Coreea de Sud, 2008) Episodul 15 Regia: Jang Tae-yoo, Jin Hyuk Cu: Moon Geun-young, Park Shin-yang, Bae Soo-bin * Dramă. Redactori: Cristina Crăciun, Lăcrămioara Stan, Anca Radu
 • 19:30
  2 x 65
  Producător de segment Cristina Rădulescu Producător Diana Dumitru Realizator Alexandru Munteanu Coordonator Casa de Producţie Ion Roşioru
 • 19:35

  Zide zi cu părintele Constantin Necula . Producător Victor Dochia
 • 19:39
  Sport
 • 19:55
  Meteo
 • 20:00
  Telejurnal
  * Ştiri Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Violeta Iorgulescu/ Diana Anghel Transmisiune directă
 • 20:57
  Sanătate, România!
 • 21:10
  Triunghiul morţii
  (România, 1999) Partea I Regia Sergiu Nicolaescu Cu: Ilinca Goia, Valentin Teodosiu, George Alexandru, Sergiu Nicolaescu *Dramă. Reconstituirea luptelor purtate de armata română împotriva ocupanților germani în Primul Război Mondial, în localitățile Mărăști, Mărășești și Oituz. Pe lângă impresionantele scene de luptă, filmul capătă consistenţă în primul rând datorită a două personaje-mareşalul Averescu (Sergiu Nicolaescu) şi Ecaterina Teodoroiu (Ilinca Goia)-şi surprinde în întregime contextul social şi politic al acelor vremuri. Redactor Gabriela Onea
 • 22:45
  Dosar România
  (redifuzare)* Cine esti tu, Cătălina? ”Cine ești tu, Cătălina?” este propunerea noastră pentru un documentar-dezbatere despre Ecaterina Teodoroiu, alcătuit din documente, fotografii, mărturii, arhive de război, interviuri cu istorici de marcă. Un portret al acestui personaj feminin, cel mai tragic dar poate și cel mai fără de pată din istoria noastră. Cum s-a format acest mit feminin, aproape singular în istoria noastră? Alături de Regina Maria, Ecaterina Teodoroiu este o eroină veritabilă, care și-a asumat rolul de soldat în prima linie, alături și în fruntea subordonaților săi bărbați. A căzut în cele mai grele lupte din vara anului 1917. Moartea a plasat-o în legendă, dar faptele Ecaterinei erau cunoscute de mult. Datorită eroismului, fără să facă niciun fel de şcoală militară, și-a condus ostașii pe câmpul de luptă. Prin determinare, curaj și eroism, a fost promovată la gradul de sublocotenent, exclusiv pentru meritele ei. Acceptarea ei în prima linie nu a fost ușoară. Singura îndeletnicire a femeii pe front era îngrijirea răniților, dar Ecaterina a trebuit să câștige mai întâi bătăliile cu mentalitățile vremurilor amenințând inclusiv că își ia viața dacă nu este acceptată să intre în armată și în luptă. Determinarea de a-și înlocui tatăl dispărut și frații uciși în prima linie a frontului, cu propria ființă, face din ea un personaj excepțional în vremuri excepționale-prima femeie ofițer al armatei române. Realizator Cornel Mihalache Producător Răzvan Butaru
 • 23:50
  Cele două feţe ale crimei
  (DE DAG-Belgia, 2018) (12 ep) Episodul 7 Cu : Sophie Decleir, Lukas De Wolf, Titus De Voogdt, Bert Haelvoet * Serial poliţist. Redactori: Vlad Turcan si Bogdan Stănescu
 • 00:50
  Telejurnal
  Ştiri Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Violeta Iorgulescu/ Diana Anghel
 • 01:50
  Triunghiul morţii
  (România, 1999) Partea I Regia Sergiu Nicolaescu Cu: Ilinca Goia, Valentin Teodosiu, George Alexandru, Sergiu Nicolaescu Dramă. Redactor Gabriela Onea
 • 03:15
  Tezaur folcloric
  Jurnalişt tv Roxana Pletea Popuşoi Producător Gheorghiţa Nicolae
 • 04:35
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia Producători si realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă
 • 04:40
  Meteo
 • 04:45
  Sport
 • 05:05
  România 9
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu. Producător Livia Şerban Iancu
 • 05:55
  Imnul României