loader
Foto

„Ora Regelui” revine cu ediţii în premieră

Noul sezon „Ora Regelui” debutează sâmbătă, 12 aprilie, ora 13.00, cu o ediţie în care vom afla amânunte din cartea-mărturie scrisă de Regina Maria, dar şi despre un proiect care reflectă destinele unor personalități ale politicii și culturii interbelice supuse represiunii comuniste şi vom urmări învestituri regale, la Castelul Peleș.

 

O adevărată comoară pentru cei interesați de istoria Romaniei, volumul „Însemnări zilnice. 1932” dezvăluie perspective originale asupra unor evenimente importante, precum și asupra vieții de zi cu zi a Reginei Maria. Fragmentele inedite din istoria Casei Regale a României şi detaliile care reconstituie atmosfera epocii interbelice sunt inserate cu fantezie în cartea tradusă din limba engleză și îngrijită de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române. Notele explicative ale acestei valoroase cronici a vremii sunt semnate de istoricul Tudor Vișan-Miu.

(w500) Ora Regelu

„Paginile Însemnărilor zilnice sunt o împletire permanentă între consemnarea faptelor cotidiene și mărturisiri cu iz scriitoricesc despre creația lite­rară a Reginei, trăirile și emoțiile ei”, constată istoricul Georgeta Filitti.

Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este unul dintre cele mai interesante volume din seria „Însemnări zilnice”, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectiva personală: fiul său Carol urcase pe tron, viața la Curte era total schimbată, ca și aceea de familie.

(w500) Ora regelu

Proiectul „Istorii deturnate - destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” s-a concretizat printr-o expoziţie deschisă la Muzeul Naţional Cotroceni şi un atelier la care au participat studenţi de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ şi de la Facultatea de Istorie din Bucureşti. Studiul reflectă destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice supuse represiunii comuniste și soldate cu exil, detenție sau moarte. Proiectul, realizat împreună cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, a fost un exercițiu de rememorare a istoriei recente cu ajutorul martorilor arhitecturali și de înțelegere a practicilor regimului comunist, care au generat schimbări radicale la nivelul întregii societăți. Legătura dintre componenta umană și cea arhitecturală a fost explorată prin intermediul a nouă studii care au adus în fața publicului poveștile locuințelor și ale proprietarilor acestora, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Secțiunile expoziției au analizat și convertirea a două edificii regale: Palatul Cotroceni, transformat în spațiu al activităților de masă destinate educației politico-ideologice și Palatul Snagov care a devenit exponent al nomenclaturii comuniste.

Învestituri regale, la Castelul Peleș

(w500) Ora Regelu

Campionii olimpici la canotaj au fost invitați de Familia Regală la Castelul Peleș. Sportivii s-au bucurat de momentul special prin care Majestatea Sa a acordat Înaltul Patronaj Federației Române de Canotaj. La ceremonia din Holul de Onoare, Custodele Coroanei a acordat învestituri regale unor personalități române din țară, dar și din afara ei.

Decorația Regală Nihil Sine Deo a fost conferită cineastului Stere Gulea și poetei Nora Iuga. Majestatea Sa Margareta a remarcat Alianța Națională pentru Boli Rare, Festivalul EUROPAfest și Asociația Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „Sublocotenent Ecaterina Teodoroiu”.

(w500) Ora Rgelui

Crucea Casei Regale a României a fost conferită Asociației româno-germane Athenäum din Düsseldorf. Înființată în anul 2010, aceasta încearcă să evidențieze conexiunile dintre Germania și România și susține public valorile și principiile Coroanei Române, atât în țara noastră, cât și rândurile comunității românești din Occident. De-a lungul anilor, Athenäum a organizat evenimente care ne-au pus în valoare cultura, arta, tradițiile și istoria.

(w500) Ora Regelu

Emisiunea „Ora Regelui” se vede la TVR după următorul program:

TVR 1 – sâmbătă, 12 aprilie 2025, ora 13.00

TVR Internațional –  sâmbătă, 12 aprilie 2025, ora 15.00

TVR Moldova – joi, 17 aprilie 2025, ora 16.00

(w500) Custodele

Prezintă: Bogdan Șerban-Iancu

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizatori: Adelina Dumitrescu, Diana Ilica, Sandrino Gavriloaia

 

credit foto: romaniaregala.ro, muzeulcotroceni.ro

7:00 Universul credinţei

Prezintă Andrei Victor Dochia

“Catholica”-Reuniunea Conclavului de la Vatican în vederea alegerii succesorului Papei Francisc în Scaunul Pontifical a fost cel mai important eveniment religios al acestei săptămâni;

-„Evenimentele săptămânii”-În perioada 30 aprilie-8 mai s-a desfășurat la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca pelerinajul la moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena. Cinstitele relicve au fost aduse de la Patriarhia Veneției în contextul Anului Centenar al Patriarhiei Române;

-În data de 28 aprilie, la Mănăstirea Sihăstria, a avut loc deshumarea moaștelor Sfinților Cuviosi Paisie Olaru și Cleopa Ilie, doi mari duhovnici ai românilor din secolul al XX-lea. Proclamarea generală a canonizării acestor sfinți cuvioși a avut loc pe 4 februarie 2025, cu prilejul aniversarii Centenarului Patriarhiei Romane;

-Sărbătoarea Sfintei Matrona la Schitul Darvari din București. Sfânta Matrona cea Oarbă a fost sărbătorită pentru prima dată la Schitul Darvari din București, după ce așezământul monahal a primit luna trecută un fragment din moaștele sale;

-Sărbătoarea Sfântului Efrem cel Noul la Mănăstirea Radu Vodă din București;

-„Cartea de duminică”-Sfânta Matrona de la Moscova;

-„Dialogurile diminetii”-Invitatul jurnalistului Răzvan Bucuroiu este cercetătorul Petre Guran, care ne vorbește despre marile cărți ale umanității;

-„Reportaj”-Mănăstirea Caraiman, situată la poalele impunatorului masiv Caraiman din Bușteni, este un loc de o frumusețe aparte. Lăcașul monahal atrage pelerini și turisti deopotrivă, indiferent de anotimp. Acest locaș monahal a fost vizitat de o echipă a emisiunii noastre înaintea hramului Învierii Domnului.

​Producător Andrei-Victor Dochia

8:00 Bucuria credinţei

Prezintă părintele Constantin Necula şi Andrei-Victor Dochia

Biserica Domnească Sfantul Nicolae, Curtea de Argeș

Unul dintre cele mai vechi si importante monumente istorice si religioase din Curtea de Arges este Biserica Domneasca "Sfantul Nicolae". Este primul monument de arhitectura religioasa de amploare din Tara Romaneasca. Locasul a fost ridicat la inceputul secolului al XIV-lea, pe timpul domnitorului Basarab I.

Edificiu de cult si gropnita domneasca, biserica era o constructie monumentala si indeplinea calitatile artistice si tehnice menite sa satisfaca dorinta de afirmare a lui Basarab I, cel care a desavarsit procesul de constituire a Tarii Romanesti ca stat feudal independent.

Invitatul emisiunii Bucuria credintei, parintele Constantin Necula, relateaza povestea acestui impresionant monument, dar si a descoperirii mormantului lui Radu I Basarab, singurul mormant de domn aflat neprofanat.

Invitat: preot profesor Constantin Necula

Producător Andrei-Victor Dochia

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1