loader
Foto

Repetiţii pentru nuntă în semifinala „Vedeta populară”

8 dintre ei ne-au convins şi urcă pe scenă în semifinală, dar 13 iunie a fost cu noroc doar pentru 5 dintre concurenţii sezonului 6 „Vedeta populară”. Iuliana Tudor ne-a prezentat semifinala celui mai iubit show de talente din folclorul românesc duminică, ora 21.00, la TVR 1.

 

Iuliana Tudor

Cele mai frumoase cântece de ritual sau ceremonial de nuntă din zona natală a concurenţilor ajunşi în semifinala „Vedeta populară” am ascultat duminică seară, la TVR 1. Au fost trei ore de show cu emoţii, cu momente care ne-au făcut inima să tresalte de bucurie sau de tristeţe, în acord cu frumoasa muzică populară a românilor, dar şi pe melodii din folclorul grecesc, maghiar, sârbesc, ucrainean, bulgăresc, tigănesc, ba chiar şi aromân. Opt concurenți au încercat din răsputeri să convingă juriul că merită să ajungă în finală. Șapte dintre ei au câștigat edițiile din acest an. Cel de-al optulea este semifinalista care, anul trecut, nu a reușit să ajungă la concurs din cauza suspiciunii de covid. Și-a jucat șansa acum. Iuliana Tudor ne-a fost gazdă şi companie într-un show exploziv, plin de culoare şi emoţie, duminică, 13 iunie, de la ora 21.00, la TVR 1.

(w882)

(w882)

În prima parte, semifinala i-a pus pe concurenţi faţă în faţă cu o probă efervescentă: au cântat o melodie la alegere din folclorul minorităților, iar în a doua, au uimit publicul şi juriul cu melodii din ceremonialul de nuntă al românilor.

(w882) 1

(w882)

Rocker împătimit, tânărul Alexandru Drăghici (26 de ani), din Dolj, a încercat să formeze un taraf la numai 10 ani. În semifinală, a reprodus, în stil spontan, lăutăresc, alături de colegii lui din trupa transformată pentru o seară în taraf, un cântec dintr-un moment ritual al mirelui. Un bouzouki (instrument cu care a cântat) şi o melodie de dans specific insulei Ikaria, învăţată pe la petrecerile greceşti, au mai făcut parte din arsenalul pregătit de el pentru „Vedeta populară”.

(w882)

Bunica i-a atras atenția să nu cumva să aibă două noduri la basma, pentru că asta înseamnă doi bărbați, în loc de unul. Tot de la ea a aflat şi de „Cântecul miresei”, pe care Maria Luiza Schmidt, din Gorj, l-a prezentat în concurs la „Vedeta populară”, duminică seară. Pentru melodia din folclorul maghiar, adolescenta de 16 ani a apelat la ajutorul secţiei maghiare a Ansamblului Artistic Profesionist Mureşul şi al celor de la Radio Târgu Mureş.

(w882) 3

Bucovineanca Sânziana Ștefan (30 ani) ar fi trebuit să urce pe scena semifinalei în sezonul 5, dar fiind atunci contact direct al unei persoane cu Covid, nu a putut ajunge la concurs. Am văzut dacă i-a surâs norocul pe 13 iunie. În semifinală ne-a surprins cu un cântec de zestre, dar şi cu unul de nuntă din folclorul aromân.

(w882) 4

(w882)

Din când în când, face naveta la Piteşti, acolo unde este iubitul ei. Pentru Roberta Selarcea (23 de ani), cântecul de nuntă ales are o semnificație profundă, pentru că urmează să se căsătorească în curând. Aşa că, la „Vedeta populară”, parcă într-o avanpremieră la propria ei ceremonie, tânăra profesoară de muzică din Banatul de Câmpie, Arad, a prezentat un cântec de nuntă. Şi tot în semifinală, a vrut să ne impresioneze cu o melodie de dragoste din folclorul sârbesc.

(w882)

La numai 16 ani, Marina Roşu e fascinată de un anume obicei de nuntă bine păstrat, la ea, în Dâmbovița. La „Vedeta populară”, ea a cântat melodia „Nuneasca” şi ne-a dezvăluit cum şi-a imaginat acest obicei pentru nunta proprie. Marina a mai adus pe scenă un cântec din folclorul ucrainean, pentru care a avut ajutorul celor de la Uniunea Ucrainenilor din România.

(w882)

Şi o olteancă din Romanaţi vrea să treacă în finala „Vedeta populară”. La 19 ani, Andreea Dinu iubește muzica populară, dar a vrut să-și asigure un viitor pe care-l consideră mai sigur și urmează Facultatea de inginerie medicală. Pentru a reproduce cât mai exact „Cântecul bradului”, dintr-un obicei reprezentativ zonei, a vorbit cu lăutarii din sat. În semifinală, Andreea a cântat şi ne-a încântat şi cu o melodie din folclorul bulgăresc.

(w882)

Pentru o prezenţă memorabilă pe scenă la „Vedeta populară”, bihoreanca Bianca Diana Popa (18 ani) a interpretat în semifinală „Mândră îi mireasa noastră”, alături de un rapsod din satul Roşia, Bihor, interpret la vioară cu goarnă încă din copilărie. În show-ul de duminică seară, studenta la Compoziţie muzicală a adus şi o piesă foarte veche, de jale, din folclorul aromân.

(w882) 8

„Ia-ți mireasă ziua bună” a răsunat pe scenă la „Vedeta populară” aşa cum se cânta pe Vlaşca, de unde vine concurentul Marin Tudor (53 de ani), lăutarul din Giurgiu care, în copilărie, își însoțea tatăl la nunțile din zonă. Şi tot el a încins atmosfera cu un cântec din folclorul ţigănesc.

(w882)

Pe tot parcursul semifinalei, concurenţilor le-au fost alături membrii Ansamblului folcloric Profesionist Cindrelul - Junii Sibiului, manager și coregraf Silvia Macrea, asistent coregraf Alesia Sas.

(w882)

Iar Orchestra Națională Valahia, dirijor Marius Zorilă, singura orchestră privată din România, care împlineşte 10 ani de activitate şi performanţă, i-a acompaniat de-a lungul celor trei ore de show.

(w882)

(w882)

A mai rămas un singur pas până la Marea Finală „Vedeta populară”, dar numai cinci concurenți au mers mai departe în concurs duminică seară. Pentru cine a fost cu noroc 13 iunie? Am văzut la TVR 1 duminică, de la ora 21.00, când Iuliana Tudor ne-a aşteptat alături de semifinaliștii emisiunii, la o nouă întâlnire emoţionantă cu muzica populară. Românii de peste graniță o pot urmări simultan, la TVRi și TVR Moldova.

23:00 Cu ai mei! (R)

Interviuri realizate într-o atmosferă relaxată cu vedete ale folclorului românesc, despre viaţa lor de dincolo de scenă.

Producător Iuliana Tudor

(Reluare)

23:55 Jocurile Olimpice

* Speranţe. Episodul 5

Producător Daniela Enăchescu

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1