loader

Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor

Duminică, 27 octombrie, urmăriți o nouă ediţie „Universul Credinței”, de la ora 07:00, pe TVR1, TVR Moldova, TVR i și online pe TVR+. Prima parte a emisiunii începe la ora 7:00, iar cea de-a doua parte la ora 8:00.

 

Universul credinţei

Ediția din această duminică va fi prezentată de Rafael Udriște.

În prima parte a emisiunii, puteți urmări: “Jurnalul Universul Credinței”:

  • În data de 21 octombrie, Biserica Ortodoxă Română face pomenirea Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie, a sfântului Mucenic Oprea și a sfinților preoți mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel.

(w882)

  • Biserica Sfântul Dumitru Poștă a fost ridicată în anul 1918, pe locul unui lăcaș de cult din secolul al XV-lea. Aflată sub ocrotirea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, biserica este cunoscută și sub denumirea de biserica „de Jurământ”.
  • Manifestările legate de hramul Sfântului Dimitrie au debutat în București, vineri, 25 octombrie, cu pelerinajul Calea Sfinților la care au participat mii de credincioși. Cu acest prilej, au fost purtate în procesiune pe străzile Capitalei, moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie, ale Sfintei Mucenițe Filofteia și ale Sfântului Ierarh Dionisie. Un reportaj de Daniel Vistorovschi.
  • A devenit o tradiție ca la sărbătoarea Sfinților Dimitrie să fie aduse din spațiul ortodox moaște ale altor sfinți pentru a spori evlavia pelerinilor. Pe Colina Bucuriei au urcat anul acestea moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș.

(w882)

  • Anul acesta, la praznicul Sfântului Dimitrie cel Nou, au fost aduse spre închinare din Basarabia şi moaştele Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetăţii Albe - Ismail. Cel mai recent sfânt român a fost trecut în rândul sfinţilor, în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din data de 25 octombrie 2018.
  • (w882)

  • Corespondență în direct, din Dealul Patriarhiei, cu jurnalistul Andrei Victor Dochia, despre evenimentele prilejuite de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.
  • Pe malul drept al Dunării, în Bulgaria, la 4 km de oraşul Ruse, pe valea Lomului, se află peştera unde se spune că s-a nevoit Cuviosul Dimitrie cel Nou. În apropierea acesteia, a fost ridicată o mănăstire de familia Basarabilor. În direct, prin Skype, de la Peștera Sfântului Dimitrie cel Nou din Bulgaria vom fi cu jurnalistul Răzvan Bucuroiuși cu publicistul Gheorghiță Ciocioi.

(w882)

  • La rubrica "Sărbătorile săptămânii”, jurnalistul Silviu Andrei Vlădăreanu va vorbi despre cele mai importante repere ale calendarului ortodox din această săptămână.
  • “Semnele vremii” - Părintele Radu Preda, alături de colegul nostru Răzvan Bucuroiu, continuă tâlcuirea Fericirilor. În ediția de duminică, Fericirea a V-a: “Fericiți cei milostivi, ca aceia se vor milui”.

(w882)

  • “Presarea presei” - în fiecare săptămână, via Skype, Părintele Eugen Tănăsescu ne propune în direct o scurtă revistă a presei religioase.

Partea a II-a a emisiunii Universul Credinţei începe la ora 8.00

  • Reportaj - "Infernul ascuns în Paradis" – partea I - În perioada 8-18 iulie a avut loc la Periprava, în jud. Tulcea, cea de a şasea campanie arheologică desfăşurată de Institutul de Investigare a crimelor comunismului. În prima parte a reportajului dedicat acestui subiect, îi veţi cunoaşte pe aceia care şi-au asumat misiunea de a descoperiși recupera rămășițele pământești ale deţinuţilor politici decedaţi în fosta colonie penitenciară. Un reportaj de Daniel Vistorovschi

(w882)

  • Documentar – "Serbia – Mărturii regale". În Mausoleul regal de la Oplenac poate fi rememorată istoria sârbilor din ultimii 200 de ani. Din cele 29 de morminte, șase aparțin unor cârmuitori ai Serbiei: Marele Conducător Karagheorghe, Prințul Alexandru, regele Petri I, Regele Alexandru I. Prințul regent Paul și Regele Petru al II-lea. Un documentar de Estela Dincă.

(w882)

  • “Bucuria Credinței“ – În această ediție continuă seria emisiunilor înregistrate la Muzeul Național Astra din Sibiu. Părintele Constantin Necula, împreună cu Andrei Victor Dochia, poartă un dialog despre textul Evangheliei Învierii fiicei lui Iair, dar și despre multe alte lucruri interesante despre satul românesc. Jurnaliști: Ileana Gaiță și Andrei Victor Dochia.

(w882)

***

Coordonatori: Paula Tăbîrcă și Estela Dincă

Producător: Andrei Victor Dochia

9:30 M.A.I. aproape de tine

O emisiune pentru siguranța ta şi a celor dragi! Află care sunt situațiile care te pot pune în pericol şi cum să eviți să devii o victima a infractorilor!

Tot alături de noi, vei cunoaṣte o parte din munca, viața şi pasiunile oamenilor în uniformă din Ministerul Afacerilor Interne, sau cum poți să devii unul dintre ei!

10:00 Devreme, despre vreme

* Prezentator Dana Iancu

* Emisiunea „Devreme, despre vreme” este destinată completării cunoştinţelor publicului telespectator cu informaţii de bază şi la zi despre vreme şi conexiunile acesteia cu societatea şi mediul înconjurător.

Vremea nu mai este demult un subiect-clişeu de conversaţie la o cană de ceai. Viaţa noastră de zi cu zi este din ce în ce mai afectată de schimbările condiţiilor meteo, adeseori bruşte şi neaşteptate. Astfel că acestea au devenit o temă frecventă de discuţie în mass-media şi, în egală măsură, între oameni.

În plus, noţiunile de vreme şi climă sunt confundate încă, deşi există diferite programe de televiziune în care se vorbeşte frecvent despre acestea. De aceea, nicio ocazie suplimentară de informare nu este inutilă.

Este esenţial să aflăm date corecte şi din cât mai multe surse, chiar cu abordări diferite, şi să înţelegem fenomenele, pentru a fi pregătiţi în fiecare zi, pentru orice situaţie. Producător şi realizator Cristina Dănilă

Premiera

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1