Echipa emisiunii „Universul credinţei” ne împărtăşeşte bucuria Învierii în ediţia din 12 aprilie, de la ora 07:30, pe TVR1.
UPDATE: Emisiunea din 12 aprilie este disponibilă pe TVR+: Partea I și Partea a II-a
Învierea ne deschide porţile Raiului şi ale Împărăţiei Cerurilor. Este o zi în care ne împărtăşim cu Lumina cea Sfântă şi trăim bucuria acestui dar. Emisiunea „Universul credinţei” vă propune să urmăriţi duminică, 12 aprilie, o ediţie specială, de sărbătoare.
Vom afla cuvinte de folos despre sensurile profunde ale Săptămânii Patimilor de la stareţul Mănăstirii Comana, părintele arhim. Mihail Muscariu, despre praznicul Învierii, de la pr. Vasile Gavrilă şi pr. Constantin Coman.
Parcurgem un documentar semnat de Radu Găină dedicat contribuţiei lui Nae Ionescu la gândirea teologică românească: „Nae Ionescu - teologul: Pascalia.”
În Săptămâna Patimilor a anului 1920, în revista "Ideea europeană", articolul intitulat “Pascalia”, Nae Ionescu scria: "Hristos a fost răstignit pe Cruce şi a suferit, nu pentru ca prin suferinţa Lui să ne mântuiască, ci pentru ca prin pilda Lui să ne înveţe a ne mântui. Hristos a fost răstignit, dar a Înviat cu moartea pre moarte călcând. Călcând, prin însăşi suferinţa Lui, înfrangându-şi suferinţa.” Dezvoltat, dar fără a i se schimba sensurile, textul acestui articol, va deveni meditaţia "Juxta crucem", publicată şapte ani mai târziu în revista "Gândirea".
În fiecare an, de Sărbătoarea Învierii Domnului, sute de mii de pelerini iau calea Cetăţii Sfinte a Ierusalimului, pentru a se închina la Mormântul în care a fost aşezat Domnul după Răstignirea Sa şi din care a Înviat în cea de-a treia zi.
Aici are loc, an de an, în ziua Sâmbetei celei Mari, negrăita minune a aprinderii, de la Duhul Sfânt a Luminii Învierii. Echipa emisiunii „Universul credinţei” vă propune să ascultaţi şi un alt punct de vedere, al unui om de ştiinţă, despre minunata apridere, la Ierusalim, a Luminii Învierii. În cadrul rubricii „Dialogurile dimineţii” va fi invitat fizicianul Andrei Dorobanţu.