loader
Foto

Teleenciclopedia: Din Veneţia în Tibet, prin ora de botanică

Fascinaţia neîntreruptă pentru lumea care ne înconjoară îşi găseşte un aşteptat popas între filele Teleenciclopediei - sâmbătă, 6 mai, la TVR 1 şi pe TVR +, de la ora 18:50.

 

Teleenciclopedia

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

TIMBUKTU

În oraşul Timbuktu, din sudul statului african Mali, tradiţia se îmbină cu modernul, dar tuaregii – zişi şi „albaştrii deşertului” – îşi păstrează, neştirbite, datinile. O „bătălie” ce trebuie câştigată de toţi locuitorii de aici este educaţia copiilor.

ARTA ARHITECTURII

Săvârşită între anii 1063-1094, Basilica Sfântul Marcu din Veneţia a impresionat credincioşii, de la bun început, prin opulența sa: cinci cupole din cărămidă, o fațadă grandioasă, portaluri încadrate de coloane şi splendide mozaicuri aurite – datorită cărora a fost supranumită Chiesa d’Oro, adică Biserica de Aur.

(w882) San Marco

ALEXANDRA DAVID NÉEL. CĂLĂTOARE ÎN TIBET

Exploratoarea şi scriitoarea franco-belgiană Alexandra David Néel şi Aphur Yongden, călugărul tibetan şi prietenul său cel mai loial, au ajuns în oraşul interzis Lhasa, în luna februarie a anului 1924. Călătoria ei s-a dovedit mai mult decât extravaganţa unei femei bogate şi nonconformiste – fiind un triumf al spiritului și curajului! Alexandra David Néel a murit la 8 septembrie 1969, la onorabila vârstă de 101 ani!

NUCUL

Ţinuta maiestuoasă şi coroana bogată, ce se schimbă discret cu fiecare anotimp, sunt atributele nucilor – unii dintre cei mai frumoşi, folositori şi îndrăgiţi arbori.

STELELE DIN AXUM

Obeliscurile din Etiopia, vestigii ale puternicului stat condus de Regina din Saba.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

1:50 Lili Marleen (R)

Telecinemateca ( Germania, 1981)

Prezintă Radu F. Alexandru. Realizator Ioana Constantin-5’

Regia Rainer Werner Fassbinder

Cu: Hanna Schygulla, Giancarlo Giannini, Mel Ferrer

Dramă. Redactor Cristina Crăciun

X

(Reluare)

3:55 Sport (R)

(Reluare)
 

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o nouă ediţie în care vom afla ...

Divorțul, costuri și rezolvări legale

Divorțul, costuri și rezolvări legale

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt motivele și condiţiile pentru obţinerea divorţului? Ce acte trebuie ataşate la cererea de divorț? Ce înseamnă în practică anularea ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Dacă e marți, este "Telecinemateca" la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, s-a difuzat drama „Lili Marleen" (Germania, 1981).

 

#tvr1