loader
Foto

"Teleenciclopedia", sâmbătă la TVR 1 | VIDEO

Sâmbătă, 17 iulie, de la ora 18.50, pe TVR1, vă invităm la o nouă oră magică la "Teleenciclopedia". Reluare în  18 iulie,  de la ora 1.00, la TVR 1HD.

 

Teleenciclopedia

BERNARDO BELLOTTO: VEDERE DIN VARŞOVIA, DE PE TERASA PALATULUI REGAL  (ep.2) premieră

Inițiativele regelui Stanisław Augustus au impulsionat creșterea economică a Poloniei. Pe străzile capitalei se înșirau, bănci, cafenele, brutării și restaurante. Într-adevăr, Varșovia ținea pasul cu timpurile, însă regatul rămăsese, în mare parte, rural. În pictura lui Bellotto zărim schele, prezicând noi construcții, și rămășițe ale clădirilor demolate. Prin aceste detalii, el evidenția atât realitatea, cât și imaginea regelui, satisfăcut de admirația trezită de capitala sa. În mai puțin de un secol, populația crescuse de patru ori – în 1773, ajungând la 100.000 locuitori.

MASACRUL DE LA KATÎN (ep.2) premieră

În aprilie 1929, Iosif  Stalin decidea colectivizarea agriculturii sovietice – operațiune titanică ce a determinat execuțiile a 30.000 de țărani, deportarea altor sute de mii în gulaguri, și moartea, prin înfometare, a patru milioane de ucraineni. În 1934, GPU (Poliția Politică de Stat) a fost „integrată” în NKVD (Comisariatul Poporului pentru Afacerile Interne). În 1936, Iosif Stalin îl desemna șef al poliției secrete pe Nikolai Ejov (zis piticul sângeros), responsabil de Marea Epurare. El a executat majoritatea generalilor Armatei Roșii și două treimi dintre membrii Comitetului Central al Partidului.

ROMA (ep.3) premieră

La doar 2 km sud-est de Pantheon (Templul Tuturor Zeilor) se află Colosseum, cel mai vast dintre amfiteatrele lumii, emblemă a Cetății Eterne. Amplasat pe locul fastuosului palat cu heleșteu al lui Nero și denumit inițial Amphitheatrum Flavium, el putea găzdui 45.000 de persoane pe scaune și peste 5.000 în picioare. Înălțat în opt ani și finisat în alți doi, Colosseum, rivalizează cu cele Șapte Minuni ale Lumii antice.

LUMI PREISTORICE (ep. 2) premieră

Când au părăsit oceanul muribund, târându-se pe uscat, sarcopterigianul Tiktaalik și ceilalți supraviețuitori ai extincției devoniene (a doua la scară planetară), au schimbat lumea pentru totdeauna. Începea un alt capitol în istoria vieții, iar arborele evolutiv se îmbogățea cu noi ramuri. În era permiană, acum aproximativ 280 de milioane de ani, pe uscat se întindeau pădurile de arbori precum Lepidodendron și alte cicadofite, care au suplimentat oxigenul din atmosferă prin procesul de fotosinteză. Continentele s-au unit, formând Pangeea – un vast teritoriu pe care animalele puteau să îl exploreze în voie.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

0:00 Petrecere...cu cântec! (R)

Prezintă Iuliana Tudor

Română. Jurnalist Anamaria Voicu. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Iuliana Tudor

(Reluare)

2:00 Garantat 100% (R)

Moderator Cătălin Ştefănescu

Realizator Cătălin Ştefănescu. Producător Adrian Ionică

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1