loader
Foto

"Teleenciclopedia", sâmbătă la TVR 1 | VIDEO

Sâmbătă, 17 iulie, de la ora 18.50, pe TVR1, vă invităm la o nouă oră magică la "Teleenciclopedia". Reluare în  18 iulie,  de la ora 1.00, la TVR 1HD.

 

Teleenciclopedia

BERNARDO BELLOTTO: VEDERE DIN VARŞOVIA, DE PE TERASA PALATULUI REGAL  (ep.2) premieră

Inițiativele regelui Stanisław Augustus au impulsionat creșterea economică a Poloniei. Pe străzile capitalei se înșirau, bănci, cafenele, brutării și restaurante. Într-adevăr, Varșovia ținea pasul cu timpurile, însă regatul rămăsese, în mare parte, rural. În pictura lui Bellotto zărim schele, prezicând noi construcții, și rămășițe ale clădirilor demolate. Prin aceste detalii, el evidenția atât realitatea, cât și imaginea regelui, satisfăcut de admirația trezită de capitala sa. În mai puțin de un secol, populația crescuse de patru ori – în 1773, ajungând la 100.000 locuitori.

MASACRUL DE LA KATÎN (ep.2) premieră

În aprilie 1929, Iosif  Stalin decidea colectivizarea agriculturii sovietice – operațiune titanică ce a determinat execuțiile a 30.000 de țărani, deportarea altor sute de mii în gulaguri, și moartea, prin înfometare, a patru milioane de ucraineni. În 1934, GPU (Poliția Politică de Stat) a fost „integrată” în NKVD (Comisariatul Poporului pentru Afacerile Interne). În 1936, Iosif Stalin îl desemna șef al poliției secrete pe Nikolai Ejov (zis piticul sângeros), responsabil de Marea Epurare. El a executat majoritatea generalilor Armatei Roșii și două treimi dintre membrii Comitetului Central al Partidului.

ROMA (ep.3) premieră

La doar 2 km sud-est de Pantheon (Templul Tuturor Zeilor) se află Colosseum, cel mai vast dintre amfiteatrele lumii, emblemă a Cetății Eterne. Amplasat pe locul fastuosului palat cu heleșteu al lui Nero și denumit inițial Amphitheatrum Flavium, el putea găzdui 45.000 de persoane pe scaune și peste 5.000 în picioare. Înălțat în opt ani și finisat în alți doi, Colosseum, rivalizează cu cele Șapte Minuni ale Lumii antice.

LUMI PREISTORICE (ep. 2) premieră

Când au părăsit oceanul muribund, târându-se pe uscat, sarcopterigianul Tiktaalik și ceilalți supraviețuitori ai extincției devoniene (a doua la scară planetară), au schimbat lumea pentru totdeauna. Începea un alt capitol în istoria vieții, iar arborele evolutiv se îmbogățea cu noi ramuri. În era permiană, acum aproximativ 280 de milioane de ani, pe uscat se întindeau pădurile de arbori precum Lepidodendron și alte cicadofite, care au suplimentat oxigenul din atmosferă prin procesul de fotosinteză. Continentele s-au unit, formând Pangeea – un vast teritoriu pe care animalele puteau să îl exploreze în voie.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

* Moderator Mădălina Dobrovolschi

“Țară, țară, cine ești?” aduce în prim plan oameni care găsesc soluții funcționale pentru comunități şi prezintă soluții care, dacă ar fi multiplicate la nivelul întregii societăți, ar ameliora imaginea României.

Emisiunea propune o perspectivă inedită pe piața media din România, aceea a jurnalismului bazat pe soluții, pentru că, deși pornește de la statistici negative, în care România nu arată deloc bine, emisiunea aduce în studio oameni care construiesc și implementează soluții.

* Datele reale ale transplantului în România

În România, peste 5.000 de pacienți se află anual pe listele de așteptare pentru

un transplant. Potrivit Agenției Naționale de Transplant, doar

aproximativ 15-20% dintre pacienții care au nevoie de un transplant hepatic

ajung să beneficieze efectiv de intervenție, iar rata de donare este încă departe

de media europeană.

Invitați:

Vlad Brasoveanu-medic primar chirurgie generala, pionier al transplantului hepatic in Romania

Maria Speranța Iacob-medic primar gastroenterologie

​Producător Ioana Mureşan

Sezon nou

18:55 Teleenciclopedia

CLAUDE MONET-IMPRESIE, RĂSĂRIT DE SOARE

De la „Impresie, răsărit de soare”, ce i-a conferit calitatea de părinte al impresionismului, până la zugrăvirea obsedantă a iazului împodobit cu nuferi, Claude Monet și-a exprimat sensibilitatea lirică prin culoare și lumină. A lucrat neobosit de la vârsta de 15 ani până în anul 1926, lăsând umanității peste 2000 de tablouri.

MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-lea-DOMINANŢA RAPIDĂ.

MOSHE DAYAN (ep.1)

Încă de la formarea statului Israel, după cel de-Al Doilea Război Mondial, relațiile sale cu țările arabe învecinate au fost încordate. Pe 22 mai 1967, președintele egiptean Gamal Abdel Nasser ordona blocarea Strâmtorii Tiran-strategică pentru accesul Israelului la Marea Roșie, sporind temerile guvernului în privința unui atac iminent. În dimineața zilei de 5 iunie 1967, Moshe Dayan (Ministru al Apărării) lansa un surprinzător „atac preventiv” împotriva adversarilor arabi. Începea „Războiul de șase zile. ”

ETRUSCII-MISTERIOSUL POPOR ANTIC (ep.1) (premieră)

De milenii, Marea Mediterană-sursa celor mai vechi epopei-a fost scena și martora a nenumărate istorii și prefaceri. În antichitate, grecii și romanii au prosperat pe țărmurile ei, dar cine erau locuitorii din Etruria (centrul Italiei de azi) şi ce rol au jucat ei în Peninsula Italică vreme de 800 de ani, cu mult înainte de întemeierea Romei? Deşi au lăsat în urmă vestigii uimitoare (temple, necropole, chiar oraşe întregi), istoria lor este încă învăluită în mister. Cum au dobândit puterea, până unde şi-au extins influenţa şi ce anume le-a provocat declinul? În 2019, pe insula Corsica, la sud de micul oraş Aléria, a fost descoperit un mormânt extraordinar, cu o configuraţie aparte, vechi de 2500 de ani, care nu era nici grec, nici roman.

CAMELEONII DIN MADAGASCAR (ep 1) (premieră)

La 400 km de coasta sud-estică a continentului african, se află insula Madagascar. Acum 70 de milioane de ani, aici exista un ecosistem unic, stăpânit de dinozauri. Astăzi, este habitatul unor „veri” îndepărtați-cameleonii ! Terifianți, amuzanți, prietenoși şi neobișnuiți-ei înspăimântă dintotdeauna triburile locale, care îi consideră „mesageri ai întunericului”. Așadar, vă invităm la un spectacol pe cât de bizar, pe atât de special-Carnavalul cameleonilor din Madagascar. Începem cu genul Furcifer-viețuitoare țâfnoase și morocănoase. Cameleonii‑panteră (Furcifer pardalis), cei mai colorați de pe planetă, expun o „paletă cromatică” ce cuprinde 20 de varietăți, în funcție de „reședință”.

Producător Oana Haşegan

AUDIENŢA GENERALA (AG)

 

Forumul Național pentru Viitorul Agriculturii, recent organizat de Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, constituie un punct ...

"Opre Roma" și portretele schimbării | VIDEO

publicat: joi, 03 iulie 2025

Ediția "Opre Roma" din 4 iulie, difuzată de la ora 15:00, la TVR 1 și TVR+, depășește barierele prejudecăților și oferă o perspectivă autentică ...

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

publicat: miercuri, 02 iulie 2025

România a pierdut o legendă a sportului: Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al țării. Televiziunea Română regretă dispariţia ...

 

#tvr1