loader
Foto

Galerie foto

Trei regi, trei domnii, trei poveşti, în documentarul „Versailles. Mărire şi decădere”

Seria documentară în trei părţi recreează cu sensibilitate portretele celor mai cunoscuţi regi din istoria Franţei, prezentând viaţa, iubirile şi voinţa politică a acestora.

 

Simbol al gloriei Franţei, Versailles este, poate, cel mai încântător palat regal din Europa şi considerat de mulţi drept una dintre minunile lumii. Tot Palatul Versailles a fost scena pe care monarhia franceză a cunoscut cea mai mare putere, începând cu anul 1643 şi până în 1792.

(w882)

Ludovic al XIV-lea, al XV-lea şi al XVI-lea: trei regi, trei domnii, trei poveşti. Seria documentară în trei părţi „Versailles. Mărire şi decădere” (THE RISE AND FALL OF VERSAILLES, producţie Franţa-Japonia-Regatul Unit, 2008-2011, realizator Thierry Binisti) recreează cu sensibilitate portretele celor trei monarhi, cei mai cunoscuţi din istoria Franţei, prezentând viaţa, iubirile şi voinţa politică a acestora. De la perioada domniei Regelui Soare, admirat de curtenii şi supuşii săi, până la cea a lui Ludovic al XVI-lea, singurul rege din istora Franţei care a fost executat, vom revizita celebrul Versailles aşa cum era acesta din secolul al XVIII-lea până la Revoluţia Franceză.

(w500)

Filmată în splendidele încăperi şi în grădinile palatului, docudrama „Versailles. Mărire şi decădere” se vede la TVR 1 joi, 7 şi 14 iulie, de la ora 21.10.

(w882)

În prima parte – „Visul unui rege”, pe care telespectatorii o pot urmări la TVR 1 joi, 7 iulie, de la 21.10, suntem transpuşi în 1649, într-o cabană din mijlocul mlaştinilor. O simplă cabană de vânătoare pe vârful unui deal bătut de vânt, înconjurat de păduri și mlaștini deloc prietenos mirositoare... Acesta este peisajul în care un copil cunoscut sub numele de „Soarele Răsare” obișnuia să vină cu tatăl său, Ludovic al XIII-lea. Jumătate de secol mai târziu, devine unul dintre splendidele palate regale din Europa, stând impozant în mijlocul unor grădini care duc cu gândul la un adevărat rai pe pământ. Iar în această „închisoare” aurită trăiește nobilimea, aflată acum sub controlul total lui Ludovic al XIV-lea.

(w882)

În acest loc mirific aflăm povestea unui rege tânăr și vizionar, care a îmbinat în mod fericit voința politică şi pasiunea pentru arte, dominată de un simţ estetic exigent și care a angajat cei mai mari artiști ai timpului său: Le Vau, Le Brun, Le Nôtre și Mansart.

(w882)

Nimic nu i-a putut sta în cale vizionarului monarh Ludovic al XIV-lea – războaie, lipsa finanţelor sau dramele din viaţa personală – în a-şi îndeplini visul. De altfel, cele trei mari perioade din istoria Palatului Versailles corespund celor trei femei pe care acesta le-a iubit: palatul plăcerilor tinereții - cu mademoiselle de la Vallière, palatul politicii - cu doamna de Montespan și, în sfârșit, palatul gloriei și abnegației - cu doamna de Maintenon.

(w882)

Această împletire de arhitectură, artă și putere va fi guvernată de la început până la sfârșit de mofturile, intuițiile și deciziile unui monarh absolut. Despre toate acestea aflăm mai multe în prima parte a documentarului, „Visul unui rege”, care conturează un portret sensibil și duios al Regelui Soare. TVR 1 – joi, 7 iulie, de la ora 21.10.

„Versailles. Mărire şi decădere” (THE RISE AND FALL OF VERSAILLES)

Producţie Franţa-Japonia-Regatul Unit, 2008-2011

Realizator: Thierry Binisti

Cu: Samuel Theis, Jérôme Pouly, Caroline Bourg, Florence Huige

3:55 Viaţa satului (R)

Moderator Gabriel Gherghescu

Jurnalişti: Teodor Dumitriu, Bădiţa Dumitru

Producător Gabriel Gherghescu

(Reluare)

6:00 Teleshopping

 
Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

publicat: sâmbătă, 21 septembrie 2024

Vedeta pregătește o gală aniversară pentru a sărbători 25 de ani de televiziune, pentru perioada sărbătorilor. Mari spectacole de folclor, ...

„M-am născut, probabil, în dorinţa mea de a fi actor”

Regizor, scenarist, preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România, actor, tată – Laurenţiu Damian este, cu toate faţetele personalităţii sale, ...

Folclorul românesc, vedetă pe scena Festivalului Internațional „Cântecele Munților” de la Sibiu

Iuliana Tudor ne aduce, la TVR 1, cele mai frumoase spectacole din cadrul ediției cu numărul 49 a Festivalului Internațional „Cântecele ...

 

#tvr1