loader
Foto

Galerie foto

Trei regi, trei domnii, trei poveşti, în documentarul „Versailles. Mărire şi decădere”

Seria documentară în trei părţi recreează cu sensibilitate portretele celor mai cunoscuţi regi din istoria Franţei, prezentând viaţa, iubirile şi voinţa politică a acestora.

 

Simbol al gloriei Franţei, Versailles este, poate, cel mai încântător palat regal din Europa şi considerat de mulţi drept una dintre minunile lumii. Tot Palatul Versailles a fost scena pe care monarhia franceză a cunoscut cea mai mare putere, începând cu anul 1643 şi până în 1792.

(w882)

Ludovic al XIV-lea, al XV-lea şi al XVI-lea: trei regi, trei domnii, trei poveşti. Seria documentară în trei părţi „Versailles. Mărire şi decădere” (THE RISE AND FALL OF VERSAILLES, producţie Franţa-Japonia-Regatul Unit, 2008-2011, realizator Thierry Binisti) recreează cu sensibilitate portretele celor trei monarhi, cei mai cunoscuţi din istoria Franţei, prezentând viaţa, iubirile şi voinţa politică a acestora. De la perioada domniei Regelui Soare, admirat de curtenii şi supuşii săi, până la cea a lui Ludovic al XVI-lea, singurul rege din istora Franţei care a fost executat, vom revizita celebrul Versailles aşa cum era acesta din secolul al XVIII-lea până la Revoluţia Franceză.

(w500)

Filmată în splendidele încăperi şi în grădinile palatului, docudrama „Versailles. Mărire şi decădere” se vede la TVR 1 joi, 7 şi 14 iulie, de la ora 21.10.

(w882)

În prima parte – „Visul unui rege”, pe care telespectatorii o pot urmări la TVR 1 joi, 7 iulie, de la 21.10, suntem transpuşi în 1649, într-o cabană din mijlocul mlaştinilor. O simplă cabană de vânătoare pe vârful unui deal bătut de vânt, înconjurat de păduri și mlaștini deloc prietenos mirositoare... Acesta este peisajul în care un copil cunoscut sub numele de „Soarele Răsare” obișnuia să vină cu tatăl său, Ludovic al XIII-lea. Jumătate de secol mai târziu, devine unul dintre splendidele palate regale din Europa, stând impozant în mijlocul unor grădini care duc cu gândul la un adevărat rai pe pământ. Iar în această „închisoare” aurită trăiește nobilimea, aflată acum sub controlul total lui Ludovic al XIV-lea.

(w882)

În acest loc mirific aflăm povestea unui rege tânăr și vizionar, care a îmbinat în mod fericit voința politică şi pasiunea pentru arte, dominată de un simţ estetic exigent și care a angajat cei mai mari artiști ai timpului său: Le Vau, Le Brun, Le Nôtre și Mansart.

(w882)

Nimic nu i-a putut sta în cale vizionarului monarh Ludovic al XIV-lea – războaie, lipsa finanţelor sau dramele din viaţa personală – în a-şi îndeplini visul. De altfel, cele trei mari perioade din istoria Palatului Versailles corespund celor trei femei pe care acesta le-a iubit: palatul plăcerilor tinereții - cu mademoiselle de la Vallière, palatul politicii - cu doamna de Montespan și, în sfârșit, palatul gloriei și abnegației - cu doamna de Maintenon.

(w882)

Această împletire de arhitectură, artă și putere va fi guvernată de la început până la sfârșit de mofturile, intuițiile și deciziile unui monarh absolut. Despre toate acestea aflăm mai multe în prima parte a documentarului, „Visul unui rege”, care conturează un portret sensibil și duios al Regelui Soare. TVR 1 – joi, 7 iulie, de la ora 21.10.

„Versailles. Mărire şi decădere” (THE RISE AND FALL OF VERSAILLES)

Producţie Franţa-Japonia-Regatul Unit, 2008-2011

Realizator: Thierry Binisti

Cu: Samuel Theis, Jérôme Pouly, Caroline Bourg, Florence Huige

17:00 Dincolo de alb şi negru

* Moderator Mihaela Crăciun

* Emisiunea continuă seria de întâlniri cu invitaţi inspiraționali.

Programul pune accent pe acurateţea discuţiei, apelând la analize serioase ale evenimentelor şi la opinii pertinente.

Invitată Simona Gemeneanu- co-fondator și partener la un fond de investiții

Producător Ioana Mureşan

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

* Moderator Mădălina Dobrovolschi

“Țară, țară, cine ești?” aduce în prim plan oameni care găsesc soluții funcționale pentru comunități şi prezintă soluții care, dacă ar fi multiplicate la nivelul întregii societăți, ar ameliora imaginea României.

Emisiunea propune o perspectivă inedită pe piața media din România, aceea a jurnalismului bazat pe soluții, pentru că, deși pornește de la statistici negative, în care România nu arată deloc bine, emisiunea aduce în studio oameni care construiesc și implementează soluții.

* Datele reale ale transplantului în România

În România, peste 5.000 de pacienți se află anual pe listele de așteptare pentru

un transplant. Potrivit Agenției Naționale de Transplant, doar

aproximativ 15-20% dintre pacienții care au nevoie de un transplant hepatic

ajung să beneficieze efectiv de intervenție, iar rata de donare este încă departe

de media europeană.

Invitați:

Vlad Brasoveanu-medic primar chirurgie generala, pionier al transplantului hepatic in Romania

Maria Speranța Iacob-medic primar gastroenterologie

​Producător Ioana Mureşan

Sezon nou

 

Forumul Național pentru Viitorul Agriculturii, recent organizat de Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, constituie un punct ...

"Opre Roma" și portretele schimbării | VIDEO

publicat: joi, 03 iulie 2025

Ediția "Opre Roma" din 4 iulie, difuzată de la ora 15:00, la TVR 1 și TVR+, depășește barierele prejudecăților și oferă o perspectivă autentică ...

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

publicat: miercuri, 02 iulie 2025

România a pierdut o legendă a sportului: Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al țării. Televiziunea Română regretă dispariţia ...

 

#tvr1