loader
Foto

Un film de referinţă la Telecinematecă: „Moulin Rouge"

Marţi, 5 iulie, de la ora 21.10, urmăriți filmul din 1952 în regia lui John Huston, cu Jose Ferrer şi Zsa Zsa Gabor în rolurile principale.

 

Filmul are un palmares impresionant:

  • Două premii Oscar – pentru scenografie şi costume – şi 5 alte nominalizări
  • Premiul Leul de Argint pentru regie – Festivalul de Film de la Veneţia
  • Premiul Globul de Aur pentru cel mai promiţător debut (Colette Marchand)


MOULIN ROUGE – Regatul Unit, 1952

Regia: John Huston
Cu: Jose Ferrer, Colette Marchand, Zsa Zsa Gabor

Dramă, film biografic

O evocare a figurii pictorului francez Henri de Toulouse-Lautrec, unul dintre obişnuiţii faimosului cabaret parizian Moulin Rouge, ale cărui dansatoare şi cântăreţe au fost imortalizate în multe dintre lucrările marelui artist.

Filmul se doreşte a fi un tribut adus artistului care locuia într-un bordel, îşi petrecea timpul cu „scursura societăţii”, care a fost internat cu forţa într-un spital de nebuni pentru că suferea de depresie indusă de alcool şi sifilis, dar care a fost primul pictor ce s-a bucurat de onoarea de a-i fi expuse lucrările la Muzeul Louvre în timpul vieţii.

Producţia lui John Huston este, în acelaşi timp, o frescă plină de farmec, exuberanţă şi culoare a acelei epoci, redată prin costume, muzică şi scenografie – nominalizate sau premiate la Oscar.

(w882)

Chiar dacă a trecut mai mult de jumătate de secol de la lansarea filmului, actorii şi specialiştii din cinematografie îl citează pe Jose Ferrer ca fiind un adevărat erou al breslei cinematografice. Şi asta pentru că a acceptat o adevărată tortură a picioarelor pentru a putea interpreta rolul pictorului de numai 1,5 metri înălţime. Spre uimirea tuturor, actorul de aproape 1,80 metri şi-a legat gambele strâns de coapse, mergând pe genunchi, pe o pereche de tălpici pe care singur le-a conceput. Dar durerile sale erau atât de mari, încât Ferrer nu putea filma în această postură decât pentru perioade scurte de timp, după care trebuia să facă pauză şi să îşi revină.

7:00 Universul credinţei

Prezintă: Andrei Victor Dochia

OFF: Programul manifestărilor dedicate proclamării locale a canonizării Sf. Dometie-de la Râmeț din ziua de 6 iulie. Jurnalist Corneliu Vlad Matache

Jurnal: Sinteză a sărbătorilor din această săptămână din Bucovina-Sf. Leontie de la Rădăuți cinstit pe 1 iulie la Mănăstirea Bogdana și Sf. Ștefan cel Mare, cinstit pe 2 iulie la Mănăstirea Putna. Jurnalist: Ileana Gaiță

Catholica-interviu cu Episcopul Emerit de Iași, Petru Gherghel. Jurnalist: Ciprian Dumea.

Editorialul săptămânii. Jurnalist: Răzvan Bucuroiu

Reportaj-Ședința Sfântului Sinod în care a fost aprobată canonizarea a 16 femei care si-au inchinat intreaga viata slujirii lui Hristos. Jurnalist: Corneliu Vlad Matache

Reportaj -Sfânta muceniță Chiriachi, ocrotitoarea catedralei din Huși. Jurnalist: Lucia Toader.

Înțelesuri creștine cu părintele profesor Gheorghe Holbea despre virtutea dragostei. Jurnalist Paula Tăbîrcă

Cartea de duminică-Sfaturile unui duhovnic către enoriașii săi. Jurnalist Lucia Toader.

Dialogurile dimineții cu Părintele diacon Cornel Coman despre dificultățile muncii de traducere a textelor teologice. Jurnalist Răzvan Bucuroiu.

Reportaj despre mănăstirea Rarău. Jurnalist Paula Tăbîrcă.

​Producător Andrei-Victor Dochia

8:00 Bucuria credinţei

Prezintă părintele Constantin Necula şi Andrei-Victor Dochia

Manastirea Dealu, Partea I

La cativa kilometri de Targoviste se afla Manastirea Dealu, ctitorie a domnitorului Radu cel Mare. Acesta a zidit o biserica din caramida, placata cu piatra alba, impodobita cu fresce deosebit de frumoase. Piatra de temelie a fost pusa pe 26 august 1499, iar sfintirea a avut loc pe 4 decembrie 1501.

Cel dintai locas de cult a fost insa ridicat in timpul domniei lui Mircea cel Batran. Documentele atesta ca asezamantul monastic exista deja la 17 noiembrie 1431.

Biserica de la Manastirea Dealu este cea mai mare necropola domneasca din tara. Incepand din 1508, aici au fost inmormantati Radu cel Mare, Vladut Voievod, fratele lui Radu cel Mare, Radu Voda Badica, fiul lui Radu cel Mare, Vlad Inecatul, Patrascu Voda cel Bun, nepotul primului ctitor si Mihai Movila. In anul 1603 a fost adus capul lui Mihai Viteazul, ucis pe Campia Turzii.

​Invitat: preot profesor Constantin Necula

Producător Andrei-Victor Dochia

 

Forumul Național pentru Viitorul Agriculturii, recent organizat de Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, constituie un punct ...

"Opre Roma" și portretele schimbării | VIDEO

publicat: joi, 03 iulie 2025

Ediția "Opre Roma" din 4 iulie, difuzată de la ora 15:00, la TVR 1 și TVR+, depășește barierele prejudecăților și oferă o perspectivă autentică ...

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

publicat: miercuri, 02 iulie 2025

România a pierdut o legendă a sportului: Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al țării. Televiziunea Română regretă dispariţia ...

 

#tvr1