loader
Foto

Un film de referinţă la Telecinematecă: „Moulin Rouge"

Marţi, 5 iulie, de la ora 21.10, urmăriți filmul din 1952 în regia lui John Huston, cu Jose Ferrer şi Zsa Zsa Gabor în rolurile principale.

 

Filmul are un palmares impresionant:

  • Două premii Oscar – pentru scenografie şi costume – şi 5 alte nominalizări
  • Premiul Leul de Argint pentru regie – Festivalul de Film de la Veneţia
  • Premiul Globul de Aur pentru cel mai promiţător debut (Colette Marchand)


MOULIN ROUGE – Regatul Unit, 1952

Regia: John Huston
Cu: Jose Ferrer, Colette Marchand, Zsa Zsa Gabor

Dramă, film biografic

O evocare a figurii pictorului francez Henri de Toulouse-Lautrec, unul dintre obişnuiţii faimosului cabaret parizian Moulin Rouge, ale cărui dansatoare şi cântăreţe au fost imortalizate în multe dintre lucrările marelui artist.

Filmul se doreşte a fi un tribut adus artistului care locuia într-un bordel, îşi petrecea timpul cu „scursura societăţii”, care a fost internat cu forţa într-un spital de nebuni pentru că suferea de depresie indusă de alcool şi sifilis, dar care a fost primul pictor ce s-a bucurat de onoarea de a-i fi expuse lucrările la Muzeul Louvre în timpul vieţii.

Producţia lui John Huston este, în acelaşi timp, o frescă plină de farmec, exuberanţă şi culoare a acelei epoci, redată prin costume, muzică şi scenografie – nominalizate sau premiate la Oscar.

(w882)

Chiar dacă a trecut mai mult de jumătate de secol de la lansarea filmului, actorii şi specialiştii din cinematografie îl citează pe Jose Ferrer ca fiind un adevărat erou al breslei cinematografice. Şi asta pentru că a acceptat o adevărată tortură a picioarelor pentru a putea interpreta rolul pictorului de numai 1,5 metri înălţime. Spre uimirea tuturor, actorul de aproape 1,80 metri şi-a legat gambele strâns de coapse, mergând pe genunchi, pe o pereche de tălpici pe care singur le-a conceput. Dar durerile sale erau atât de mari, încât Ferrer nu putea filma în această postură decât pentru perioade scurte de timp, după care trebuia să facă pauză şi să îşi revină.

6:55 Imnul României

7:00 Un doctor pentru dumneavoastră

*Moderator Ana Maria Ghiur

De 16 ani, doctori români apreciaţi în ţară şi în diaspora, construiesc punţi pentru sănătate și dezbat teme de actualitate

*Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Invitat: col. dr. Alice Munteanu, șef lucrări, medic primar cardiologie și medicină internă, Spitalul Militar Central "Carol Davila"

HTA, o problemă majoră de sănătate în întreaga lume, este principala cauză de deces în lume și afectează inclusiv adolescenții. 1 din 3 adulţi suferă de HTA, iar un mare procent de pacienţi cu hipertensiune sunt netrataţi sau necontrolaţi terapeutic. Modificarea stilului de viață poate ține sub control presiunea arterială, și reduce complicațiile. Tratamentul medicamentos luat constant și controalele periodice la medic, ne pot salva viața!

*Caravana “Sănătatea vine la tine”

Invitat: Cezar Irimia, președinte Alianța Pacienților Cronici din România

În cadrul proiectului Alianței Pacienților Cronici din România, în al treilea an consecutiv, peste 1000 de persoane din mediul rural vor beneficia de controale medicale gratuite pentru diabet zaharat, boli cardiovasculare, obezitate, hepatitele B și C. Vor fi distribuite și materiale informative care susțin importanța prevenției pentru o viață mai bună. Până în iunie, caravana va ajunge în localități din 6 județe: Tulcea, Teleorman, Giurgiu, Vâlcea, Argeș și Vrancea.

*Noutăți în tratarea epilepsiei

Invitat: dr. Mihaela Bustuchină Vlaicu, neurolog, dr. în științe medicale, membru al Societății Franceze și Internaționale de Neuromodulație, Franţa

Membru al Societății Franceze de Neurologie și al Academiei Europeane de Neurologie, invitata noastră profesează de 32 de ani în Franța și este supraspecializată în epilepsii. Sunt realizări majore în detectarea noilor gene responsabile de anumite tipuri de epilepsie, care ar putea explica existența bolii la nivelul mai multor generații, într-o familie. Alături de componenta genetică, există cauze care ar putea fi implicate în producerea crizelor de epilepsie: infecții cerebrale sau cauze tumorale. Se estimează că, în aproximativ 20% dintre cazuri, boala este declanșată de traumatisme craniocerebrale și accidente vasculare cerebrale. Tratamentul anumitor boli neurologice utilizează tehnici de Neuromodulație, metode terapeutice „intervenționale” moderne și din ce în ce mai „personalizate”.

Jurnalist tv Lucian Băbeanu

Documentarist Giorgiana Șușurincă

Producător tv Monica Ancuța-Tiuntiuc

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1