loader
Foto

„Universul Credinței”, solidaritate și rugăciune

Duminică, 17 mai, de la ora 7:00, a fost difuzată emisiunea „Universul Credinței”,  la TVR 1, TVR MOLDOVA, TVR Internațional și online pe TVR+.

 

Universul credinţei

Ediţia din această duminică a emisiunii, prezentată de Rafael Udrişte, începe cu "Jurnalul Universul Credinţei":

  • Ajutoare medicale pentru Republica Moldova

Vineri, 8 mai, Arhiepiscopia Dunării de Jos a donat materiale medico sanitare Arhiepiscopiei Chişinăului, Episcopiei Basarabiei de Sud şi Episcopiei Bălți. Un semn de solidaritate şi de frăţietate.

(w882) Aj Moldova

  • Ajutoare pentru Cămine de bătrâni în Galaţi

În Duminica Vindecării Slăbănogului în scăldătoarea Vitezda, tineri voluntari, studenţi şi masteranzi ai Universității din Galaţi, împreună cu reprezentanți ai Parohiei "Sfântul Ilie" din acelaşi oraş, au oferit produse alimentare şi sanitare vârstnicilor singuri şi lipsiţi de cele necesare.

(w882) Aj batrani

  • Donații pentru spitalul Județean “Sfântul Andrei” din Galaţi

Capela "Întâmpinarea Domnului şi Sfinţii Martiri Brâncoveni", prin preotul său slujitor, a reușit să strângă donații de la credincioși pentru achiziționarea unor aparate medicale de care Spitalul "Sfantul Andrei" din Galaţi are nevoie stringentă. Joi, 14 mai, acestea au fost aduse şi preluate de medicii specialişti ai secției de terapie intensivă.

  • Sărbătorile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă invităm la o nouă întâlnire cu jurnalistul Silviu Andrei Vlădăreanu care a cercetat pentru noi şi ne va oferi cele mai importante repere spirituale ale săptămânii care începe astăzi.

  • Ajutoare pentru spitale la Timişoara

În Mitropolia Banatului, au continuat şi săptămâna trecută, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, acțiunile caritabile desfășurate în sprijinul celor afectați de pandemia de COVID-19. De asemenea nu au fost uitate instituțiile socio-medicale care în toată această perioadă au trebuit să respecte un regim special de hrană atât pentru bolnavi, cât și pentru personalul medical.

(w882) Aj TM

  • Campanie umanitară la Reșița

Campania umanitară „Mâinile bucuriei” a ajuns la două luni de activitate neîntreruptă. Acţiunea are ca scop principal ajutorarea persoanelor vârstnice din municipiul Reşiţa, aflate în grupa de risc, în contextul pandemiei de COVID-19, însă organizatorii şi voluntarii au dezvoltat încă o ramură, care vizează ajutorarea a 15 familii numeroase nevoiașe și a aproximativ 60 de persoane bolnave sau cu o situație financiară precară, prin oferirea zilnică a câte unei mese calde. Campania umanitară „Mâinile bucuriei” este o inițiativă a Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte şi se desfăşoară cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, episcopul Caransebeşului.

  • Arătările Mântuitorului - cuvânt de învăţătură de la Mănăstirea Putna

Învierea Domnului Iisus Hristos este considerată temelia credinţei creştine. Scripturile spun că în cele 40 de zile până la Înălţarea Sa la cer, Mântuitorul s-a arătat femeilor mironosiţe, apostolilor şi mai multor ucenici care au devenit martori ai Învierii Sale. Părintele stareţ Melchisedec de la Mănăstirea Putna ne va vorbi despre cele 11 arătări ale Mântuitorului cuprinse în Evangheliile Învierii.

(w882) Putna Arat

  • Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, figură de neuitat a Putnei

În data de 15 mai, în calendarul ortodox este cinstit Sfântul Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, cunoscut ca al doilea ctitor al Mănăstirii Putna. Trecerea în rândul sfinţilor a Mitropolitului Iacob Putneanul a avut loc în şedinţa de lucru a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române din 6-7 iunie 2016, odată cu apropiaţii săi, Părinţii Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan de la Sihăstria Putnei.

(w500) Iacob P

  • Sfinţii Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan de la Sihăstria Putnei

Cuvioşii Părinţi Sila, Paisie şi Natan s-au nevoit în veacul al XVIII-lea, la Sihăstria Putnei, un loc de linişte unde se retrăgeau monahii iubitori de asceză şi rugăciune. După anul 1990, moaştele lor au fost descoperite galbene şi frumos mirositoare în pronaosul bisericii vechi de la Sihăstria Putnei, după ce locaşul fusese închis vreme de peste 200 de ani. Pentru viaţa lor aleasă, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotărât trecerea lor în rândul sfinţilor, cu zi de prăznuire 16 mai.

(w882) 3 Putna

  • 3 minute din Ora de religie

Despre credință și valorile care trebuie sădite în sufletele copiilor, în rubrica noastră săptămânală, "3 minute din ora de religie". O lecţie necesară, pentru că, în această criză, avem nevoie şi de hrană sufletească, nu doar de cea trupească.

(w882) Trei minut

  • Editorialul săptămânii cu jurnalistul Răzvan Bucuroiu

Jurnalistul Răzvan Bucuroiu ne prezintă şi în această duminică un punct de vedere asupra celor mai importante evenimente ale vieţii duhovniceşti, dar şi ale realităţii ecleziale ale momentului.

(w882) Bucuroiu R

  • Presarea Presei. Părintele Eugen Tănăsescu va face şi în această ediţie, prin Skype, o revistă a presei.
  • Dialogurile dimineții

Publicul nostru fidel a urmărit cu entuziasm “Dialogurile dimineţii” în care a fost invitat permanent Episcopul Ignatie al Huşilor. De aceea, până la reluarea seriei, vă propunem să urmăriţi cele mai importante momente ale acestei convorbiri duhovniceşti, adevărate perle de oratorie sapienţială.

(w882) Ignatie Hu

În partea a doua a emisiunii, de la ora 8:00, puteţi urmări:

Reportajele "Universului Credinţei"

  • Mănăstirea Suzana

Ctitorită la jumătatea veacului al XVIII-lea de ardelenii din Săcele, Mănăstirea Suzana este cel mai apreciat şi mai valoros monument de artă ţărănească de pe Valea Teleajenului. În fiecare vară, locaşul este vizitat de mulţime de turişti şi pelerini, atraşi de frumuseţea așezământului, de linişte şi de cadrul natural deosebit. În reportajul semnat de Paula Tăbîrcă, ghid în istoria şi în viaţa duhovnicească a Mănăstirii Suzana ne va fi monahia Teofana, stareţa aşezământului monahal prahovean.

(w882) Suzana

  • Părintele Nicolae Steinhardt

Au trecut 30 de ani de la căderea comunismului şi ororile acestui sistem nu se cunosc încă în amănunt. Se ştie, însă, că au existat oameni care au găsit în credinţă unica modalitate de a supravieţui în faţa terorii. Printre ei, juristul, scriitorul şi eseistul Nicolae Steinhardt devenit după ieşirea din închisoare Monahul Nicolae de la Rohia. Un documentar semnat de Corneliu Vlad Matache.

(w882) Steinh

  • Bucuria Credinței

Duminică, 17 mai, Andrei Victor Dochia și Părintele Constantin Necula tâlcuiesc Evanghelia din Duminica a V-a după Paști (a Samarinencei) tot din Sibiu, una dintre Capitalele culturii europene. Cei doi ne vor face părtaşi la dialogul lor, tot de la Filarmonica din Sibiu, din imediata apropiere a Aleii personalităților.

(w882) Sibiu Fila

***

Echipa emisiunii

Echipa redacțională: Lucia Toader, Corneliu Vlad Matache, Rafael Udriște, Răzvan Bucuroiu

Editor imagine: Sorin Tudor

Responsabil pagină web: Cristina Andrei

Coordonator ediție: Ileana Gaiță

Coordonator editare emisie: Paula Tăbîrcă

Producător: Andrei-Victor Dochia

16:45 Fiica regelui

Fiica regelui (THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014)

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

* Dramă istorică. La începutul secolului VI, pe vremea celor trei vechi regate coreene, generalul Yung devine conducătorul regatului Baekje, după ce fostul rege este ucis în urma unui complot de la curte. Împrejurări dramatice îl despart pe Yung-devenit regele Mu-ryeong-de femeia pe care o iubeşte şi care îi poartă copilul. Mica Seol-nan se naşte şi creşte într-o casă modestă, împreună cu sora ei vitregă Seol-hee, fără să-şi cunoască adevărata identitate. Cele două fete sunt diferite ca ziua şi noaptea: Seol-nan, veselă şi blândă, se bucură de viaţa ei simplă în mijlocul naturii, în timp ce ambiţioasa Seol-hee visează la averi şi titluri importante. Pe patul de moarte, mama lor mărturiseşte secretul identităţii lui Seol-nan, dar singura care o aude este Seol-hee, iar aceasta profită de ocazia nesperată şi fuge în capitala regatului, dându-se drept prinţesă. Între timp, adevărata fiică a regelui crede că sora ei a fost răpită şi jură că va face orice pentru a o regăsi. Soarta îi îndreaptă paşii tot către palatul regal, unde va deveni o mare luptătoare, înainte să-şi descopere trecutul şi adevăratul nume: Soo Baek-hyang. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

18:00 Vedeta familiei (R)

Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Deşliu

Membrii juriului: Matilda Pascal Cojocărița, Elena Gheorghe, Radu Ștefan Bănică Jurnalist Iulia Ioaniţoaia

Producător Monica Mihai

(Reluare)
 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Spectacolul eveniment „Regele moare”, cu Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ, se vede la TVR 1 | VIDEO

Este încă o şansă pentru telespectatori de a urmări, de acasă, un spectacol de o emoţie copleşitoare din repertoriul Teatrului Naţional ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

 

#tvr1