Universul credinței: Duminica Ortodoxiei
vineri, 08 martie 2019
Duminică, 10 martie, urmăriți o nouă ediție a emisiunii „Universul Credinței”, de la ora 07:30, pe TVR1, TVR Moldova, TVR Internațional și online pe TVR+. Cea de-a doua parte poate fi vizionată de la ora 8:30, pe TVR1, TVR Moldova, TVR Internațional și online pe TVR+.
Alte legături
Universul credinţei

În prima parte a emisiunii, Andrei Victor Dochia va prezenta Jurnalul de știri „Universul Credinței”.

-Festivalul Bucuriei

Într-o autentică atmosferă de sărbătoare, în data de 3 martie, înaintea lăsatului de sec de brânză, peste o sută de tineri, membri ai unor ansambluri folclorice din Iaşi, Neamţ şi Botoşani au evoluat pe scena Bibliotecii Centrale Universitare din Iaşi, în cadrul unui spectacol de cânt şi joc popular, intitulat Festivalul Bucuriei. Jurnalist Paula Tabârcă

(w640)

-Festivalul Tinereţii organizat de Centrul Diecezan pentru Pastoraţia Tineretului din Bucureşti.

Este deja o tradiţie ca tinerii catolici din cadrul Centrului Diecezan pentru Pastoraţia Tineretului din Arhidieceza Romano-Catolică din Bucureşti să se întâlnească odată pe an la "Festivalul Tinereţii".

Acest Festival tip Concurs, are loc în sâmbăta ce precede timpul Postului Mare, şi se doreşte a fi ca o altfel de cateheză pentru tineri.

Tema din acest an a fost "Puterea Cuvântului" fiind inspirată din tema Anului Pastoral "Iată Slujitoarea Domnului, fie mie după Cuvântul Tău..."

Tinerii au primit diplome şi premii simbolice, dar cel mai important a fost faptul de a sta împreună.

Gazda evenimentului a fost teatrul Tăndarică din Capitală. Jurnalist Ciprian Dumea

-Miercurea Cenuşii şi Prima Duminică din Postul Mare sau Postul Paştelui.

Miercuri credincioşii Romano-Catolici au început timpul Postului Mare sau Postul Paştelui cu o zi de pocăinţă, post şi rugăciune. Timp de 6 duminici, pr. Marian Blaj, responsabil cu Pastoraţia Tineretului în cadrul Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti va adresa un cuvânt şi totodată o provocare tinerilor şi nu numai.

În prima duminică despre Ispitirea lui Iisus şi Victoria Sa asupra celui rău.

Jurnalist Ciprian Dumea

- Conferință maica Siluana la Timișoara

La Timișoara, în Aula Magna a Universității de Vest, continuă seria de conferințe cu un invitat drag, mai ales tinerilor. maica Siluana Vlad! La eveniment au participat nenumaraţi tineri, membri ASCOR, dar şi foarte mulţi credincioşi, care şi-au dorit să împărtăşească experienţa bogată a acestei hăruite maici. Mai multe amănunte, în consemnarea lui Adrian Bodonea-Florea.

(w640)

-Revista presei

-În fiecare săptâmană, Victor Dochia vă propune o scurtă Revistă a presei religioase dar şi noi apariţii editoriale sosite pe adresa redacţiei.

-Dărâmarea bisericilor

Dărâmarea lăcaşelor de cult a reprezentat un atentat la adresa Bisericii şi a patrimoniului naţional. Totul a început după cutremurul din 1977 când Nicolae Ceauşescu a hotărât demolarea Bisericii Enei, cu toate că edificiul supravieţuise dezastrului. O consemnare a acestui tragic eveniment, realizată de Corneliu Vlad Matache şi Daniel Vistorovschi.

(w640)

-Comemorare Iustin Moisescu

Vrednicul de pomenire Patriarh Iustin Moisescu a fost pomenit marți, 5 martie, în biserica din satul său natal. La împlinirea a 109 ani de la nașterea celui de-al patrulea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Cândești din Protoieria Câmpulung Muscel, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

(w640)

- La rubrica "Sărbătorile săpămânii”, jurnalistul Silviu Andrei Vlădăreanu va vorbi despre cele mai importante repere ale calendarului ortodox din această săptămână.

-Canonul cel Mare

-Biserica Ortodoxă a hotărât ca în Perioada Postului Mare să fie citit Canonul Sfântului Andrei Criteanul, un canon de pocăinţă a cărui menire este aceea de a-i pregăti sufleteşte pe credincioşi pentru Sărbătoarea Paştelui. Mai multe amănunte, în eseul semnat de Corneliu Vlad Matache.

-Duminica Ortodoxiei

În perioada 14-18 martie la Biserica Icoanei din București va avea loc un amplu program dedicat sărbătoririi Duminicii Ortodoxiei. Manifestările vor începe în ziua de joi, 14 martie atunci când va sosi de la Ierusalim, Icoana maicii Domnului cu Pruncul Iordănița, alături de racla cu un fragment din sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Efrem cel Nou de la Catedrala Patriarhală. Cele 2 Sfinte odoare vor rămâne spre închinare la Biserica Icoanei până în seara zilei de luni 18 martie.

(w640)

-Editorialul săptămânii.

În noul format al emisiunii am dorit să vă împărtaşim punctul de vedere al echipei redacţionale asupra celor mai fierbinţi evenimente care se referă la viaţa noastră duhovnicească, dar şi la realităţile ecleziale ale momentului. Jurnalistul Răzvan Bucuroiu

-ABC liturgic. Părintele professor Sivliu Tudose explică în această duminică, pe înţelesul tuturor, ce este proscomidiarul, ce conţine acesta şi ce lucrare euharistică are loc în acel spaţiu tainic din Sfantul Altar. Jurnalist Răzvan Bucuroiu

- Povestea de duminică.

Povestea Maicii Dositeea şi a surorilor ei de la Mânăstirea Cristiana surprinde activitatea social filantropicaă a Patriarhiei Române. O mână de măicuţe inimoase şi o mare de suferinţă alinată de dragostea lor. Jurnalist Lucia Toader.

(w640)

-Semnele vremii

Colegul nostru Răzvan Bucuroiu continuă dialogul cu Radu Preda despre Decalog. Astăzi este cercetată porunca a doua: să nu-ţi faci chip cioplit. Poruncă grea şi complexă, cu multe ramificaţii nebănuite, şi care, odată încălcată, duce la rătăcirea căii drepte.

(w640)

 

- În partea a doua a emisiunii „Universul Credinței”, de la ora 8:30, urmăriţi rubrica "Bucuria Credintei", unde Andrei Victor Dochia îl are ca invitat pe Părintele profesor Constantin Necula, la Memorialul Penitenciarul Piteşti.

(w640)

- Reportaj - Crucea slujirii in Basarabia

Între eparhiile componente ale Mitropoliei Basarabiei înfiinţate de Biserica Ortodoxă Română, după marea Unire din 1918, s-a aflat şi Episcopia Cetatea Albă-Ismail. Reactivarea acestei entităţi ecleziale, de Sfântul Sinod de la Bucureşti, cu titulatura de Episcopia Basarabiei de Sud, a avut loc la data de 14 noiembrie 2006, fiind recunoscută de autorităţile din Republica Moldova în acelaşi an. La data de 24 mai 2018, Sfântului Sinod a ales întâistătător al scaunului Episcopal al Basarabiei de Sud, pe arhimandritul Veniamin Goreanu. În minutele următoare, vă invităm să urmăriţi partea a doua a reportajului pe care colega mea, PaulaTăbârcă l-a realizat despre această eparhie.

(w640)

- Reportaj - Inima bisericii - despre Parohia ortodoxă Bassano del Grappa

Ileana Gaiță continuă povestea românilor din Italia cu Parohia Ortodoxă Acoperământul Maicii Domnului din Bassano del Grappa, regiunea Veneto, înființată în septembrie 2005. O parohie în care se oficiază multe căsătorii și se nasc mulți copii. Și unde Pr. Cristian Mănășturean se îngrijește ca acești copii să nu uite limba românească și să continue să păstreze identitatea națională și tradițiile noastre strămoșești.

(w640)

În fiecare duminică dimineață urmăriți emisiunea „Universul Credinței”, de la ora 7:30, pe TVR1 și online pe TVR+. Prima parte a emisiunii începe la ora 7:30, iar cea de-a doua parte de la 8:30, pe TVR1 și online pe TVR+.

***

Coordonatori: Ileana Gaiță, Adrian Bodonea Florea

Producător: Andrei Victor Dochia

 

 • 09:45
  Teleshopping
 • 10:00
  Telejurnal regional
  * TVR Craiova Transmisiune directă
 • 10:45
  Furtună la palat
  (YI SAN, WIND OF THE PALACE-Coreea de Sud, 2007) Regia: Lee Byung-hoon, Kim Geun-hong Cu: Lee-Seo-jin, Han Ji-min, Lee Jong-soo, Kyeon Mi-ri Dramă istorică. Episodul 37. Redactor Mirela Străinu
 • 12:00
  Teleshopping
 • 12:30
  Doar să gustaţi
  ... (Goûtez-voir, Franţa, 2014) Prezentatoare Odile Mattei * Documentar. Călătorim împreună cu Odile Mattei prin regiunea Ron-Alpi ca să-i descoperim gastronomia şi patrimoniul. (Ep. 10) La restaurantul Le Panoramic din Ozon Redactor Corina Feleagă
 • 13:00
  Ediţie specială
  *Bilant cazuri coronavirus Prezintă: Alina Stancu, Claudiu Lucaci Producători: Dorin Munteanu, Octavian Manciu Transmisiune directa
 • 13:15
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 13:20
  Vorbeşte corect!
  (redifuzare)Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Producători si realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă
 • 13:30
  Guşti! Şi apoi mănânci
  (redifuzare)
 • 14:00
  Telejurnal
  *Ştiri* Sport *Meteo Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Translator mimico gestual Laura Ioana Producător Violeta Iorgulescu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 15:10
  Maghiara de pe unu
  Vechi biserici din Ardeal- biserica monument din Săcădat (REDIFUZARE) Redactor:Balázs János Replay -discuţie muzicală cu Betuker Péter, solistul formaţiei Mikron şi Boros Zoltán redactor muzical. Redactor : B.Nagy Veronika Avanpremiera emisiunilor viitoare Redactor coordonatorSzilágyi Gödri Ildikó Producător Kacsó Sándor Transmisiune directă din studioul 4+ înregistrare
 • 16:55
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Producători si realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă
 • 17:10
  Furtună la palat
  Serial * (YI SAN, WIND OF THE PALACE-Coreea de Sud, 2007) Regia: Lee Byung-hoon, Kim Geun-hong Cu: Lee-Seo-jin, Han Ji-min, Lee Jong-soo, Kyeon Mi-ri *Dramă istorică. Episodul 38. Redactor Mirela Străinu
 • 18:30
  Bibliotecarii: misterul din spatele cărţilor
  Bibliotecarii: misterul din spatele cărţilor (THE LIBRARIANS-SUA, 2016-2017) (12 ep) Episodul 3 Cu: Rebecca Romijn, Christian Kane, Lindy Booth, Noah Wyle Aventuri. Redactori: Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 19:25
  Discover Romania
  (redifuzare) Sebastian Papaiani. Realizator Cecilia Melinescu Redactor Diana Ilica
 • 19:35
  Sport
 • 19:51
  Meteo
 • 19:56
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri* Tema zilei* Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 21:00
  România 9
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu Transmisiune directă
 • 22:10
  Victime de război
  Film* (PURPLE HEART-SUA, 2005) Regia Bill Birrell Cu: William Sadler, Demetrius Navarro, Mel Harris * Film de acţiune. Înaintea declarării războiului din Irak din 2003, unitatea de elită a colonelului Allen primeşte ordinul de a-l asasina pe Saddam Hussein. Dar sergentul Padilla, ales să ducă misiunea la capăt, este capturat şi torturat de irakieni. Deşi reuşeşte să se salveze şi se întoarce în America, el e considerat un pericol pentru informaţiile secrete pe care le deţine, iar colonelul Allen este însărcinat să „rezolve problema”. Redactor Corina Feleagă
 • 23:50
  Momentart
  (redifuzare) Producător Mimi Necula
 • 00:00
  Telejurnal
  *Sport*Meteo Prezintă: Mihai Rădulescu/Eugen Rusu Producător Alina Pagu, Loredana Negrilă
 • 00:45
  Bibliotecarii: misterul din spatele cărţilor
  (THE LIBRARIANS-SUA, 2016-2017) Episodul 3 Aventuri. Redactori: Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 01:35
  Guşti! Şi apoi mănânci
 • 02:00
  Victime de război
  (PURPLE HEART-SUA, 2005) Regia Bill Birrell Cu: William Sadler, Demetrius Navarro, Mel Harris Film de acţiune. Redactor Corina Feleagă
 • 03:30
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Producători si realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă
 • 03:35
  Pro patria
  /
 • 04:05
  Meteo
 • 04:10
  Telejurnal
  Ştiri* Tema zilei* Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 05:00
  Breaking fake news
  Producător Marian Voicu
 • 05:25
  In grădina Danei
  / Jurnalist Magda Olteanu. Producător tv. Dana Constantinescu
 • 05:50
  Imnul României