loader
Foto

10 Mai în imagini, la Ora Regelui de la TVR 1

Ediţia de sâmbătă a emisiunii Ora Regelui este dedicată sărbătorii de 10 Mai. O poveste în imagini a întregii zile vedem pe 14 mai, ora 15.00, la TVR 1 şi TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

La emisiunea Ora Regelui, ce poate fi urmărită, ca în fiecare sâmbătă, de la ora 15.00, la TVR 1 şi TVR+, producătoarea Camelia Csiki ne prezintă o poveste în imagini a sărbătorii de 10 Mai.

În 10 Mai 1866, Principele Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământul ca domnitor  al României. 11 ani mai târziu, era proclamată Independenţa ţării, iar la 10 Mai 1881 România devenea regat.

Timp de opt decenii, între 1866 şi 1947, în calendarul sărbătorilor naţionale româneşti, 10 mai a fost reperul principal. Ziua naţională a României a fost respectată şi sărbătorită de toţi românii. La parada militară din fiecare 10 mai erau în frunte însuşi Regele şi Regina, iar românii participau în număr mare, dorind să-şi cinstească patria şi suveranul deopotrivă. În urma abdicării de la tron a regelui Mihai I şi a înlăturării monarhiei constituţionale, la 30 decembrie 1947, comuniştii au trecut şi la demolarea brutală a tuturor simbolurilor României Regale. Semnificaţia zilei de 10 mai ca Zi a Regalităţii a fost integral suprimată şi nici proclamarea Independenţei nu a mai fost legată de această dată, ci cu o zi mai devreme, sărbătorindu-se pe 9 mai. Anul trecut, ziua de 10 mai a fost declarată din nou sărbătoare națională în România.

Sunt 150 de ani ai Dinastiei Române. Familia Regală a început aniversarea în Capitală, la Statuia lui Carol I. Regimentul 30 Gardă Mihai Viteazul  a readus parfumul vremurilor în care în Piaţa Palatului răsuna imnul regal. Este deja o tradiţie ca manifestările zilei de 10 Mai să înceapă aici, la statuia primului rege al românilor, mai ales că, pe 10 Mai, se împlinesc 150 de ani de când Carol I a fost învestit ca domnitor al României. Ceremonia militară, demonstraţia de îndemînare cu arma şi momentul în care Familia Regală a depus flori au fost emoţionate pentru cei care au ţinut să participe la eveniment.

Aproape 7000 de români au vrut să fie alături  de Familia Regală pe 10 Mai, o zi atât de importantă pentru Coroana Română. Tradiţionala Garden Party a reunit la Peleş deopotrivă oameni simpli, personalităţi din lumea culturală, economică, sportivă şi politică a României.

Oina, sport naţional în urmă cu mai bine de 100 de ani, a reînviat în ultima vreme datorită atenţiei pe care i-o acordă Familia Regală. Însuşi Majestatea Sa Regele a acordat Înaltul Patronaj Federaţiei Române de Oină. Anul acesta, la „Cupa Regelui la Oină", Majestatea Sa a fost reprezentat de Principele Radu.

Din seria evenimentelor organizate pentru a marca împlinirea a 150 de ani de la fondarea Casei Regale a făcut parte şi Concertul Orchestrei Naţionale Radio, sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu, solist: violonistul Gabriel Croitoru. Înaintea concertului, la Sala Radio, a fost lansat volumul „Anul Regal".

Ora Regelui poate fi urmărită sâmbătă, 14 mai, de la ora 15.00, la TVR 1 şi TVR+.

 

Producător - Lidia Voicu

Realizator – Camelia Csiki

 

Emisiunea Ora Regelui poate fi se difuzează:

la TVR 1 - sâmbătă, 14 mai 2016, ora 15.00

la TVR HD - sâmbătă, 14 mai 2016, ora 15.00 (16 mai, ora 19.00)

TVR Internaţional - sâmbătă, 14 mai  2016, ora 17.00

la TVR Moldova - sâmbătă, 14 mai 2016, ora 15.00

 

Din 12 martie 2016, îndrăgita emisiune Ora Regelui a revenit la TVR 1 cu un nou sezon, în care telespectatorii pot afla informaţii despre monarhie şi regii României şi pot însoţi Familia Regală în cele mai importante momente ale existenţei sale.

 

***Despre Ora Regelui la TVR 1:

O emisiune pe teme istorice despre monarhie şi regii României, Ora Regelui oferă publicului informaţii despre ce a însemnat Monarhia pentru români, cum au influenţat regii istoria, cultura şi viaţa politică, economică şi socială a românilor. Timp de aproape o oră, rulează secvenţe inedite din arhivele cinematografice, dar şi imagini de astăzi. Emisiunea vorbeşte despre diferenţele dintre ce a fost şi ce este România, cât de bine au fost transmise şi învăţate lecţiile istoriei şi cât din ceea ce am învăţat - mai ales în perioada celor 45 de ani de comunism - despre Monarhie şi Regele Mihai, este mit sau adevăr.

Emisiunea conţine reportaje pe subiecte istorice, despre Casa Regală a României din vremea lui Carol I până astăzi, imagini mărturii de arhivă, vox-uri de la oameni simpli (despre rolul pe care l-a avut şi îl mai are Regele Mihai, Casa Regală sau despre momente ale istoriei care au fost reinterpretate în ultimii 60 de ani), dar şi interviuri cu diverse personalităţi şi o agendă actualizată a Casei Regale (vizite la alte case regale, acţiuni pe care le întreprinde Casa Regală pentru a reprezenta imaginea României în afara ţării, acţiuni economice, caritabile, importanţa pe care a avut-o Casa Regală în procesul de integrare în UE şi NATO etc.).

0:10 Punctul critic (R)

Producator Florenţa Dăscălescu

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

(Reluare)

1:40 Operaţiunea Monstrul (R)

( România, 1976)

Regia Manole Marcus

Cu: Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Marin Moraru

Comedie. Redactor Gabriela Onea

(Reluare)
 
Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Sâmbăta Mare vă invităm să cunoașteți ”Doctori fără de arginți”. Într-o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”, de la ora 7:00, pe TVR 1.

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

 

#tvr1