loader
Foto

Galerie foto

Amatrice, epicentrul speranței

Echipa TVR a adunat poveştile românilor care au rămas fără casă, ale celor care şi-au salvat vecinii de sub dărâmături sau ale sinistraţilor. Le descoperim într-o Ediţie Specială, realizată de Andreea Archip. Sâmbătă, 24 septembrie, ora 14.30, la TVR 1.

 

24 august 2016. Amatrice, Italia. Un cutremur de 6,2 pe scara Richter a cutremurat o comunitate. 295 de oameni au murit, printre ei şi 11 români, iar aproape 3000 au rămas fără casă. Orăşelul turistic ce ar fi trebuit să găzduiască un festival la final de august a devenit, în câteva ore, un spaţiu al ruinelor şi al deznădejdii. Autorităţile italiene, dar şi cele din România au luat măsuri pentru sinistraţi şi au participat cu toții la funeraliile de stat organizate la Amatrice.

Echipa TVR a adunat poveştile românilor care au rămas fără casă, ale celor care şi-au salvat vecinii de sub dărâmături, ale sinistraţilor rămaşi în corturi, ale voluntarilor români care au venit de la sute de kilometri să-i sprijine pe cei la nevoie. Întâmplări tulburătoare care au unit o comunitate, indiferent de naționalitatea celor care locuiau acolo: italieni, români, albanezi.

În Amatrice și celelalte sate lovite de cutremur, oamenii se simţeau ca într-o mare familie, toată lumea cunoștea pe toată lumea, iar solidaritatea s-a văzut mai ales în momentul tragediei, când s-au mobilizat cu toții. Începerea școlii, reclădirea clădirilor și a vieților au devenit noile priorități care i-a unit pe cei din Amatrice. Iar orașul s-a umplut de forțe de ordine, pompieri, voluntari.

Pe lângă ajutorul acordat sinistraților, autoritățile au pornit și o anchetă care vizează neglijența celor care au consolidat clădirile. O temă veche în Italia, unde și după cutremurul din L'Aquila din 2009 și cel din Umbria din 1997 s-a pus aceeași problemă: a consolidării temeinice antiseismice a clădirilor vechi și noi deopotrivă.

Grija autorităților de a pune ordine în industria construcțiilor este umbrită de drama prin care trec cei rămași sub cerul liber. Românii din taberele de sinistrați au pierdut toată agoniseala, unii nu au bani să se întoarcă acasă sau nu au la ce să se întoarcă. Nu vor să ajungă asistați social, vor o Românie care să le ofere locuri de muncă și un trai decent. Așa că așteaptă. Asta le-au cerut și autorităților care i-au vizitat, să lucreze la un viitor mai bun acasă.

Românii din străinătate sunt prinși între două lumi: Italia care i-a adoptat și le-a oferit locuri de muncă și România după care li se face mereu dor, dar care nu le poate oferi celor mai mulți strictul necesar. Cu toţii se gândesc să-şi reconstruiască vieţile, în Amatrice, în alte oraşe italiene sau acasă, în România.

Ediţia specială „Amatrice, epicentrul speranţei” a fost difuzată în premieră la TVR Internaţional sâmbătă, 10 septembrie. Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Realizator: Andreea Archip

Imagine: Romeo Stancu

 

Credit photo: Massimo Percossi / EPA, Alessandra Tarantino / A P, http://uniontemple.org

15:30 Copiii spun

cu Virgil Ianţu

Lumea se schimbă permanent. Totuși, copiii rămân copii și spun lucruri năstrușnice! Ei văd într un fel aparte lumea, cum numai ei știu s-o explice!

Virgil Ianțu știe cifrul și împărtășește acest secret cu noi, în fiecare editie.

16:00 Care pe care

Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

 

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 21:00, la TVR1 vă aşteptăm la filmul de aventuri „Spirite neîmblânzite" (Man from Snowy River – Australia, 1982).

Cancerele osoase se tratează! Dăruiește speranță copiilor care luptă pentru viață!

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 7:00, la TVR 1 și TVR+, vă invităm să urmăriți o ediție de colecție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Ora Regelui”, la TVR 1: Vizita familiei regale la Ministerul Apărării Naţionale

Imaginea și povestea Reginei Maria a României au ajuns în fermecătorul castel din Marsilia Château de la Buzine. Întâlnirea Majestăţii Sale ...

 

#tvr1