loader
Foto

"Amintiri despre Infern" ale familiilor supravieţuitorilor Holocaustului

Din 8 septembrie, TVR 1 difuzează o serie documentară care adună în 6 episoade amintirile rămase în familiile supravieţuitorilor din lagărele de exterminare din Germania şi Polonia, originari din Transilvania de Nord. Primele episoade – joi, de la 21.00

 

Amintiri despre infern adună în cele 6 episoade amintirile rămase în familiile supravieţuitorilor din lagărele de exterminare din Germania şi Polonia, originari din Transilvania de Nord. Seria documenatră de şase episoade poate fi urmărită din 8 septembrie, când TVR 1 difuzează primele două episoade, de la ora 21.00.

În primavara şi vara anului 2015, o echipă a TVR a mers în cateva localităţi din Ardealul cândva ocupat de Ungaria Hortystă şi a stat de vorbă cu copii şi nepoţi ai supravieţuitorilor Holocaustului.

La Cluj, Oradea, Sfântu Gheorghe, Gheorghieni, Şimleul Silvaniei şi Târgu Mureş, amintirile au ieşit la iveală cu greu pentru că durerea suferită de părinţi, unchi, mătuşi sau bunici s-a dovedit a fi o moştenire tainică a fiecărei familii de evrei din Ardeal.  Lacrimile celor dragi, poveştile spuse târziu, la bătrâneţe, din dorinţa de a-i proteja pe cei tineri, sunt păstrate cu sfinţenie. Descendenţii de azi ai evreilor din Transilvania de Nord care au fost în lagărele morţii îşi povestesc propriile traume, propriile dureri, propriile regrete că au trăit în familii fără bunici, fără unchi, fără mătuşi fără fotografii ale celor dragi.

Toţi cei intervievaţi transmit generaţiilor următoare mesajul primit de la supravieţuitori: răul este puternic atunci când cei buni nu fac nimic. Când oamenii sunt judecaţi pentru religia lor, pentru grupul etnic din care fac parte. Atunci când doar diferenţele dintre oameni sunt văzute şi accentuate, dragostea, înţelegerea, moralitatea…dispar.

Concluzia acestui serial este aceea că experienţele tragice prin care au trecut peste 150.000 de evrei din Transilvania de Nord sunt încă prezente şi dureroase după mai bine de 70 de ani, iar descendenţii supravieţuitorilor nu uită tragedia care le-a marcat familiile şi le-a tatutat pe suflet, pentru eternitate, experienţele de neimaginat prin care au trecut cei dragi.

Din 8 septembrie, timp de trei săptămâni, TVR 1 difuzează în fiecare zi de joi câte două episoade ale seriei Amintiri despre Infern, o călătorie dureroasă care povesteşte despre adevăruri care nu trebuie uitate.

Realizator:  Aura Dobre

Imagine: Dan Gheorghe, asistent imagine: Adrian Maranca

Montaj: Nicoleta Georgescu

 

Episodul 1: Transilvania de Nord – joi, 8 septembrie, ora 21.00

Conform unor opinii, mai mult de trei sferturi din populaţia evreiască din Transilvania de Nord a murit în timpul Holocaustului, iar numărul supravieţuitorilor fiind de aproximativ 40.000. Unii dintre ei s-au întors în Transilvania reintrată sub administraţia românească, iar alţii au ales să plece în Statele Unite sau în nou înfiinţatul stat Israel.

Copiii sau nepoţii celor rămaşi în România povestesc despre felul în care tragedia de acum mai bine de 70 de ani le-a influenţat pentru totdeauna familiile. Cornform datelor recensământului din 2011, numai 1.100 de persoane s-au declarat ca fiind evrei în Transilvania.

 

Episodul 2:  Episodul 2 – Dej – joi, 8 septembrie, ora 21.30

Oraşul Dej a fost leagănul unor importante comunităţi evreieşti, înainte ca „soluţia finală” găsită de Hitler să distrugă vieţi, familii, speranţe, să răpească definitiv farmecul special pe care îl avea în acea perioadă oraşul aflat la confluenţa dintre Someşul Mic şi cel Mare. Mulţi spun că, după decimarea evreilor, ceva s-a rupt definitiv, iar Dejul nu a mai fost la fel.

Aminitirile strânse de copiii celor care au supravieţuit lagărelor morţii sunt păstrate cu grijă. Mulţi dintre cei întorşi din infern nu au povestit multă vreme prin ce au trecut. Au vrut astfel să-şi protejeze familiile de o traumă imensă. Dar lacrimile care curgeau nestingherite în zilele de sărbătoare, când cei prezenţi erau din ce în ce mai puţini, aminteau de cei risipiţi în cenuşa de la Auschwitz-Birkenau.

11:00 Vedeta familiei

* Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Toti cei 32 de campioni au dovedit ca sunt cei mai buni si ca merita trofeul emisiunii oferit de juriul de profesionisti.

Acum este momentul sa castige inimile oamenilor obisnuiti(medici, profesori, manageri, ingineri, studenti, asistentietc..)

Cei care vor decide cine merita marele premiu si titlul“Campionul publicului” sunt 12 jurati, oameni obisnuiti, care nu au specializare in domeniul muzical.

Jurnalist Iulia IoaniţoaiaRegia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

12:30 Vis sau realitate? (R)

Prezintă Sebastian Felix Topescu

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

(Reluare)
 

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 21:00, la TVR1 vă aşteptăm la filmul de aventuri „Spirite neîmblânzite" (Man from Snowy River – Australia, 1982).

Cancerele osoase se tratează! Dăruiește speranță copiilor care luptă pentru viață!

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 7:00, la TVR 1 și TVR+, vă invităm să urmăriți o ediție de colecție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Ora Regelui”, la TVR 1: Vizita familiei regale la Ministerul Apărării Naţionale

Imaginea și povestea Reginei Maria a României au ajuns în fermecătorul castel din Marsilia Château de la Buzine. Întâlnirea Majestăţii Sale ...

 

#tvr1