loader
Foto

„Biografiile unei generaţii”, noi documentare sub umbrela După 25 de ani

Sâmbătă, 6 decembrie, de la ora 22.00, telespectatorii TVR 1 au putut urmări, sub titlul generic După 25 de ani , două documentare reunite sub numele „Biografiile unei generaţii”

 

DUPĂ 25 DE ANI

Documentarele sunt disponibile pe TVR+

Proiectul-document După 25 de ani continuă la TVR 1 cu două noi documentare, semnate de Ruxandra Ţuchel, două filme cine-verite despre generaţia celor care au făcut posibilă Revoluţia română. Cele două producţii pot fi urmărite sâmbătă, 6 decembrie, de la ora 22.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

Primul film este povestea a doi tineri care au participat la evenimentele din 21 şi 22 decembrie în Bucureşti. Ana Păun şi Egmond Puşcaşu aveau 15 ani în decembrie 1989. Au ieşit în stradă, convinşi că vor o altă viaţă în România. Ana a fost rănită în ochi şi, de 25 de ani, retrăieşte zilnic povestea din 1989. Egmond a fost prezent în cele mai fierbinţi locuri ale Revoluţiei încă din primele ore ale lui 21 decembrie. A fost la Dalles, la Universitae, la Televiziune şi în faţa fostului Comitet Central. A văzut cum arde Biblioteca Centrală Universitară, s-a ferit de gloanţe. El este cel care, în primele zile ale lui 1990, scria cel mai detaliat şi onest „jurnal de front" al Revoluţiei române.

După 25 de ani, Ana şi Egmond se luptă cu viaţa cotidană, încearcă să îşi croiască o existenţă într-o societate ciudată, care i-a uitat, practic. Sunt trişti că le-au plecat prietenii din ţară, că nu ştiu încă cine a tras în ei în decembrie 1989 şi că sunt căutaţi an de an, în preajma lunii decembrie.

O poveste emoţionantă despre doi oameni normali, care au fost sacrificaţi pentru ca noi toţi să fim liberi.

Reuniunea de clasă” este al doilea documentar de sâmbătă seară, care vorbeşte despre  aceeaşi generaţie ca şi cea din primul film. În 1989, personajele documentarului erau în clasa a XII-a. Studiau într-un liceu de elită dintr-un oraş de provincie. Toată copilaria, toată adolescenţa s-au izbit de lipsuri, au învăţat despre „marele conducător” şi despre isprăvile extraordinare ale comunismului. În 1989, a căzut un regim ce părea indistructibil. S-au trezit  peste noapte într-o altă lume. Cât au fost de pregătiţi pentru ea?

După 25 de ani se reîntâlnesc toţi, la „Reuniunea de clasă”. O poveste despre prietenie, tinereţe, trecerea timpului – sâmbătă, 6 decembrie, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

***

După 25 de ani este un proiect-document, realizat de Televiziunea Română în amintirea evenimentelor din decembrie ’89, dar şi a întregii perioade în care românii au fost reduşi la tăcere de dictatura comunistă. Din 22 noiembrie, în fiecare sâmbătă şi duminică, timp de 10 săptămâni, telespectatorii TVR 1 pot rememora, prin intermediul unei serii de documentare, perioada comunistă, momentul răbufnirii românilor din 1989 şi urmăresc, alături de jurnalişti şi personalităţi publice, evoluţia României de la momentul ieşirii de sub dictatura comunistă şi până în prezent. Documentarele sunt difuzate sâmbăta de la ora 22.00, respectiv duminica, de la orele 14.30 şi 22.00, putând fi vizionate şi online, pe TVR+.

0:00 Breaking fake news (R)

Moderator Marian Voicu

Jurnalisti: Tatiana Ţarfulea, Gabriela Avram, Horia Gruşcă

Producător Marian Voicu

(Reluare)

0:50 Detectiv cu greutate: ţintă mişcătoare (R)

(DETECTIVE EXTRALARGE: MOVING TARGET-SUA, 1992)

Regia Enzo G. Castellari

Cu: Bud Spencer, Philip Michael Thomas, Lou Bedford

Acţiune. Redactor Vlad Ţurcan

(Reluare)
 
TikTok, interzis? Aflăm duminică, la „Breaking Fake News”! | VIDEO

Tot atunci, despre sângeroasele mandate ale lui Vladimir Putin. Marian Voicu şi echipa sa ne aşteaptă duminică, 12 mai, de la ora 19.00, la TVR 1.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

Recalcularea pensiei în 2024

Recalcularea pensiei în 2024

publicat: duminică, 12 mai 2024

Noua lege a pensiilor va intra în vigoare la 1 septembrie, dar unele prevederi sunt aplicabile de la începutul acestui an. Detalii, în ediţia de ...

 

#tvr1